Najdi forum

Pozdravljeni.
Danes sem odkrila to stran in morda je to pot po kateri bom prišla do dna svojim težavam.
Lahko rečem, da me spremlja kronična utrujenost že nekaj let. Z njo jepovezana stalna vročina, zgodi se da je tudi nimam (kakšen teden tudi dva), drugače pa se giblje med 37.2 do 37.6, če ni povezana s kakšnim posebnim obolenjem. Vročina je moj problem gotovo že pet let,.. Obupala sem nad tem, da mi bodo ugotovili kaj je, da bom odpravila težave. Zdaj sem padla v zdravniško družino, pred mesecem ponovno opravila preiskavo krvi, vode,.. vse normalno, več zelo dobro. Jaz pa se počutim slabo naprej. Zdaj čakam še na test za tbc.
Poleg splošne utrujenosti, zbudim se utrujena, zaspim kot bi me kdo po glavi, ne morem kontrolirati spanca, se pravi, da lahko zaspim tudi v družbi,… se mi zapleta jezik, imam težave z govorom,… čutim bolečine, bolje roke noge postanejo čisto mehke, mlahave, težko se skoncentriram, spomin imam slab, to sem povezovala s stresnim obdobjem, ki je za menoj,… kot bi mi nekaj zapiralo sapo, tako da jo ulovim z globokim vdihom,… večkrat sem zelo bleda, tako, da mi je že nerodno, ko me sprašujejo kaj mi je,… takrat pa se počutim tako, kot da bom, ravnokar padla skupaj,… v mladosti sem bila anemična, zdaj pa kot sem že omenila so vsi izvidi ok,… da ne zbujam pozornosti, grem v solarij ali pa se namažem z barvno kremo,… včasih me boli glava, vendar glavoboli niso zelo pogosti,…
se mi zdi da sem tako na hitro dovolj natančno opisala, svoje težave,…
morda pa me bo ta forum uspel usmeriti v pravilno smer, zares si želim zaživeti svobodno življenje, brez večne utrujenosti,…
hvala v naprej
lep dan mateja

Lepo vas pozdravljam!

Na tem forumu se srečujemo bolniki z boleznima fibromialgija (FMS) in sindrom kronične utrujenosti (SKU).
Ali ste si že prebrali opis obeh bolezni na društveni spletni strani?

Za postavitev diagnoze SKU veljajo naslednji kriteriji:
(kopirano)
SINDROM KRONIČNE UTRUJENOSTI
“Utrujenost je simptom pri različnih boleznih. Če traja dlje kot 1 mesec, govorimo o kronični utrujenosti. Razlika med utrujenostjo in sindromom kronične utrujenosti (SKU) je v tem, da je SKU bolezen, pri kateri je utrujenost le eden od glavnih simptomov in samo ime ne prikazuje dobro te bolezni.
Pri SKU gre za resno organsko obolenje, pri katerem so ugotovili številne imunske, endokrine, mišično-skeletne in nevrološke nenormalnosti, vendar so te nepravilnosti nespecifične, kar pomeni, da se ne pojavljajo nujno pri vseh bolnikih, prav tako se te nepravilnosti lahko pojavljajo tudi pri drugih boleznih.
Sindrom kronične utrujenosti je (po CDC-jevi delovni opredelitvi iz leta 1994) bolezen, za katero je značilna trajna ali ponavljajoča se utrujenost, ki se ne izboljša s počitkom in ima za posledico občutno zmanjšanje nivoja delovne, izobraževalne, socialne in osebne aktivnosti kot pred boleznijo.
Poleg teh ključnih značilnosti je za potrditev diagnoze potrebna še prisotnost vsaj štirih od naslednjih simptomov:
1. občutna prizadetost kratkotrajnega spomina ali koncentracije,
2. boleče grlo,
3. boleče vratne ali pazdušne bezgavke,
4. bolečine v mišicah,
5. bolečine v sklepih,
6. glavoboli novega tipa, vzorca ali jakosti,
7. spanec, po katerem se bolnik ne odpočije in
8. utrujenost po vsakem naporu, trajajoča več kot 24 ur.

Za potrditev bolezni mora utrujenost trajati vsaj 6 mesecev ali več. Izključiti pa je potrebno še druge bolezni, ki tudi lahko povzročajo utrujenost (npr. zmanjšano delovanje ščitnice, motnje prehranjevanja, zloraba psihoaktivnih sredstev itd.). “

Diagnozo SKU praviloma postavi infektolog, po izključitvi vseh sorodnih bolezni, ki jih tudi lahko spremlja kronična utrujenost. Zaradi pomanjkanja objektivnih diagnostičnih kriterijev se te diagnoze v praksi precej izogibajo. Največ bolnikom (nam) je bila postavljena na osnovi testiranja na virus EBV in dolgoletnih specifičnih zdravstvenih težav.

Na tem forumu je opisanih nekaj izpovedi bolnic, ki bi vas morda zanimale. Priporočam tukaj:

Če še niste opravili pregleda pri infektologu, bo zaradi trajajoče temperature in ostalih znakov verjetno smiseln.

Lepo vas pozdravljam in vam želim, da bi težavam prišli do dna.

Veronika

Pozdravljena gospa Veronoka,

Najlepša hvala za odgovor.

Lep dan
Mateja

Še enkrat pozdravljeni,
Malo sem pregledala posredovane informacije.
Vprašala bi kako je naprej če je diagnoza potrjena, kaj to pomeni? Obstaja kakšna posebna oblika zdravljenja in kakšna? Tablete in kakšne? Morda kaj drugega?
Vem, da ni prav, da se počutim bolje, ko vidim, da ima kar nekaj ljudi podobne simptome kot jih imam sama. Vendar, vidim, da z menoj ni nič narobe, ko bi vedeli koko sem se počutila,… nisem vedela ali si vse skupaj domišljam,.. in da je vzrok morda v moji psihi. Če so stvari fizične, se jih da vsaj zaobjeti in tako lažje reševati,…
Še enkrat hvala.
Mateja

Hay, Mateja,

v branje bi vam priporočala še sledeče teme: … (preberite tudi hrvaško in angleško verzijo), in morda še vsebina tukaj:

Potem bomo pa še kakšno rekli.

Take it easy!

New Report

Close