Vratna hrbtenica
Spoštovani!
G. Pilih mi je nanjegovem forumu svetoval, naj se obrnem po nasvet na vaš forum. Stara sem 40 let. Zadnji dve leti se mi pojavljajo bolečine v vratu in izrazito tresenje leve roke ter težave z vidom. Narejen imam RTG in MRI vrtane hrbtenice.
Izvidi:
RTG: nakazano poudarjena je vratna lordoza. Nakazano podaljšann je procesus transversus C7 desno. Sicer na prikazanem skeletu vratne hrbtneice ni videti prepričljivih pataloških sprememb.
MRI: V višini 5-6 je viden centrani in levostranski dorzolateralni disk osteofit kompleks, ki utesnjuje sprednji likvorski prostor nekoliko tudi hrbtenjačo. Ne ohranja signal. Zoženi tudi levi i.v. foramen.
V višini C5-6 in C6-7 so vidne začetne degenerativne spremmebe posteriornih elementov. Drugih patoloških sprememb v področju vratne hrbtenice ne vidim.
Prosim za razlago izvida. Ali je možno, da zgoraj navedeno vpliva tudi na težave z vidom – čez dan se mi vid zelo spreminja, ko se raztegnem ali po masaži, vidim super. Po masaži se mi tudi leva roka manj trese in imam čisto drug občutek oprijema. Prav tako ugodno vpliva tudi infra savna.
Prosim za razlago izvida in nasvete za lajšanje mojih težav. Dr. Pilih meni, da moja diagnoza ne vpliva na vid.
Spoštovani,
Bolečine lahko lajšate s pomočjo protibolečinskih terapij ena takšnih je TENS. Priporočam vam redno 1 x tedensko masažo vratne hrbtenice. Svetujem vam tudi redno izvajanje razteznih vaj za mišice vratu in krepitev mišic skapulotorakalne artikulacije (mišice, ki so v veliki meri odgovorne za vzdrževanje fizioloških krivin tako v torakalnem (prsnem) kot vratnem predelu hrbtenice in s tem dobre drže.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik