Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija vreščeč jok pri 4 mesecih

vreščeč jok pri 4 mesecih

Pozdravljeni,

pred kratkim sem vam pisala glede teže in refluksa pri hčerki. Po dogovoru s pediatrinjo sem zdaj na dieti brez KML in jajc tako da polivanja skorajda ni več, glede teže smo se pa tudi sprijaznili, da je pač bolj drobna.

Zdaj imamo spet nov problem. Dojenčica (4,5 mesecev) je začela veliko jokati. Do pred kratkim jo spoh nisi slišal zajokati, zdaj pa je kakšen dan kar ne morem pomiriti. Tudi ponoči se zbuja v joku, česar prej ni počela. Noče jesti, noče se nositi, noče spat (ker ponavadi se uspava z dojenjem…) samo vreščeče joče. Ta jok se zgodi nekajkrat na dan. Skrbi me, da jo kaj boli. V torek sva bili pri zdravniku (zaradi drugih zadev), pa ni zdravnica nič opazila. Pogledala ji je ušeska, grlo, poslušala srčka, pretipala trebuh… Vročine nima. Veliko se prijema za ušeska in glavico, ponavadi je to počela, ko je bila zaspana.

Je možno, da jo zobki tako matrajo? Sem pogledala in se na dlesnih nič ne kaže, kot da bi kaj ven rinilo.
Če bi bili ušeski, bi verjetno zdravnica včeraj to opazila, kajne? ne vem, jaz laik, si predstavljam, da pogledate v ušesek in veste ali je vnet… 🙂

Je pa že od nekdaj zelo občutljiva, če se čez dan preveč dogaja imamo praviloma pestro popoldne in večer.

Že vnaprej hvala za vaše mnenje.

Mnogo pozornosti se usmerja na rast zob, vendar je le.to je izjemoma vzrok kakršnim koli resnejšim težavam.
Vnetje ušes zdravnik opazi, ko pogleda z otoskopom v sluhovod. Če ni bilo komentarja pri pregledu, so bili najverjetneje bobniči priemrni (sivi).
Po znakih je morda bolj verjetno, da otroka peče v požiralniku zaradi refluksa. Svetujemo protirefluskni položaj in gostenje (vmešate riževe kosmiče z vašim mlekom in date 2 žlički te ,ešanice pred dojenjem). Če bi se vreščeč jok stopnjeval, boste morali na ponovni pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala!

hm, morda tihi refluks? Ker smo polivanje zreducirali na par mokrih kupčkov na dan (in zato nisem tega povezala).

Lahko gre za takšno polivanje, ki ne pride do ust (pač pa samo iz želodčka v začetni del požiralnika) ali pa je sluznica požiralnika vneta še od prej, pa se mora še pozdraviti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni, spet midve na temo refluksa.

potem se je to umirilo in je punčka nehala jokat. Naša pediatrinja dvomi v refluks in alergijo (pa tudi ne želi punčke izpostavljati invazivnim posegom, s čimer se seveda strinjam), zato mi je svetovala, naj po 3 tednih diete poskusim zopet uvajati mlečne izdelke (pri sebi, hčerko dojim, sedaj ima 5 mesecev). Danes je 6. dan uvajanja, včeraj popoldne in danes dopoldne smo imeli zopet jok. Prav tako zadnji teden punčka občutno manj spi. Bi to časovno lahko sovpadalo (oziroma po kolikem času se pokažejo znaki alergije)?

Izvajamo protirefluksne ukrepe a ko jo dam na podlogo, kjer se igra, kotali in pase kravce vedno začne polivat. Predvidevam, da so te aktivnosti z razvojnega vidika dokaj nujne. Kako v tem primeru ravnati?

Včasih opazim pri punčki kisel zadah. Je po vašem mnenju to že razlog za preiskave?

Hvala za odgovore!

No, če se po uvedbi diete stanje izboljšalo, po uvedbi KML pa spet poslabšalo, potem je skorajda razvidno, za kaj gre.
Verjetno pri invazivnih preiskavah mislite pH metrijo, ki sicer res ni navaden ultrazvok ali rentgensko slikanje, vseeno pa ni tako huda preiskava. Gastroskopijo pa pri otrocih itak izvajajo v anesteziji.
Vsekakor je pregled pri gastroenterologu nujen, potem pa se tam dogovorite, katere preiskave so nujne in kaj se da narediti tudi brez preiskav.
Otrok, ki poliva, izraziteje poliva v legi na trebuhu, pri dviganju trupa ipd. Vendar azradi tega ne oviramo njegovega gibalnega razvoja, če pri tem ne kaže, da ga boli.

New Report

Close