Najdi forum

Vrednosti PEF

Spštovani!

Sin je star 8,5 let (visok cca 137cm in težek 29 kg), v večini primerov pihne med 320 in 350, pihne pa tudi več, tako, da štejave za njegov maksimum 380 (sicer je to pihnil le nekajkrat). Je pa poleti s kolonijo na Debelem rtiču, pihal celo 400. Zdravil nima nobenih, samo Nasonex (zaradi alergije na pršico in prah), spomladi zaradi cvetnega prahu Zyrtec, in po potrebi Ventolin. Astme zaenkrat naj ne bi imel. Redno hodiva na kontrole k lokalnemu alergologu.
Se pa letošnjo zimo že ta tretjič dogaja, da pihne 290 – 300, in dvakrat (prvič je sploh zelo suho kašljal, lahko je imel po znakih novo gripo) sem kljub temu, da mu ni nič se slišalo na pljučih, samo zaradi tega mejnega PEF, po posvetu s pediatrinjo dala Ventolin, jemal ga je 1 teden, dokler je tudi kašljal (je bil prehlajen)….Ponoči mirno spi in nikoli ne kašlja, razen seveda ob prehladu. Piskalo v pljučih mu letošnjo zimo in lansko ni nikoli. Prej pa je ponavadi 1x na zimo imel bronhitis.
Sicer je 15 – 30 minut po prejemu ventolina potem vedno pihnil 40-60 več. Samo se pa sprašujem, kaj če je njegov maksimalni PEF previsoko nastavljen, je le nekajkrat pihnil toliko. Že če bi bil max PEF 360 (ker 380 je pihal poleti še nekaj časa, po tistem, ko je prišel z Debelega rtiča, potem pa od takrat ne več), potem je sprejemljivo še do 290 in v bistvu sploh ne bi bilo treba jemati Ventolina. Saj vem, da sem malce zakomplicirala…bom na kontroli, naslednji mesec, tudi malce povprašala o tem,…samo mi ponavadi ne vedo nič pametnega odgovorit.
Kako vi svetujete, da se določi ta max PEF, res tista zgornja meja (čeprav tistih 400 iz morja ne upoštevam), pa čeprav jo pihne le parkrat…ali bi bilo recimo pri našem bolj smiselno vzeti max recimo 360, to vrednost pa večkrat pihne. Midva meriva PEF po zajtrku in po večerji (cca 1 – 2 uri pred spanjem)…nikoli čisto takoj, ko se vstane, vedno mine vsaj pol ure od tega, sicer bi slabše pihnil.

Pa še to, sedaj sva kupila nov merilec, ker se nam je stari po 4 letih pokvaril (na recept ga dobiva pa šele po 5 letih od prejema prejšnjega), pa sva kupila kar ta velikega. So tudi med temi merilniki odstopanja. Naj na tem merilniku določima nov max, tako da nekaj dni zapored pihava? Ker sedaj se mi zdi, da piha nižje vrednosti, 300-320, kljub temu, da nič ne kašlja, nič ne piska… in vsaj meni deluje zdrav. So lahko odstopanja pri teh merilcih?

Pa kako se sploh določi, da ima otrok astmo? Naš naj bi zaenkrat bil le alergičen in ne astmatih. Pri naporih ne opazim, da bi kašljal. Preventivo pred alergijo na pršici v najboljši meri, kolikor jo lahko izvajamo, prevleke, nimamo zaves nikjer v stanovanju, imamo parket in ploščice, nimamo oblazinjenega pohištva,…imamo le nekaj blazin v dnevni sobi.
Razmišljam, da bi mogoče obiskala otroškega pulmologa. Rada bi se čimbolj potrudila, da pomagam otroku, pa se mi enostavno zdi, da imam premalo informacij, ker včasih sploh ne vem kaj je prav. Ali bi moral redno jemati Zyrtec, bi potem bolje pihal, čeprav nič ne kašlja, in ima le Nasonex, kar mu preprečuje pol nos zjutraj?

Hvala za vse nasvete in lep dan!

Diagnozo astma postavi pulmolog, če vaš sin še ni bil pri
njem, ga le peljite.

Max PEF je najboljša vrednost, neglede na to kolikokrat jo
je pihnil.
Med merilniki naj ne bi bilo razlik, pravilno pa pokažejo
približno 200 meritev, potem že ne več.Primerjajte
vrednosti na starem in noven, tako da zaporedoma pihne v
enega, nato v drugega.

Lep pozdrav
Nissera Bajrović

Pozdravljeni.
Hči bo stara 6 let, diagnozo astma ima eno leto, alergijo na pršico, mačjo dlako, plesen. Dobiva 2 vpiha Flexotide/dan. Njen PEF naj bi bil 200, kolikor več ali manj pihne. Vendar smo imeli od maja do sedaj 5 x padec PEF na 160, brez bistvenega piskanja, pokanja, povečane frkvence dihanja..Malo manj energije in pokašljevanje, suho nato produktivno. Navadno se začne s smrkanjem. Uvedemo Ventolin na 4-6ur 3 vpihe, vendar se Pef dvigne le za 10-20 ml. Nazadnje smo imeli ponovitev pred 3 tedni, sedaj zopet. Ali je možno, da je kakšen nepozdravljen infekt. Sedaj, ko imamo astmo, sploh več ne dobimo antibiotika, je samo “poslabšanje”astme. Krvi ne vzamejo, če ne zahtevam. Res pa v glavnem ni vročine ali pa le mali porast kak dan. Je možno, da kortikosteroid prikrije infekt, zmanjša znake infekcije?

Včasih dvomim, da pri hčerki zdarvila delujejo, saj sva v teh petih ponovitvah jemali Ventolin po 14 dni, da se je stanje izboljšalo oz.smo prišli v normalno stanje brez kašlja in norm.PEF? Hvala za odgovore in lep pozdrav

Spoštovani

Na vprašanja na tem forumu odgovarjajo zdravniki internisti in pulmologi, ki zdravijo odrasle ljudi.Otroke do 18. leta starosti obravnavajo pediatri. Odgovor zgoraj je bil zgolj izjema.
Svetujem vam, da se oobrnete na vašega izbranega pediatra in se posvetujete z njim.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav

Nikolina Rozman
Pulmološka ambulanta

Lepo pozdravljeni,

stara sem 21 let in kot otrok sem imela astmo, ki pa me nikoli, razen nekaj napadov pozimi in ob močnem smejanju, ni motila. Razvila naj bi se zaradi ponavljajočega bronhitisa.

Po uspešnem večletnem zdravljenju sem “pumpice” popolnoma opustila, čeprav še vedno v merilnik ne pihnem (PEF) več kot 430.

Težava je v tem, da sem se iz Celja odpravila študirat v Koper, kjer se počutim super, a vsakič ko se vrnem domov, se sredi noči prebudim zaradi dušenja in mi niti takojšnja dva vpiha Ventolina ne pomagata popolnoma. To ponovim še zjutraj.
Lansko leto in leta prej, se mi je to pozimi zgodilo le 3-krat, letos pa to traja že od novembra. Napadi so hujši in brez pumpice ne bi preživela vikendov.

Cel vikend komaj pridem po stopnicah (15ih), govorim dalj časa ali se smejim… čez dan, na toplem/soncu je bolje, a v nedeljo res že komaj čakam, da se vrnem na morje in zadiham.

Redno tečem in hodim na treninge, igram v pihalnem orkestru in res mislim, da sem fizično v najboljši kondiciji. Iz sobe sem odstranila preprogo in redno brišem prah.

Če mi lahko podate kakšen vzrok in nasvet bi bilo res super.

V upanju na odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.

Lep pozdrav, Maja K.

Spoštovani,

Glede na opis sklepam, da je precej verjetno, da je astma ponovno aktivna. Precej pogosto se zgodi, da je v najstniški dobi aktivnost astme nizka, oz. ni simptomov bolezni, v odrasli dobi se pa ponovno vrne.
Predlagam, da takoj obiščete izbranega zdravnika. Verjetno potrebujete preventivna zdravila za astmo. Menim, da bi bil smiseln tudi prednostni pregled pri pulmologu, da se izključi še druge možne vzroke za težave, ki jih opisujete.
Lep pozdrav, Mihaela Zidarn

New Report

Close