vratna hrbtenica
Pozdravljeni,
Pred 5. leti sem bila na MR vratne hrbtenice. Izvid je pokazal v sprednjem atlantoaksilnem sklepu blago artrozo. Medvretenčne ploščice vratne hrbtenice so degenerativno videti izsušene. Blage do zmerne spondilotrične spremembe. C5-C6 blaga unkartroza malo splitvuje likvorski prostor spredaj. V malih sklepih vratne hrbtenice je videti zmerne degenerativne spremembe, vendar so intervertebralni foramni zadovoljivo dobro prehodni. V cervikalni hrbtenjači ni videti nobenih T2 Flair ali proton hiperintenzivnih sprememb.
Bolečin v vratu sicer nimam, le zjutraj me včasih, preden vstanem boli glava. Bolečina izvira iz vratnega dela v glavo. Ko se razmigam, je bolje. Delam vaje za vratno hrbtenico, vendar me moti, da ko obračam glavo, dol, levo desno (ne nazaj), mi v vratu škripa, kot bi se nekaj drobilo, ne poka kot npr. v ramenu. Zaradi tega si ne upam delati vaj, oz. ne vem kako postopati. Prosim vas za vaše mnenje.
Pozdravljeni,
pokanje je zelo verjetno posledica obrabnih sprememb atlantoaksilalnega sklepa ter obrabnih sprememb malih sklepov vratne hrbtenice. Vaje priporočam izvajajati le do meje bolečine!
mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg, 14.01.2023 ob 18:06
Pozdravljeni,
pokanje je zelo verjetno posledica obrabnih sprememb atlantoaksilalnega sklepa ter obrabnih sprememb malih sklepov vratne hrbtenice. Vaje priporočam izvajajati le do meje bolečine!
Hvala vam za odgovor, vaje izvajam, bolečine nimam. Me pa zanima ali so te vaje pri mojem stanju sploh koristne?
lp
Prosim.
Vaje, predvsem tiste za krepitev mišic, so vsekakor koristne.