vratne žile
Spoštovani,
upam, da moje vprašanje spada tudi v vašo stroko.
sem 44 letni moški, načeloma zdrav, športnik, nekadilec (s kako pregreho na zabavi), jem po splošnih kriterijih zdravo. Že dolgo časa imam rahlo povišan pritisk, a na zgornji meji (140/90 malo v plus ali minus). Največji minus za moje zdravje je izredno stresen in naporen poklic.
Bil sem na menedžerskem pregledu, kjer sem jo kar dobro odnesel, razen to, da so mi našli povišan skupni in slabi holesterol (dober je ok) in UZ vranih žil. Na obeh straneh so mi našli obloge tipa 2 v bulbusu, na eni strani 1,9, na drugi 2,2 mm. Zdravnica, ki je to delala niti ni zagnala panike, bolj v smislu, da je na to treba biti pozoren.
Ko pa sem to po par mesecih nesel osebnemu zdravniku, pa je naredil še kar paniko, v smislu, da gre za najbolj nevarne obloge, ter da je velika možnost možganske kapi. Seveda sem se podredil njegovemu režimu, takoj začel jemati statine, predpisal mi je za vsak slučaj za tri mesece še aspirin 100 mg. To vse ok, samo zdaj se mi zdi ves čas, da seboj nosim bombo in da me lahko v vsakem trenutku zadane kap.
Vem, da tudi vi niste napovedovalec prihodnosti, a vseeno me malo zanima, kaj taka diagnoza pomeni za prihodnost. Vseeno še nisem tako star, da bi me pobralo, čez noč pa sem iz športnika postal starček. Se lahko obloge kako odpravi?
A to načeloma tak režim (ali še kaj drugega) reši ali je le vprašanje časa ali se mi kaj odlušči, jutri, drugo leto ali čez deset let in ratam rastlina?
Najlepše se vam vnaprej zahvaljujem za vaš čas.
S spoštovanjem, R
Spoštovani!
To sicer ni ravno moje področje, vendar po mojem mnenju izvid še ni alarmanten. Svetujem jemanje predpisane terapije, še naprej bodite fizično aktivni, predvsem aerobna vadba, pazite tudi na prehrano.
Lep pozdrav!