vročina
Pozdravljeni!
Prebrala sem že kar nekaj vaših odgovorov na forumu, pa sem sedaj še bolj zmedena. Ne vem ali gre za nepravilno delovanje kakšne od žlez za napade tesnobe ali nekaj že.
Stara sem 30 let ( decembra jih bom 31 ), mati dveh otrok, težave pa so se mi pojavile po drugem porodu. Med nosečnostjo sem imela nosečnostni diabetes, ki pa je po porodu izginil ( kontrolirano 2x ) krvni tlak imam bolj nizek kot ne ( spodnji med 65 in 75, zgornji med 95 in 115 ) in tudi nižji srčni utrip, holesterol je v mejah normale, zdravi holesterol pa sicer na spodnji meji normalnega. Redno se ukvarjam s športom ( kolesarjenje, pozimi pa aerobika 2x tedensko ) že pred nosečnostjo posebno pa še med njo sem nekako gledala na čim bolj zdravo prehrano ( sadje, zelenjava, olivno olje… ) in uspela te prehranjevalne navade privzgojiti tudi ostalim članom družine ( seveda s kakšnimi prekrški ). No kljub vsemu me prekomerna teža spremlja že celo življenje ( telesna višina 167, telesna teža 87 kg ), ki se jo ne morem otresti. Niti nimam občutka da veliko pojem, kar pa jem pa niso sladkarije. No pa to ni največja težava težave so se pojavile po drugem porodu in sicer non stop mi je vroče – celo zimo sem v kratkih rokavih, poletje pa komaj preživim. Idealana temperatura mi je nekje med 12 in 18 stopinjami, kar je več je preveč. V zadnjem času pa me skrbi neka čudna bolečina, kii se pojavi čisto nenapovedano pod prsnico, mi ne pusti dihati ( imam občutek da me bo zadušilo ) traja le nekaj minut v tem času pa se mi pojavi tudi glavobol, ki je praviloma lociran le na desno polovico glave pa še to najbolj v sencih. Glavobol potem ne mine cel dan in je tako močan da nisem sposobna nič več delati. Teh bolečin ne spremlja nobena bolečina v roki ( menda je to znak za infarkt ) in niso ciklične ( včasih večkrat na dan potem pa tudi kakšen mesec nič ). Ali so to napadi tesnobe, sem sicer nekoliko nagnjena k depresiji ( moja laična ocena ) saj se zelo ” sekiram ” za stvari na katere nimam vpliva ( vojne, ozonska luknja…) zato sem možu prepovedala da mi omenja kakšne grozne članke v časopisih ipd.
Joj zelo sem se razpisala, a resno me skrbi kaj se dogaja. Sem mati dveh otrok in se resno bojim, da nebi odraščala brez mame.
Hvala
Majda
Spoštovani!
Vaše napade bolečin v prsih in glavobole je vsekakor potrebno opredeliti. Izbranemu zdravniku natančno opišite težave, tako kot ste jih na forumu. Priporočam opraviti osnovne krvne preiskave, nujno je merjenje krvnega tlaka med napadom bolečin. Med napadom bi bilo smiselno posneti EKG. Nič niste napisali, ali so vaši menstrualni ciklusi urejeni? Zaradi vročine je smiselno določiti ščitnične hormone (TSH) in morda opraviti pregled pri endokrinologu (določitev kateholaminov v urinu..). Lahko pa gre samo za napade tesnobe.
Lep pozdrav!