Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija vrednost plinov v krvi-dojenček

vrednost plinov v krvi-dojenček

Pozdravljeni,

prosila bi vas za mnenje. Naš skoraj 6-mesečni dojenček je bil prejšnji teden sprejet v bolnišnico zaradi suma na cerebralni paroksizem. Med drugim so mu vzeli kri (druge izvide še čakamo) in pregledali vrednosti plinov, ki so od referenčnih vrednosti, ki so bile navedene v oklepaju, izstopali, nekatere kar močno. Ka-Saturacija O2 (POCT) je bila npr. 84% (95.0-99.0), Ka-pO2(A-a) (POCT) pa 31,80 KPa (<2.00), Ka – Laktat (POCT): 2.1 mmol/L (0.6-1.6), Ka-pO2 (POCT) 6.7 kPa (10.10 -13.70). Nekaj mesecev pred tem je bil že sprejet v bolnišnico zaradi suma na apnoične atake. Na izvidu sem najprej videla, da so nekatere vrednosti krvnih preiskav nekoliko povišane oz. znižane (levkociti, eritrociti, K-MCV, K-nevtrofilci, k-monociti, S-glukoza, S-kalcij, S-magnezij, S-sečnina), prav tako je bil povišan S-ast (0.89 ukat/L (<0.58). Dojenček je tudi pred kakšnim mesecem in pol začel manj jesti, trenutno na dan poje cca le 700 ml adaptiranega mleka, začela sem tudi uvajati gosto hrano, vendar jo je do sedaj na obrok pojedel zelo malo, kakšno majhno žličko ali polovičko, včeraj pa jo je popolnoma zavrnil. Težak je 7,8 kg in je v zadnjem tednu pridobil samo 65g.

Skrbijo me tej izvidi, ki od normalnih vrednosti zelo odstopajo. Ko sem vprašala zdravnika ob odpustu iz bolnice, je rekel, da so to normalne vrednosti (enako je komentiral drug zdravnik tekom bolnišnične obravnave), vendar sem vrednosti plinov videla šele ko sem prišla domov in na to nisem izrecno opozorila. Pediatrinja o tem ni hotela nič komentirati in me je napotila nazaj na zdravnika v bolnici, ki pa mi je že tako rekel, da so izvidi normalni. Ker me skrbi, da so nekatere vrednosti le preveč visoke oz. nizke, bi vas prosila če jih lahko pokomentirate. Prav tako ne razumem tudi zakaj bi bil S-AST pri dojenčku povišan oz. zakaj se je zvišal od zadnjega pregleda (januarja letos je bil 0.66 ukat/L – to je bilo, ko je bil prvič sprejet v bolnišnico). Vmes je bil cepljen in sicer z 2 odmerki za obvezna cepljenja, pnevmokok in rota virus. Ali je morda to vrzok povišanemu AST? Kaj to pomeni za nadaljnja cepljenja – ali je potrebno počakati da vrednost pade?

So zgoraj navedeni izvidi razlog za skrb in naj vztrajam v bolnici, da ga ponovno pregledajo? Res ga ne bi želela po nepotrebnem izpostavljati še dodatnim preiskavam, vendar če je kaj resnega, raje ne bi čakala. Sicer imamo v avgustu pregled pri pulmologu in bi te težave omenila tam, ne vem pa ali bo to prepozno in bi lahko imel kakšne težave?

Najlepša hvala za odgovor!

Nekatere vrednosti so pri otrocih lahko zvišane, znižane, pa niso bolezenske oz. so v skladu s trenutnim stanjem.

Vsekakor je razlaga izvidov stvar lečečega zdravnika v bolnišnici, saj ne poznam poteka bolezni oz. stanja, zaradi katerega je bil otrok sprejet v bolnišnico, kakšne znake je imel, kdaj so bili izvidi narejeni. Skratka, tega ni mogoče komentirati na ta način.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close