Vratna hrbtenica
Spoštovani!
Prosim, če mi lahko svetujete na podlagi mojih izvidov. Od maja letos imam ze kar hude bolecine v vratu,rami in lopatici (ko naredim vajo, ko desno roko polozim na celo in naredim upor proti njej, me mocno boli rama in lopatice v notranjosti, to je tudi bolecina ki me spremlja vsak dan,jaz pravim da je sla bolecina izpod nadzora. Imela sem terapijo z Rotikox in Daleron 1000 in sicer 28 dni, za cas jemanja je bilo znosno ampak, ko ne jemljem zdravil spet isto. Ce sem v dnevu bolj aktivna (gospodinjska opravila) je slabse. Fizioterapijo sem dobila sele v marcu.. Trenutno sem prepuscena sama sebi in nevem kaj naj s sabo, da cesa ne zafrknem. Delati neke vaje na slepo tudi nevem ce je ok. Levo roko mi sem in tja ze mravljinci,ne pa vedno. Opazam tudi, da je leva roka oslabljema (veliko pletem kitke in ko zelim zategniti lase, cutim slabso moc). Imela sem tudi nenadno poslabsanje doma med kuho. Kar naenkrat mi je zacelo mocno mravljincit mezinec na levi roki, moč v dlani pa je drastično upadla. Drugi dan je bilo bolje. Moja sluzba pa je kuhinjski pomocnik, zaenkrat sem na bolniski od junija naprej.
MRI cervikalne hrbtenice – opravljen je standardni protokol.Korpusi vratne hrbtenice so videti ohranjene višine. Disk se minimalno boči desno intraforaminalno na nivoju C3–C4. Na spodnjih dveh nivojih vratne hrbtenice so degenerativne spremembe najizraziteje napredovale, diska sta degenerativno znižana, na nivoju C5–C6 disk spondilofit kompleksi zožujejo izraziteje oba neuroforamna, več desni. Na nivoju C6–C7 je videti protruzijo diska dorzalno širokobazno, ožja sta neuroforamna, levo je tudi videti radikularno cisto. Do prikazanega korpusa TH4 je signal hrbtenjače primeren. Videti je tudi radikularno cisto levo intraforaminalno na nivoju C7–TH1.Degenerativne spremembe vratne hrbtenice so videti na spodnjih dveh nivojih z ožjima neuroforamna na nivoju C5–C6 zaradi diskspondilofit kompleksov.
Spoštovani!
Imate hudo obrabo vratne hrbtenice in stisnjene živce na nivoju C5-C6 in C6-C7. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje. Lahko greste tudi po drugo mnenje. Glede na napisano bi bil možna tudi operacija, vendar je brez slik težko komentirati. Svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Poskusite tudi s kakšnim kineziologom ali osebnim trenerjem, ki se spoznaa na to patologijo. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!