Najdi forum

Sem star 28. Treniram fitnes in veliko obremenjujem svoje telo. V zadnjem času sem bil na RTG, MRI in funkcionalnem RTG vratu, zaradi težav. Odkrili so mi rahli pomik vretenc oz. korpusa naprej na C4-C5. Pri pomiku glave ostro naprej oz. dol, je premik posebej izražen- pri pomiku glave nazaj oz gor pa skoraj ni viden. Zgleda kot, da vretence tam ne drži 100 % skupaj- oz. doktorji so napisali nestabilni člen. Kaj zdaj to pomeni ? Sem razočaran nad odzivom ortopeda, saj mi ni znal točno odogovoriti, kaj to pomeni za mene in moj fitnes. Reku mi je naj delam vaje in se izogibam obremenitvi vratu ko imam glavo naprej oz. dol, ter da me bo to spremljalo celo življenje. Sedaj pa mene zanima ali je to res ? Ali obstaja možnost, da se ta člen nazaj stabilizira oz. fiksira ? Ortoped mi je celo rekel, da poškodba najbrž ni nastala zaradi fitnesa, ampak je starejšega izvora– obesil se je na moj padec na glavo pred 20-timi leti. Je to možno ? Resda sem vedno imel bolj trdi vrat in nenormalno močan vrat oz. širok vrat (izven serijski :))). Težave ki sem jih imel: desno nisem mogel pomakniti glave oz. težje sem opravil premik, od krča, ki sem ga dobil leta 2006- ta težava je skoraj minila in je vrat spet gibčen (le včasih dobim še kakšen manjši krč, ki pa večinoma ni boleč)- nekaj mesecev sem imel vrtoglavice, ki pa so malo minile (lahko je bil izvor v ušesih, ker sem imel tudi pritisk v njih).
Kaj to za mene pomeni- ali mi lahko manualna medicina pomaga in fiksira člen ? Če tudi je starejšega izvora ? Ne bi se rad odpovedal fitnesu. Hvala in LP

Glede na to, da je imel ortoped možnost, da Vas pregleda in vidi vse izvide, težko rečem, da karkoli od navedenega ne drži, vse, kar je našteto je pač možno. Nestabilno vretence se dostikrat da stabilizirati ali s terapijo ali samo z vajami za vratni del hrbtenice, zato Vam predlagam, da se s slikami javite na pregled, kjer Vam bom lahko na vsa vprašanja natančneje odgovoril.

Lep pozdrav,

Sklepam da ne gre za hujšo poškodbo. V bistvu mi je pokazal, da gre za odstopanje od krivulje vretenc- je pa povedal da odmik ni zanemarljiv. Vsekakor se bom pri vas oglasil, saj potrebujem dodatno mnenje ali celo terapijo. Moj osebni doktor mi je odsvetoval fitnes, medtem ko ortoped ni videl v tem problema– le izogibat se je potrebno obremenitvi pri glavi navzdol. Kolikor sem bral na vaši strani, težave s hrbtenico niso nepopravljive– tako kot recimo večino doktorjev smatra. Kaj pa varnost te terapije pri mojem problemu ? To je edina skrb, ki jo imam, saj le gre za vratni del.

Dejansko se da veliko problemov v zvezi s hrbtenico relativno hitro, enostavno in poceni pozdraviti, največkrat je le problem, da se ljudje odločajo za zdravljenje prepozno. Zanimivo, pri najmanjšem zobobolu gremo takoj k zdravniku, saj vemo, da čas dela svoje, pri npr. bolečinah v križu pa marsikdo pride šele, ko že komaj hodi.
Glede varnosti terapije se nimate česa bati, saj nismo kiropraktiki ampak zdravniki z dolgoletno prakso, ki vemo kaj delamo in tega ne bi počeli, če bi ocenjevali terapijo kakorkoli rizično.

Lep pozdrav,

New Report

Close