Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže vratna hrbtenica in vaje

vratna hrbtenica in vaje

Pozdravljeni,
MR vratne hrbtenice je pokazal, da so medvretenčne ploščice degenerativno videti izsušene. Hernij medvretenčnih ploščic ni. Blage do zmerne spondilotične sprememebe. C5-C6 blaga unkartroza malo splitvuje likvorski prostor spredaj. V malih sklepih vratne hrbtenice je videti zmerne degenerativne spremembe. Po mojem je primerno za moja leta 60 +.
Včasih se zbudim z glavobolom, ki čez prib. pol ure izveni, predvidevam, da zaradi zategnjenih vratnih mišic.
Moje vprašanje je ali so Tibetanske vaje za moje stanje primerno ali ne? Delam jih namreč vsak večer in sicer po 12? Hvala za odgovor.

Pozdravljena!

Tibetanske vaje načeloma sploh niso zdrave vaje…so le trendovske vaje, ki jih je spromovirala izjemno dobro napisana knjižna uspešnica.
Vrtenje ni problematično – to lahko izvajate kolikor želite samo pazite, da je hrbtenica vzravnana.
Zaklon z glavo in zaklon hrbta mora biti pravilno izveden. Če ni, ni dobro za hrbtenico, saj prihaja do velikih kompresijskih sil na male sklepe hrbtenice. Razteg se mora izvesti skupaj z elongacijo/trakcijo vratu oz. hrbtenice.
Trebušnjaki pa so sllabi za vrat. Porivajo poškodovano sredico diska še bolj v patološki – “slab” položaj in poslabšujejo težavo. Poleg tega pri tej vaji močno delajo sprednje vratne mišice, zunanje mišice, ki pa jih ne želimo krepiti, ampak jih želimo sproščati (saj so že tako preobremenjene zaradi slabe drže), okrepiti želimo globoko ležeče vratne mišice, da dosežemo ravnovesje med zunanjimi in globokimi mišicami.

Hvala vam za odgovor, še dobro, da sem vprašala. Vaje delam prib. 1 mesec in sicer po 12 ponovitev, pa jih ne bom več. Ali mi lahko svetujete kakšne vaje naj sploh delam za krepitev praktično vseh mišic?
Delam tudi vaje za učvrstitev rok, razen zadnje. Ali so te ok ali si delam kakšno “škodo pri mojem stanju?
https://www.youtube.com/watch?v=wHK_Im3Q8a4&t=129s
hvala vam za vaš trud, lep pozdrav

Pozdravljeni!

Kako naj vam takole preko spleta povem katere vaje so za vas primerne… vsak je poseben in ima svoojstvene lastnosti in značilnosti. Na osnovi tega potem lahko izdelamo individualni program vaj. Takole na splošno, pa vam lahko povem, da je izjemno dobro in ne morete si napraviti škode, če z vsakim sklepom v telesu krožite v maksimalnem obsegu 20 ponovitev v vsako smer. Pomembno je, da je maksimalni obseg. S tem se izboljša prehrana hrustanca, noramlizira se tonus obsklepnih mišic in telo tvori daljša in močnejša tkiva. Poleg tega je za vsak sklep pomembno še, da se izboljša mišična moč mišic, ki stabilizirajo sklep.

New Report

Close