Vratna hrbtenica in bolečine …
Pozdravljeni, dr. Fedorov,
zaradi svoje osnovne bolezni nevrofibromatoze (NF1), ki jo imam, sem pred 4 leti opravila opravila MRI, stara sem 40 let.
Ker imam veliko težav z bolečinami tako s križnim kot prsnim in vratnim delom hrbtenice vem, da stanje sedaj po 4 letih zagotovo ni boljše, vendar me zanima, če je normalno, da imam zadnji teden precejšnje bolečine v vratu, ki segajo od višine na sredi lopatic v rame na desno stran in vzdolž po roki, ter gor v vrat stranski del vratu, kot bi me bolele žile in tudi del na levi strani me boli. Bolečina sega do ušesa in notri v uho, imam nek tak občutek vročega vratu in ušesa. Tečne bolečine, ki ne ponehajo, ne vem, kaj naj še naredim.
Opravljam delam za pisalno mizo 8 ur na dan, kar sigurno ne pripomore k izboljšanju stanja. Kaj mi svetujete?
Hodim na masažo Vito terapije naravno zdravljenje.
Prilagam še izvid MRI-JA:
MRI vratne hrbtenice (CD)
Pregledana je bila vratna hrbtenica z običajnimi frekvencami v sagitalni in transverzalni ravnini (paramagnetno k.s.)
Zmerna dekstrokonveksna skoliotična deviacija v višini cervikotorakalnega porehoda. Izravnana lordoza, zmerna kifotična angulacija v nivoju C6 – C7.
Zmerna spondiloza na spodnjih segmentih. Začetna do zmerna difuzna sponidlartroza, Zmerna degeneracija i.v. diskusov C5-C6 in C6-C7.
V višini C5- C6 je prisotna dorzalna centralna anularna fisura.
v nivoju C6-C7 spondilofit disk kompleks dokaj izrazito utesnjuje sprednji likvorski prostor, več v levi polovici spinalnega kanala; skupaj s spondilartrozo zmerno zožuje i. v. foramen na levi strani.
Prisotna je tudi majhna dorzalna centralna in levostranska paracentralna proturzija iv, diskusa.
Od višine C1 sve do zgornjih torakalnih segmentov so vidni številni, različno veliki nevrofibromi z širšimi odgovarjajočimi intervertebralnimi foramini; v višinah c1-c2 in C7- TH1 so delno intraduralni, delno ekstraduralni. Zmerno, difuzno, dokaj homogeno nabirajo paramagnetno kontrastno sredstvo. Medula je primerno široka, normalne intezitete signala. Mnenje: nevrofibromatoza, Degenerativne osteoartikularne spremembe na spodnjih cervikalnih segmentih.
Pozdravljeni,
težave, ki jih opisujete, so lahko posledica obrabnih sprememb v vratnem delu hrbtenice, lahko pa, da gre za posledice nevrofibromatoze. Preko foruma resnično težko predvidevam o vzroku vaših težav. Za bolj natančen nasvet bi moral opraviti klinični pregled poleg pregleda zdravstvene dokumentacije (poleg izvida tudi slike vratnega dela hrbtenice).
Lep pozdrav,