Vrnitev otroka iz rejnistva k ocetu.Kako?
Sicer bo gost samo povedal. Vendar jaz nisem nikjer zasledila napisanega, da otroku niso povedali, da je posvojen. Darinka od kod ste to razumeli?
Drugače pa gost je pravi starš, ni pa biološki. Pravi nepravi je tako grdo prebrat.
Po posvojitvi se na rojstni list vpišejo posvojitelji saj so od tistega trenutka naprej to edini starši, ki jih otrok ima. No sej eni so čisto dovolj :)))
Tako, da iskanje bioloških staršev še zdaleč ni enostavno in če le tej ne želijo biti najdeni se jih navadno tudi ne najde.
No, pa bom še malo opisala nastalo sitaacijo.Mož je že junija umaknil soglasje k rejništvu, čeprav je le temu že ob oddaji otroka ugovarjal, vendar, ker je menda najbolje za otroka da je v materini bližini je na to pač pristal. Ves čas rejništva je bil izključen iz vsega kar je bilo povezano z njegovo hčerjo. Sicer je družina nekajkrat (4x) vzpostavila stik z možem zaradi videza, da so oni tisti ki delujejo dobro in da lahko rečejo da mož stikov ni želel, kar nikoli ni bi lo res. Pred dobrim mesecem smo stopili v nekakšen neosebni kontakt z hčerko in njena mamo, deklica je povsem zmedena, saj so ji ves čas o očetu lagali in o njem grdo govorili. Midva ji poskušava pokazati, da nisva takšna in sva čisto vredu osebi. Mene in sestri sprejema, možu pa se na vse možne načine upira. Veliko slabega je bilo otroku storjenega in res ne veva kako naprej. Ker ji želiva le dobro želiva, da bi bilo njeno življenje takšno kot si ga zasluži vsak otrok. Seveda je problem, ker delujeva proti “odličnemu” sistemu in gotovo brez pravne pomoči ne bova mogla narediti ničesar, saj je družina v kateri otrok živi zelo sovražna do naju in nama grozijo z tožbami… Otroku želiva samo dobro, vendar bo kot kaže to zelo težko doseči.
Enostavno ne razumem, zakaj je deklica morala v rejništvo. Glede na ločitev, pač mora oče s preživnino skrbeti za otroka, Res ne vem, zakaj je bilo to treba. Ampak treba je sedaj situacijo rešiti. Nikar se ne bojte sodišča. Kar lepo po pravni poti, tako kot je treba, pa bo najverjetneje tukaj marsikdo dobil po buči. Vidve s sestro pa kar vztrajajta, se družita, jo vabita, naj se pogovarja z vama. Očeta pa mora najprej sama spoznat, da bo lahko spremenila mnenje, ki ga dobi od mame. Nikar je ne prepričujte, da narobe misli, ker jo bosta odgnali, in povedati ji moreta, da jo razumeta. Kakorkoli so se stvari razpletale, moreta vedeti, da se počuti odrinjena, prikrajšana in zapuščena s strani očeta. Sedaj ji je potrebno le stati ob strani in biti z njo, vse ostalo bo se pa samo izteklo. Nič vam ne koristi, če si oče pridobi sodno skrbništvo in jo pripelje domov, če sama ne bo pripravljena in si tega želela. Res je velika štkoda bila storjena otroku in to si strokovni delavci ne bi smeli privoščit. Oba starša sta starša in sta pomembna v otrokovem življenju.
Mama je odklonila materinski dom in se zaradi materialne koristi odločila za rejništvo. Ni bil problem preživnina, ampak je ona želela dati otroka v rejništvo in ga ne dati očetu iz maščevanja, ker je bil z menoj in si ustvaril družino. Zavedava se, da nimava kaj, če deklica ne želi k nama. Hoče biti z mamo ne glede na vse. In to morava sprejeti. Je pa tu zraven še izsiljevanje in grožnje če ne pristaneva na njihove pogoje. Dejstvo je, da za otroka do sedaj ni skrbela, sedaj ko mož želi poskrbeti za hčerko pa so vsi proti njemu in ga blatijo na vse možne načine. Ima dva otroka v rejništvu. Je zadeva zapletena. Na žalost. In največ škode bo seveda utrpel otrok. Vendar nekaterim zaradi lastnih koristi je to malo mar. Na žalost.
Imam veliko vprašanj na katere mi nihče ne odgovori. Kakšni so vzroki za rejništvo moje hčerke? Pojavlja se mi vprašanje ali so sploh kdaj bili? Kot drugo. Dal sem soglasje za rejništvo hčerke, ker sem smatral, da je tako najbolje zanjo. sedaj ga na podlagi vsega njenega spisa želim umakniti, pa to ni mogoče? Zakaj? Kako se izvede vrnitev otroka v matično družino, katere del sem teoretično tudi jaz. Vendar nastane zaplet, ker hči ni bila dodeljena meni, ampak je bil sklenjen dogovor o dedelitvi otroka v varstvo in vzgojo njej. Torej se otrok ne more vrniti v matično družino, to je očetu brez dodelitve v varstvo in vzgojo meni? Kako lahko obstaja tak način vrnitve otroka iz rejništva. Ali nismo vsi starši pred zakoni enakopravni? Kot kaže ne in zakoni so v praksi res težko izvedljivi. Prosil bi za pomoč in odgovore na moja vprašanja. Če mi kdo zna odgovoriti.
Tudi jaz sem istega mnenja, kot Lidija. Če je bila hči dodeljena ženi, ki pa ni bila sposobna skrbeti zanjo in je trenutno v rejništvu, obstaja oče, to ste vi, ki pa ima možnost skrbeti zanjo. Prav je, da sodišče to izve in se skrbništvo uredi drugače. Ko ste soglašali z rejništvom, ste mislili, da bo tako najbolje, vendar pa ste sami najverjetneje ugotovili, da bi bilo lahko bolje, zato na sodišče in to povejte!