Vročina
Zdravo! Enoletnik je ponoči dobil precej visoko telesno temperaturo. Hitro sem mu dala svečko paracatemola, kot sem bila vajena do sedaj. Ker mu temperatura po dveh urah še ni padala pod 39 stopinj, sem še enkrat prebrala navodila in ugotovila, da bi na sedanjo težo potreboval že dve svečki. Dodatne svečke mu nisem upala dati, saj sta minili šele dve uri od prejšnje svečke. Skrbi me, da bi mu dal časa povišana temperatura nad 39 stopinj lahko škodila. Nato sem mu na čelo dajala zelo hladne obhladke, a mu je sedaj mama povedala, da bi morali biti le mlačno. Skrbi me tudi, da bi mu s takšnimi obhladki naredila škodo. Kaj mislite, bi imel lahko kakšne posledice zaradi dalj časa visoke temperature in zelo hladnih obhladkov?! Lp
Spoštovani, najprej naj vas pomirim. Temperatura 39 stopinj C ne bo sicer zdravemu otroku prav nič škodila, pazljivi moramo biti le pri otrocih z vročinskimi krči, oz. nevrološkimi okvarami. Kar se tiče uporabe paracetamolnih svečk, je pomemben skupni dnevni odmerek in glede na to, da ste prvič dali tako in tako prenizek odmerek – gledano na telesno težo, bi lahko drugi odmerek sledil po dveh urah.
Hlajenje: zaradi mrzlih obkladkov otoku niste škodili, ste bili pa manj uspešni pri zbijanju temperature. Bistvo “hlajenja” namreč ni “hladnost”, oz. “mrzlost”, ampak “vlaga” – torej “mokrost”. To pomeni, da pravilno hladimo s mokrimi oblogami, obkladki s temperaturo, ki je le malo nižja od telesne (torej na otip za vas še vedno prijetna. Telo namreč ohlajamo z izhlapevanjem tekočine s površine telesa (pri izhlapevanju se oddaja energija – toplota). Če damo na kožo mrzel obkladek – telo to prepozna – kot “mrzlo” in možgani izvedejo ukaz – “ogrevaj”, kar pomeni, da se površinske žilice zaprejo in toplote telo ne more oddati. Morate tudi vedeti, da otroka, ki mu telesna temperatura narašča, ga ob tem zebe in se trese, ne morete ohladiti z obkladki, ker so površinske žilice maksimalno zaprte. Lahko ga ohlajate šele, ko je temperatura že dosegla vrhunec, ko so lica, vratni predel, ipd., rdeči…..