Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje vrednost TSH in razlaga

vrednost TSH in razlaga

SPoštovani,
zanima me kako vpliva Eutyrox na vrednost TSH in sicer:
– jasno mi je, da mora bit vrednost TSH tam med 0,3-recimo 4,5

v tem primeru me zanima:
– če je vrednost TSH po izvidu 0,2 – ali je potrebno odmerek Eutyroxa povečati ali zmanjšati?
– enako vprašanje za povečan TSH – odmerek Eutyroxa znižati ali zmanjšati?

Ni mi namreč čisto jasno zakaj dobivamo Eutyrox vsi – in tisti ki imamo vrdnost TSH povečane in/ali zmanjšane. NI mi čisto jasno kako ta Eutyrox deluje na ščitnico – pač zmanjšuje ali zvišuje TSH? ali pač počne oboje.

Moj zadnji izvid je TSH 0,25, kar predvidevam da je prenizek – ampak sem v zadnjem mesecu odmerek Eutyroxa že povečala in to na 150mg. A to pomeni, da je sedaj ta odmerek previsok ali še vedno prenizek?

ps. imela sem povečano delovanje in terapijo z radioiodom

Spoštovani,

Euthyrox je ščitnični hormon, ki po mehanizmu negativne povratne zanke TSH zniža. Z Euthyroxom ne zdravimo TSH, pač pa ščitnično bolezen, običajno pomanjkanje hormona, ki je v vašem primeru sledilo radiojodnemu zdravljenju. Odmerek Euthyroxa prilagajamo glede na koncentracije TSH in prostih hormonov, uravnavanje pa pogosto ni enostavno, zato ga običajno izvaja tirolog, ki ima izkušnje. Glede na vaš zadnji izvid je vaš odmerek malenkost previsok.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Spoštovani,

tudi jaz imam vprašanje glede podobne teme. Stara sem 19 let, pri 14 letih so mi postavili diagnozo Hashimotovega thyroiditisa in latentne hipotiroze. Uvedli so mi terapijo z Euthyroxom 100mikrogramov po eno tableto vsak dan zjutraj. To sem redno počela brez da bi kdaj pozabila. Po 2 letih se mi je stanje tako izboljšalo, da je bila ščitnica povsem zdrava vendar kljub temu mi je zdravnik pediater predpisal enak odmerek tablet za naprej,. Tablete sem jemala do zdaj, brez, da bi vmes zahtevali preglede ščitnice. Vendar so se mi v zadnjem mesecu pojavile hude težave s srcem, ki so značilne za prekomerni odmerek Euthyroxa. In sicer: tahikardija, srčna aritmija, drhtavica, potenje,…
Urgentno sm odšla do kardiologa, ki je takoj pomislil na ščitnico. Laboratorijski izvidi so pokazali da je TSH 1,632. Sedaj čakam na ponovni obisk kardiologa, vendar pa sem nehala jemati Euthyrox 100mikrogramski, zdaj že en teden, počutim se mnogo bolje. Napadov srca nimam več.
Kaj si mislite o izvidu TSH in o tem, da sem popolnoma prekinila jemanje tablet saj kaže na očitno predoziranje?

Najlepša hvala za Vaš čas in odgovor!

Maja

Spoštovani!

Glede na opis je bila vrednost TSH ob jemanju Euthyrox 100 ug dnevno 1,632 mE/l kar je povsem normalna vredm+nost in kaže na to, da je bilo zdravljenje z Euthyroxom ustrezno Vzrok za težave s srcem je iskati drugje (prolaps mitralne zaklopke, bolezni miokarda, stres, okužbe…). Priporočam, da ponovno pričnete jemati Euthyrox 5o ug dnevno 14 dni nato 100 ug kontrolirate TSH pri izbranem zdravniku čez šest tednov in opravite kontrolni pregled pri kardiologu. Odmerka Euthyroxa samovoljno, brez posveta z izbranim zdravnikom ali tirologom ne priporočam spreminjati.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog