vratna hrbtenica
Pozdravljeni,
Pred 14 dnevi sem končala terapije pri dr. Kotovu zaradi bolečin v vratni hrbtenici. Stanje se mi je za 70% izboljšalo. Danes sem bila na fizioterapiji preko napotnice zdravnice. Ta mi ni delala raztezovanja vratu, ker se ni upala glede na to, da sem pred kratkim bila na manualnih terapijah.
Mi je pa delala protibolečinsko TENS terapijo po kateri me je začelo boleti v vratu in svetovala mi je še lasersko terapijo.
Sedaj me zanima ali je smiselno, da mi dela TENS terapijo z elektrostimulacijo, glede na to, da me je po terapiji začelo boleti. Ali je tudi smiselna laserska terapija, ki bi jo delala na hrbtu, češ da se mi posedajo vretenca. Stara sem 36 let.
Kar se terapij tiče, mislim, da TENS v tej fazi ni potreben in ustrezen (ustrezen je pri nevroloških motnjah), laserska terapija bolj, saj bi znala pozitivno vplivati na krvni obtok, manj pa na posedanje vretenc, na katera nima nobenega vpliva. Vretenca se pač s starostjo posedajo vsakomur, proti posedanju pa je najbolj ustrezna telovadaba za razgibavanje in ojačitev hrbteničnih mišic.
Lep pozdrav,
Gre za spremembe v medvretenčnih ploščicah C4-C5-C6, v segmentu C5-C6 je opažen izrastek, ki raste malo nazaj in je verjetno odgovor na okvaro medvretenčnih ploščic.
Načeloma gre za začetne degenerativne spremembe, kaj to pomeni, je odvisno od vaše starosti, pri mlajšem človeku (do 35 let) npr. tudi takih sprememb še ne bi smelo biti.
Lep pozdrav,