Najdi forum

vrednost hCG

Spoštovani,

zanima me, kakšna je povezava med vrednostmi beta hCG in Downovim sindromom oziroma drugimi nepravilnostmi.
Zasledila sem, da v dvojnem hormonskem testu preverjate raven prostega beta hCG in PAPP-A.
Pri rutinskem testu vrednosti hCG v krvi ženske, ko potrjujemo nosečnost, ne gre za povsem isto stvar, domnevam?

V 8. tednu nosečnosti je bila vrednost hGC pri meni 279.522, kar je zunaj vseh referenčnih vrednosti večine laboratorijev tudi za poznejše tedne nosečnosti, ko naj bi raven tega hormona dosegla vrh (na primer 9.-12. teden do 219.000, ponekod do 280.000).
Na UZ so videli en plod, primerno velik glede na trajanje nosečnosti.
Ginekolog v tujini in domači ginekolog se zaradi tega nista posebno vznemirjala, a mi nista znala razložiti, zakaj tako visoka raven in ali je to normalno.
Zdaj, v 13. tednu, so opravili meritev nuhalne svetline, ki je dala rezultat:
Trisomy 21 – (BR: 581) Adjusted risk: 1 : 2907

Ker mi ne da miru informacija med povezavo zvišane vrednosti tega hormona in nepravilnostmi pri plodu, me zanima, ali bi po vašem mnenju bilo smiselno opravljati še dvojni hormonski test ali drugačno preiskavo.

Ali bi visoka raven hCG iz 8. tedna nosečnosti lahko pomenila tudi večjo verjetnost za višji prosti beta HCG in s tem tveganje za Downov sindrom?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,
Kaj bi lahko pomenila visoka vrednost hCG v zgodnji nosečnosti ne bi želela ugibati, pomislila pa bi, da je to najverjetneje znak lepo potekajoče nosečnosti.
Izvid pregleda nuhalne svetline je razveseljiv. Če bi pa želeli višjo natančnost razbiranja za morebitni Downov sindrom pri plodu je smiselno, da opravite tudi dvojni hormonski test. Ta pomakne tveganje v rizično skupino, če je hCG povišan za več večkratnikov srednje vrednosti (MoM) ob znižanem večkratniku srednje vrednosti (MoM)PAPPA proteina. Od presejalnih preiskav za odkrivanje najpogostejših kromosomskih napak pa ima najvišjo pravilno napovedno vrednost neinvazivni genomski test zunajcelične DNK ploda NIPT iz seruma matere.
Lep pozdrav,
Anamarija Brezigar

New Report

Close