Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Vročina

Vročina

Hčerka je stara 8. let. V decembru je prebolela norice in od takrat ima na 14 dni vročino, kašlja, .. . Zdravnica mi vedno reče – viroza. Nevem več, kako naj hčerki pomagam, ko ima vročino od 38,6 do 39,2 tudi po tri dni. Lekadol in obloge kisa na nogah nič ne pomagata. Zdravnica pravi, da bo gotovo potrebna operacija mandeljev. Nekje sem prebrala, da morajo imeti otroci vsaj 6 gnojnih angin na leto, da se zdravnica odloči za operacijo. Kaj mi svetujete?. Hvala za odgovor,

Spoštovani!

Ne vem, kdo je bolj zmeden: jaz, vi ali zdravnica.

Viroze in operacija mandeljnov nimajo nobene smiselne povezave.

Kisovi obkladki na noge pa niso vredni ne vas, ne zdravnice. Smrdijo že dobro, hladijo pa kaj skromno. To je tako, kot bi namesto motorja v avtomobilu hladili streho avtomobila. Otroka je potrebno na en ali drug način močiti z mlačno vodo (vsi dodatki kisa, alkohola so predvsem kozmetične in smrdeče narave), ki z izhlapevanjem odvaja toploto, po celem telesu razen po čelu (ker je tam največ receptorjev za toplo in mraz in bi povzročili drgetanje mišic in porast toplote). Ob lekadolu in polurnem hlajenju (časovna meja je hladna koža), boste vsakomur zbili vročino na vsaj 37,5.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Oprostite, ker vas nadlegujem, ampak ne vem ali sem narobe zastopila : torej ne smem za zbijanje vročine otroku dajati hladnih obkladkov na čelo. Pa prav to sem vedno delala, saj imam strah pred vročinskimi krči ( en tak krč je hči preživela pri dveh letih in od takrat zaradi mojega strahu takoj!!! začnem z zbijanjem vročine ). Res pa je da edino tam jih pusti, drugače se brani z vsemi štirimi.
Kje pa je najbolj primerno mesto? Noge, telo…?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Vedno je potrebno hladiti celotno telo, povsod tam, kjer tipate vročo kožo. Mesta, ki jih ohladite, začasno nehate hladiti. Če hladite čelo, je prvi občutek seveda ugoden, vendar v nadaljevanju pride do obratnega učinka. Pomislite na to, ko stopite iz toplega prostora na mraz in vas zazebe v čelo – začnete drgetati, kar ni nič drugega kot mehanizem, ki s krčenjem mišic povzroči nastajanje toplote. Te pa ima človek z vročino dovolj, zato je potrebno pospeševati njeno oddajanje. S paracetamolom ali salicilno kislino znižamo nastavitev termostata in z dodatnim hlajenjem, ki je vezano predvsem na izhlapevanje (to je tudi vzrok, zakaj se potimo, ko nam pada vročina), dosežemo, da pade vročina. Če vročo kožo močimo, umetno ustvarjamo potenje in oddajanje toplote. Uporabljamo mlačno vodo, spet zato, da ne povzročimo občutka mraza in obratne reakcije z drgetanjem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close