vratna hrbtenica
Spoštovani!
Stara sem 34 let in imam cca 6 let težave z vratno hrbtenico , delom prsne hrbtenice in križem.Rtg slika vratne hrbtenice: poudarjena cervikalna lordoza; sprememb ni; medvr.prostori enako široki:Od prsne hrbtenice se iz slike spomnim, da sta dve vretenci začeli spreminjati obliko iz štirioglate na trikotno-ne še čisto, a vendar.
Moje težave so mravljinčenje, ki seva v krogu, iz dveh točk-v vratni in v prsni hrbtenici, ter iz dveh točk v križu, kar seva v noge. Imam probleme s požiranjem in bolečinami na sprednji strani vratu.Kri, ščitnica, otorinolaringološki pregled opravljeni-vse b.p..
Zadeva se je drastično poslabšala po porodu, ko kljub telovadbi(strokovno vodeni) ne morem prodobiti mišične mase nazaj in nimam ustrezne gibalne moči.
Prav tako mi piska v ušesih-občasno.
Moj osebni zdravnik meni, da je vse to posledica obrabe (ki jo jaz sicer po rtg sliki samega vratnega dela ne vidim) in da ni kaj storiti.
Vseeno me zanima, ali je možno, da bi ortopedski pregled prinesel kakšno drugo mnenje, in kakšne preiskave bi bilo še smiselno opraviti.
Hvala, Lp.
Piskanje v ušesih ter bolečine v sprednjem delu vratu s težavami pri požiranju zelo verjetno niso povezani z degenerativnimi spremembami v predelu vratne hrbtenice. Kar zadeva te težave bi vam priporočal, da se obrnete na otorinolaringologa.
Težave z občutkom mravljinčenja zelo verjetno izvirajo iz vratne in ledvene hrbtenice. Svetujem vam, da nadaljujete z vodeno fizikalno terapijo. Pregled pri ortopedu je smiseln, saj bo lahko na podlagi pregleda ocenil za kakšno stopnjo prizadetosti gre – so prisotni le subjektivni znaki kot je občutek mravljinčenja ali morda res tudi objektivna oslabelost posameznih mišičnih skupin, kar opisujete. V tem primeru bo potrebna podrobnejša diagnostična obdelava, ki običajno vključuje slikanje z magnetno resonanco in EMG, torej preiskavo funkcije živcev.