Najdi forum

Vratna hrbtenica – razlaga izvidov

Pozdravljeni,

prosim za razlago izvidov in napotke, kako se rešiti bolečin.

Za začetek naj povem, da me hrbtenica boli že zelo dolgo časa, več let (od mladosti). Stara sem 46 let, trpim za neprestanimi migrenami, vrtoglavicami, bolečinami v hrbtenici, vratu, rokah. Predprejšnji teden se je pojavila tudi zelo huda slabost in tako močan glavobol ter močna omotica, da sem pristala na urgenci. Moja osebna zdravnica me je kasneje dala na pregled mr, rentgen pregled pa sem opravila že nekaj časa nazaj. Ker je trenutno odsotna se obračam na vas.

Rentgen
RTG vratne hrbtenice plus polstransko:
Fiziološke krivine ohranjene. Nakazane degenerativne spremembe na C6 in C7 z i.v. hondrozo C6-C7. Blago stopničasto lomljena os v sagitalni ravni C3 C4, C4 C5 kot izraz funkcionalno statične motenosti. Na polstranskih rentgenogramih le minimalna utesnitev i.v. foramna C6-7 obojestransko. Mali sklepi ohranjeni.
Degenerativne spremembe malega sklepa C7-TH1 obojestransko.

RTG torakalne hrbtenice:
Brez bistvene kifoza. Nakazane degenerativne spremembe na posameznih segmentih srednjega dela torakalne hrbtenice z i.v. hondrozo med TH7, 8, 9 in 10.

Magnetna resonanca
MR vratne hrbtenice:

Preiskavo opravimo v standardnih ravninah in sekvencah. Minimalna dekstrokonveksna skoliotična deviacija nekoliko izravnana cervikalna lordoza. Zmerne spremembe in zmerna izguba intenzitete signala i.v. diskov zaradi degeneracije. Višina i.v. prostorov primerna.
Medula spinalis ima primerno intenziteto signala.
V aksialni ravnini je v nivojo C5-C6 vidna manjša centralna protruzija i.v. diska, ki minimalno pritiska na duralno vrečo, spinalni kanal ni bistveno utesnjen.
V nivoju C6-C7 je obojestranska protruzija i.v. diska, izrazitejša levo, prisotne so tudi kostne naplastitve, viden je pritisk na duralno vrečo obojestransko, spinalni kanal je nekoliko ožji, ožja sta tudi i.v. foramna.

Mnenje: Zmerne degenerativne spremembe vratne hrbtenice.
Protruzija i.v. diska C6-7, bolj iz leve strani.

Hvala ker ste si vzeli čas in prebrali moj post, že vnaprej pa se zahvaljujem tudi za razlago in napotke.

Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

izvid RTG ne pokaže nekih posebnosti, bolj natančna, MRI preiskava pa zmerne obrabne spremembe. Kot prvo, vidni so znaki bolečin. Hrbtenica ima nepravilno ukrivljenost v vratnem delu (skoliotična deviacija in izravnana lordoza), ki jo le-ta sčasoma razvije, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec (t.i. protibolečinska drža). Zaradi nepravilne ukrivljenosti posledično prihaja do napetosti mišic in zmanjšanega krvnega obtoka. Simptomi, ki jih opisujete, predvsem vrtoglavice, glabovoli ipd. so posledica tega.
Kakšnih resnih, izrazitih sprememb na srečo ni. Hrbtenjača ima normalen signal, kar je zelo pozitivno. Gre za zmerno degeneracijo, ki ne zahteva kakršen koli (operativni) poseg. Prihaja pa po svej verjetnosti do draženja enega ali več živčnih pletežev v vratnem delu, kar ne bo minilno samo od sebe, potrebna bo strokovna pomoč. Npr. vaje za vratni del lahko služijo kot preventiva, v primeru težav pa ne pomagajo oz. jih celo odsvetujemo.
S tehikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za natančen nasvet glede možnosti zdravljenja pa bi morali naprej opraviti klinični pregled, poleg izvida pa pregledati tudi slike MR, ki ste jih prejeli na CD-ju.
V kolikor se želite naročiti na pregled v eno izmed naših ordinacij, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij: https://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close