VRATNE ŽILE
spoštivani dr. cibic,
lepo bi vas prosila za nasvet.
stara sem 61 let, normalne teže, nekadilka, se trudim živeti zdravo se redno gibljem.
imam eno težavo, ne vem kako naprej.
namreč, spomladi sem doživela eno nezavest, zjutraj ko sem vstala , zato sem tudi vstala me je močno bolel trebuh kot še nikol do zdaj, bilo mi je slabo, šlo mi jena bruhanje, šla sem na wc,opravila potrebno sem mislila da bo boljše, stanje se je stopnjevalo, klicala sem moža v službo da pride domov. bilo je vse slabše, šumelo mi je v glavi, ni me pa bolela, nikjer drugje kot grozno slabo v trebuhu, potem nisem nič videla, počutje je bilo obupno in zbudila sem se na tleh mobijem v roki. kako sem prišla do spalnice ne vem, probala sem vse je bilo vredu, roke, noge, govor,šumelo mi je v glavi, ugotovila sem da sem se udarila v glavo ker sem imela buško, klicala sem moža kje je, kmalu je bil doma, odpeljal me je na urgenco, kjer so me zadržali par dni, naredili vse preiskave, takoj CT, vse je bilo vredu. bila sem na slikanju ožilja, ki je pokazalo naslednje: kontrolni dopler ne kaže napredovanja fokalnega aterosklerotičnega procesa. v levi ACI so formirani nestabilni plaki (tip II). plaki ne povzročajo hemodinamsko pomembnih pretočnih motenj na karotidnem ožilju, predstavljajo tveganje za centralne embolizme. enkrat prej sem že bila na takek slikanju.počutim se vredu, letom primerno pač.
od zdravil redno jem
ormidol 100 2x 1
atoris 40 mg
aspirin 100 vsak dan
gobpten 4 mg
nexium za odvečno kislino
redno hodim na preglede h kardiologu že več let, ki mi je tudi predpisal ta zdravila. tako da imam pritisk normalen, maščobe pod kontrolo, z sladkorjem nimam težav.
ne vem če bi morala še kaj napisati
v glavnem, kar se tiče teh žil, ne vem kako naprej, saj nisem dobila nobenih napotkov, pa tudi razumem ne preveč kaj je sploh narobej. moj oče je imel enake težave z žiljem v vratu, so mu nekaj menjavali, večkrat ga je tudi kap, tako da mislim da je to dedno. rada bi naredila kar največ v moje dobro, kaj mi svetujete?
za vaš cenjeni odgovor se že vnaprej lepo zahvaljujem in bi mi veliko pomenil.
V dopisu ni podatkov s kakšno diagnozo so vas odpustili iz bolnišnice (padec krvnega tlaka? manjša možganska kap? bolečina v trebuhu nejasnega izvora?). Verjetno so vam dali ustrezna navodila. Pomembnih zožitev vratnih žil niso ugotovili in v tudi zato vam niso priporočili posebnega zdravljenja.
spoštovani,
dodajam še te stvari, ki sem jih pozabila.
na odpustnici piše:
napotna diagnoza: st.po kolapsu, v torakalni steni ni posebnosti. ni plevralnega izliva. ni rtg znakov pneumotoraksa. srce je primerne velikosti, zgornji mediastinum brez posebnosti. desno temporoparietalno so hiperdenzno zadebeljena mehka tkiva skalpa – kontuzijski areal. na 24 urnem holterju osnovni ritem je sinusni s povprečno srčno frekvenco 81/min. fiziološki odkloni v bradikarno in tahikardno smer. registrirano 20 posameznih supraventrikularnih ekstrasistul. drugih motenj ritma ni registriranih.pri bolnici je šlo za refleksno sinkopo.
barvni dopler: fokalni aterosklerotičen proces na karotidnem ožilju, obojestransko so v bifurkaciji in izstopiščih ACI formirani nestabilni plaki, hemodinamsko nepomembni, predstavljajo tveganje za centralne embolizme.lumni karotidnega ožilja so obojestransko ožjega premera.
upam da sem vse prav prepisala in lepo prosim še za en odgovor.
hvala vnaprej.
V teku svojega dela sem doživel nesluten napredek medicine, tako glede diagnostike kot terapije, vendar še mnogo premalo, da bi tudi ob uporabi najmodernejših aparatov, vselej uspel natančno ugotoviti pravi vzrok bolnikovih težav. Zboleli ste akutno s hudimi bolečinami v trebuhu, pognalo vas je na blato, postali ste omotični in se zbudili na tleh. Nemudoma vam je soprog pomagal do zdravnikov, ki so opravili številne preiskave. Iz bolnišnice so vas odpustili in napisali diagnozo “stanje po akutni nezavesti”. Ker je vzrokov zanjo nešteto vselej skušamo najti vzrok. Žal, ostanemo mnogo krat brez zanesljivega odgovora. Krč možganske žile? Nenaden porast tlaka? nenaden padec tlaka ali srčne frekvence? majhen strdek iz vratne žile? in seznam se lahko še nadaljuje. Zdravniki so pravilno napisali samo zaščito proti napredovanju ateroskleroze (aspirin), zdravilo za zdravljenje hipertenzije in Nexium. Nadaljujte z čimbolj zdravim načinom življenja in ne zanemarite velike telesne in duševne koristi od sprehodov v naravi.
spoštovani doktor,
lepo prosim, če mi pomagate z vašim nasvetom.
zadnjih par dni ko grem spat in potem se čez nekaj časa zbudim ker imam občutek, da ne morem prav dihati, oz. da imam premalo zraka. hodim h kardiologu, do zdaj še takih težav ni bilo. th pri kardiologu pa je. ehodardiogfrafsko izmerim levi preddvor 4,6 cm v vzdolžni osi, to izgleda da je kar enako kot je bilo pred 2 letoma, iztisna frakcija levega prekata je normalna, tudi diastol.funkcija levega prekata je normalna glede na pretok skozi migtralno zaklopko in je enako kot ob zadnjem pregledu. desni prekat izmerim 3,0 cm, aorto 3,5 cm. zadnja kontrola je bila junija 2012. drugače pa čez dan nimam teh težav da ne bi mogla dihati. tudi hodim na sprehode in ni težav. malo v hrib mi tudi gre, vendar počasi, ker nimam kondicije. ta občutek me zelo bega, je neprijeten.
prosim vas, če mi lahko kaj svetujete.
lepo vas pozdravljam
cenjeni g. primarij,
veliko mi pomeni vaš nasvet, me pomiri.
torej diagnoza ki jo je postavil kardiolog se glasi: cor hypertonicum et ishemicum comp.
hypertensio arterialis
hyperlipoproteinaemia tip IV
od zdravil imam gopten 4mg 1x na dan
ormidol 100 mg 2x na dan
atoris 40 mg
diuver 2x na teden eno tabl.
zdravila jem redno, pritisk je z njimi vedno normalen to pomeni okrog 125/70-80, puls je tudi vredu.
maščobe so v mejah normale.
stara sem 60 let. težave z srcem, ožiljem, venami, pritiskom sta imela starša.
danes sma bila na sprehodu z možem po poti med njivami in gozdu, zelo je bilo lepo, veliko hodima in nimam težav s težkim dihanjem. moram pa večkrat vdihavati globoko in zeham, ampak tako je vedno.
zbudim se edino zadnjih par dni ponoči ker me duši in imam občutek da ne morem dobro dihati. potem pa to mine in spim naprej. spanje pa je zelo slabo, imam velike težave s tem.
če manjkajo še kakšni podatki vas lepo prosim, če mi sporočite.
lepo prosim za vaš odgovor.
želim vam lepo preživete praznike in srečno in da bi še naprej nam pomagali pri reševanju težav. saj to veliko pomeni, mislim da me to čisto ozdravilo.
manja
Motnje dihanja sredi noči pri bolnikih, ki se zdravijo zaradi visokega krvnega tlaka , so lahko posledica čezmernih telesnih obremenitev preko dneva ali porasta tlaka ponoči, ali zastajanja vode v telesu. Morda bo boljše že s tem, ko boste zmanjšali telesne obremenitve čez dan in boste omejili uživanje tekočin v večernih urah. Možno je, da bo najbolj koristilo, če boste začeli jemati Diuver 3 tablete na teden. Lahko mi še pišete.
dober dan gospod doktor,
z vašim nasvetom, da začnem jemati diuver tablete 3x na teden se je težko dihanje umirilo, oz. ga sploh več ni. telesnih obremenitev čez dan nimam, je pa nekaj psihičnih zaradi težav ki jih imajo otroci, seveda vpliva na mene. upam, da bo tako ostalo. še enkrat se vam iskreno zahvaljujem za vaš nasvet.
z lepimi pozdravi.
Prosim za razlago izvida CT vratnih žil
ACC, ACl ter ACE so normalno prehodne, brez naplastitev, v proksimalnih delith (spodnji del vratu do arkusa aorte) so vratne arterije slabše prikazane zaradi artefaktov (kontrast v venah levo) zato je ocena v tem predelu nezanesljiva. Leva vertebralna arterija izhaja iz arkusa aorte (anatomska varianta), v proksimalnem delu tik za odcepiščem iz aorte je normalno prehodna, 3 cm od odcepisča pa arterije ne diferenciram več, v nadaljevanju je na približno dolzini 7 cm nepregledna, lahko subtotalno zožena oz. okludirana, nato se gracilna leva vertebralna arterija normalno obarva, v distalnem delu je široka do 3 mm, desna vertebralna arterija je normalno prehodna dominantna, široka do 4 mm.
Mnenje: Suspektno za subtotalno stenozo leve vertebraine arterije v proksimalnem delu (glej izvid).
Zanima me, ali bi u vratnih žil potrdil ali ovrgel ta sum oz. ali je ta ct preiskava 100%m
Najlepsa hvala.