Najdi forum

vratna lordoza

Lep pozdrav!

Oktobra so mi po dolgih raziskavah ugotovili sledeče (s pomočjo RTG vratne hrbtenice in piramid):
˝Izravnana fiziološka vratna lordoza. Nakazano lomljena sagitalna os med seg. C4 in C5 (blaga lig. okvara). I.v. prostori so normalno široki. Piramidi sta rtg v mejah normalnega.˝

Otorinolaringolog me je napotil k moji zdravnici in ta k fizioterapevtu: naročil je diadinator, interferenca, vakumed, ročna masaža vratne hrbtenice brez trakcije….Hm? Kaj vse to pomeni?

Sicer pa zdravnica mi je, kolikor se meni zdi zreducirala ta seznam…rekla mi je, da masaže ne morem dobiti pri fizioterapevtu. Ali je to res?Dala mi je še Naprosyn za bolečine, ki čisto nič ne pomagajo…glava in vrat me bolita…sedaj mi je začelo še levo uho…Dala mi je še neke vaje za vratne mišice. Delala sem jih par dni…vendar mi roke zelo bolijo – predvsem desna, v zgornjem delu. Nimam moči. Zato sem jih prenehala delati…Ali je to pametno?

Po doooolgem čakanju grem v ponedeljek k fizioterapevtki…Ne vem ali naj grem še zdravnici…Ne želim si, da bi me odpravila z še kakšnimi tabletami! Sicer pa bi verjetno bilo dobro, če bi šla še na masažo…Samo ne vem, kakšna bi bila dobra…slišala sem tudi, da je fajn mašaža stopal…

Hvala za odgovor!

Sonce

Pozdravljena miška!

Vaše težave ste precej pomanjkljivo razložila, da bi vam lahko kaj več svetovala. Koliko ste stara? Zakaj so vas napotili k otorinolaringologu? koliko časa že trajajo težave? Kakšne so? Kaj jih izboljša ali poslabša?

Mislim, da vam je zdravnica prav povedala in da ni možno dobiti masaže na napotnico za fizioterapijo, ker jo ZZZS ne plača.

Diadinamski in interferenčni tokovi so oblika fizikalne terapije – elektroterapije. Na prizadeti del telesa se pričvrstijo elektrode oblečene v posebne gobice, ki so povezane z aparatom. Diadinamski tokovi se čutijo kot nekakšno špikanje, interferenčni tokovi pa bolj kot mravljinčki. Terapija pomaga pri zmanjševanju bolečin, izboljša se mikrocirkulacija, izboljša se izločanje odpadnih snovi in pospeši se proces celjenja.

Kar se vaj tiče, je zelo pomembno, da jih pravilno izvajate, da si stanja ne boste še poslabšala. In pomembno je tudi koliko vaj naredite, ne sme jih biti preveč, če jih je premalo pa tudi ni ustreznih rezultatov. Pravilno izbrane vaje, pravilno izvedene in zadostna količina vaj sigurno pomaga in lahko trajno odpravi bolečine.

Včasih lahko ušesa bolijo zaradi prenapetih sprednjih vratnih in kratkih okcipitalnih mišic.

Moje mnenje je, da so vse masaže “fajn” in “pašejo”. Glede na razpoložljive informacije pa bi vam svetovala fizioterapevtsko masažo, ki se imenuje “trigger point terapija” in učinkovito sprošča posamezne mišice.

Lep pozdrav!

Barbara

Po dolgem času se spet javljam…

Stara sem 26 let. Sedaj imam za seboj že dva tedna vakumske masaže. Z vibracijami smo po nekaj dnevih nehali, ker se je stanje zelo poslabšalo. Sicer me pa bolj boli kot pred začetkom fizioterapije. Telovaditi z rokami skoraj ne moram. Nimam moči v rokah. Vse kar je malo težje je zame pretežko, določenih gibov ne morem narediti (rezati kroimpir), imam povsem razbolela ramena (mišice).

Ta teden končujem prvi teden tensa…nič ni drugače.Sestre pravijo, da ne bo nič pomagalo, če se ne sprostim….Ne vem, kaj naj, saj naj bi bila masaža dokaj prijetna, naj bi sproščala, ali ne?Danes so me mišice kar trzale (kot krči) med masiranjem…območje ramen je trdo.

Sprašujete zakaj so me napotili ORL. Zaradi številnih raziskav brez uspeha me je zdravnica za vsak slučaj poslala k Orl. Nekaj mesecev me je bolela glava in se mi je močno vrtelo, nisem imela občutka stabilnosti, motila me je svetloba in hrup, zaradi pogostega padanja v nezavest in žeje. Pri ORL so me pregledali – preverili sluh, dali vročo vodo v ušesa (za ravnotežje), slikali vratno hrbtenico…in so potem odkrili poškodbo.

To je za enkrat vse… 🙂

Pozdravljeni,star sem 46 let,ker sem imel bolečine v obeh ramenih sem bil napoten na rtg VRATNE HRBTENICE:ZMANJŠANA JE FIZIOLOŠKA VRATNA LORDOZA
ZAČETNA I. V. HONDROZA V VIŠINI SEGMENTA C2-C3,C3-C4,C6-C7
ZAČETNA SPONDILOARTROZA V VIŠINI CERVIOKOTORAKALNEGA PREHODA
ZAOSTALA APOFIZA OB TRNASTIEM ODRASTKU SEGMENTA C7
RAMENA: KONTURA VELIKEGA TUBERKLA LEVO JE NAKAZANO SKLEROTIČNA IN SPLOŠČENA-
ZAČETNE OBRABNE SPREMEMBE
Zanima me razlaga teh izvidov ter kako stanje izboljšati,sem visok 174cm in tehtam 66 kg,športno aktiven.lep pozdrav zdravko

Pozdravljeni Zdravko!

Rentgensko slikanje vratu in ramen je povsem primerno vaši starosti in ni pokazalo razloga za vaše težave. Težave verjetno izvirajo iz mehkih tkiv, ki jih RTG ne pokaže. Šele na osnovi kliničnega pregleda se bo dalo ugotoviti kaj je razlog za vaše težave in katera terapija je ustrezna.

Pozdravljeni,

Prosil bi za razlago izvida. Star sem 29 in imam bolečine v zgornjem delu hrbta predel trapezius, levator scapulae, rhomboideus, supraspinatus. Najlepša hvala.

RTG VRATNE HRBTENICE S FUNKCIONALNIMI POSNETKI
Izravnana vratna lordoza z nakazano kifotično angulacijo na nivoju C4/C5.
Mali sklepi so slabše prikazani tako, da eventuelnih patoloških sprememb v tem področju ne morem izključiti ali potrditi.
Če je v anamnezi poškodba, priporočam dodatno diagnostiko oz. ponovitev slikanja.
Antefleksija je zavrta, segmenti pod C4 delujejo kot blok. Pomikov med segmenti sicer ne vidim.
Retrofleksija je še primerno izvedljiva, pomikov med segmenti ni.

RTG TORAKALNE HRBTENICE
Blaga »S« deviacija torakalne hrbtenice.
Sicer prepričljivih patoloških sprememb ne vidim.

RTG LUMBALNA HRBTENICE IN LS PREHODA
Blaga dekstrokonveksna deviacija lumbalne hrbtenice.
Motnje osifikacije S1.
Minimalna spondiloza na THL prehodu.
V strukturi skeleta prememb ne vidim.

RTG SI SKLEPOV
Posnetek je narejen le v PA projekciji.
Sklepni špranji S1 sklepov sklepne špranje ne diferenciram.
Potrebna je dodatna diagnostika – priporočam MR preiskavo ali vsaj ciljano slikanje po Barsoniju in Kavachu.

lp Matija

Pozdravljeni, Matija!

Žal nimam kompetenc za razlaganje izvidov…prosim, če se lahko obrnete na zdravnika.

New Report

Close