Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja vrednost hemoglobina pri malčkih

vrednost hemoglobina pri malčkih

Pozdravljene!

Včeraj smo imeli sistematski pri 1 letu. Vse je ok, le vrednost hemoglobina je 102. Mala je raznovrstno prehrano (brokoli, špinačo, brstični ohrovt, rdeče meso, jabolka, marelice (suhe) ,…………. Dobili sva sirup Ferrum lek 1 malo žličko zjutraj. Ker zjutraj še vedno popije stekleničko čokolina, me zanima kdaj naj ji ga dam? Kolegica je rekla, da ni dobro, da po sirupu pije mleko. Zakaj ne?

Kaj mi še priporočate?

lp, andreja

P.S: pri 9 mesecih je imela HB 98, prej vedno normalno.

Priporočala bi ti, da ji kupiš tabletke ferrobet ( jaz sem jih dobila v Avstriji ), kajti sirup obarva zobke.
lp,m

Res je. Mislim, da vsaj eno uro po sirupu naj ne bi pila mleka. Železo se najbolje absorbira s C vitaminom, npr. najlažje s svežim pomarančnim sokom. Daj ji ga pred prvim gostim obrokom (za čokolinom).

Hvala!

A se tabletke v Avstriji dobijo z receptom ali tudi brez? Kako pa jih potem takle mali pikec pogoltne?

kolikšna pa je sploh normalna vrednost hemoglobina pri takšni starosti ali mogoče katera ve?

lp, andreja

Starost Hemoglobin g/l (orientacijske vrednosti)
0-1 teden: 170-220
3 meseci: 105-120
6-12 mesecev: 110-120
Predšolski: 115-125
Šolski: kot za odrasle (120-180)
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ni pomembna samo vrednost Hb, vazna je tudi vrednost MCV, ki pove koliko so velike rdece krvnicke (normalne vrednosti 81-94)- kadar je MCV pod spodnjo mejo, gre za slabokrvnost zaradi pomanjkanja zeleza.
Sadje s temno lupino, zitarice … pa caj Rooibos (Podravka).
Mi smo pri 6 mesecih imeli Hb 106, MCV pa 71 in smo tudi pokasirali Ferum Lek sirup. Spodnji enici sta zrasli pri 5 mesecih in v 2 mesecih, odkar pijemo zelezo, se nisem opazila, da bi se obarvali. Pa na prilozenem listku pise, da se v sirupu nahaja zelezo v taki obliki, da ne obarva zobne sklenine. LP

Mi smo imeli slabokrvno deklico, skupaj z mamico, ze takoj po rojstvu. Hoteli so ji dati celo transfuzijo po rojstvu, pa so to opustili. 5 mesecev sem ji morala dajati vsak dan sirup Legofer. Ker ga drugace ni hotela piti, sem ji ga zmesala kar v mleko, pa ni bilo nic narobe- razen seveda groznih krcev, ki ga je sirup povzrocil. Tudi zdravnica mi je rekla, da lahko dam kar v mleko, da ni nic narobe.

Pri petih mesecih smo dobili Ferrum Lek, ker je sinko imel vrednost hemoglobina pod 100. Začel je bruhati, kar je pomenilo, da je bruhal po vsakem dojenju. Pediatrinja kar ni verjela, da je sirup vzrok, čeprav ni bilo nobenih drugih simptomov. Tablet Ferrobet pa ni hotela predpisati, ker meni, da tablete niso primerne za tako majhne otroke. Zato smo prešli na Legofer, vendar se je bruhanje ponovilo. Odločila sem se, da bomo hemoglobin popravili izključno s hrano, kajti mojemu sinku sta oba sirupa zelo slabo delovala na želodec.Kar med drugim v navodilih Legofera tudi piše.
Pediatinja sicer trdi, da nam samo s hrano ne bo uspelo, ampak ona ni prisotna ob neskončnih bruhalnih akcijah, ob katerih bi se ti še odrasli smilili, kaj šele tak mali piščanček!
Zato sedaj jemo veliko mesa, pri katerem telo absorbira največ železa, pa temno zeleno zelenjavo, sok rdeče pese, sok pomaranč zaradi C vitamina.
suho sadje.
Ob pregledu pri enem letu, čez mesec dni, pa bomo videli. Držim pesti, da bomo zmagali.

New Report

Close