Najdi forum

pozdravljeni!
kar nekaj časa sem trpela z “zakrčeninm” vratom in hudimi bolečinami v ledveni in vratni hrbtenici. imela sem omejen gib glave v desno…
pred časom pa sem zaradi večjih problemov opravila rtg vratne hrbtenice,kjer je bila ugotovljena izravnana vratna lordoza…
zanima me ali lahko le-to stanje povzroči izgubo sluha na eni strani,slabšanje odzivnosti labirintov ter mravljinčenje po telesu..

pred časom sem imela napad glavobola, temporalno desno in posledično?? mravljinčenje po desni strani…
krvna slika je bila bp, čakam na MR, vseeno pa me skrbi,da bi imela kakšen tumor ali kaj hujšega…

hvala za odgovor,lp,
sabina

Pozdravljeni,

RTG izvid je zelo skop, opisuje zgolj napetost mišic v predelu vratu. Glede omenjenega simptoma – izgube sluha – naj povem, da ima le redko vzrok v hrbtenici. Priporočal bi vam, da opravite nevrološki in ORL pregled, tudi MRI glave.

Za podrobnejši nasvet pa bi potreboval klinično sliko.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni,

prosila bi za razlago naslednjega izvida:

Na rentgenogramih vratne hrbtenice je videti začetne spondilotične spremembe ter i.v. osteohondrozo med segmentoma C5-C6. Dekstrokonveksna deviacija prsne hrbtenice. Na prsni hrbtenici so prisotne začetne spondilotične spremembe.

Kakšen način zdravljenja pride v tem primeru?
Zanima me še, ali je možna povezava, glede na izvid, da imam zaradi tega tudi težave z očmi. Glede na to, da sem naredila že vse preiskave in zamenjala kar nekaj očal, se mi pred očmi megli oz. moj vid ni jasen. Stara sem 47 let po poklicu frizerka, delovna doba 29 let.

Hvala za vaš odgovor.

Pozdravljeni,

RTG izvid kaže na obrabo v predelu C5-C6 ter ukrivljenost prsnega dela hrbtenice (predvidevam, da je to posledica bolečinskih občutkov). Prisotne so tudi začetne obrebne spremembe. Težav z očmi ne morem povezati s spremembami iz RTG izvida, lahko gre za starostno slabšanje vida.

Manualna medicina je uspešna pri zdravljenju tovrstnih simptomov, povezanih s hrbtenico, morda lahko posredno vpliva na težave z očmi, saj tudi do 50 % poveča krvni obtokv predelu glave.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani,

že vrsto let imam bolečine v križu in vratu, vendar niso tako hude, da bi potrebovala zdravila. Stara sem 61 let. Pri ledveni hrbtenici je problem pri hoji, saj nikoli ne vem, kako dolgo bom lahko hodila. Včasih lahko hodim par kilometrov, včasih pa niti 500 m. odvisno od tega, kako se mi postavijo vretenca, verjetno. Tudi za obračanje v postelji me boli v ledvenem in vratnem delu hrbtenice. Mravljincev nimam nikjer. Pred kratkim sem opravila MR lumbalne in vratne hrbtenice in bila zaradi vratne hrbtenice tudi pri nevrokirurgu, ki mi je zaradi sigurnosti napovedal operacijo (fiksiranje vretenc) ter me za lažjo odločitev napotil še na EMG zgornjih okončin. Izvidi so naslednji:

MR vratne hrbtenice:
Invertirana vratna lordoza. Na robovih krovnih plošč korpusov vretenc so mestoma osteofiti, precej izraženi C4-5 anteriorno, sicer imajo korpusi normanlo obliko in položaj. Kostni mozek vertebralnih korpusov v mejah normale. Zmerne degenerativne spremembe malih sklepov vratne hrbtenice.
V višini C2-3 je kontura diskusa ohranjena. Spinalni kanal primerno širok.
C3-4 je diskus blago degenerativno izbočen na celotnem obodu, le malo zožuje anteriorni likvorski prostor.
C4-5 je diskus znižan, degenerativno izbočen posterolateralno in foraminalno desno, ob njem so robni osteofiti. Opisano zožuje anteriorni likvorski prostor, zmerno zožen je desni iv foramen.
C5-6 je diskus znižan, degenerativno izbočen na celotnem obodu, ob njem robni osteofiti. Opisano zmerno zožuje likvorske prostore ob meduli, močno sta utesnjena intervertebralna foramna obojestransko.
C6-7 je diskus degenerativno izbočen na celotnem obodu, ob jem robni osteofiti. Opisano ob degenerativnih spremembah malih sklepov zmerno zožuje likvorske prostore ob meduli in desni iv foramen, levi iv foranmen je močneje zožen.
Cervikalna medula kot tudi kraniocervikalni prehod imata normalen položaj, obliko, širino in strukturo. V duralni vreči ni videti patoloških formacij.
V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.
Zaključek: degenerativne spremembe vratne hrbtenice malo do zmerno zožujejo spinalni kanal, v višinah C5-6 in C6-7 so močno zoženi iv foramni.

EMR zgornjih udov ni pokazal elektrofizioloških nenormalnosti.

MR lumbalne hrbtenice:
Stenoza spinalnega kanala v nivoju L4-5, zaradi degenerativnih sprememb na diskusu, vretencih in rumenih ligamentih.
Degenerativna spondilolisteza L4.
Degenerativna spremembe na diskusih in vretencih.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb.
Mnenje: Stenoza spinalnega kanala v nivoju L4-5. degenerativna spondilolisteza L4.

Zanima me, ali mi lahko kakorkoli pomagate z manualno terapijo ali me čaka neizbežna operacija. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Pozdravljeni,

v vrattnem delu hrbtenice so prisotne obrabne spremmebe, ki pa ni kritična, v poštev ne pride kakršen koli operativni poseg. Z izogibanjem prisiljeni drži, ustreznim položajem med spanjem, telovadbo …lahko simptome uspešno olajšate, obrabne spremembe so primerne letom, tudi EMG slika je brez posebnosti.

Glavna težava v vašem primeru tiči v predelu ledvene hrbtenice, gre za zdrs vretenca L4, vzrok je oposedanje vretenc, raztezanje vezi, popuščanje vezivnega tkiva, …stopnja spondidlolisteze sicer ni opisana, zato vam povsem natančno ne morem svetovati. V kolikor gre za 1. ali 2. stopnjo spondilolisteze je s tehnikami manualne medicine spremembe uspešno pozdraviti. Operativni poseg bi bil nujno potreben v kolikor bi prišlo do vkleščenosti mozga, vendar se to zgodi le izjemoma. Ta zdrs lahko uspešno zamejimo in zaustavimo, priporočam vam, da pridete na pregled v eno od naših ordinacji, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.

Naj dodam še to, da o morebitnem operativnem posegu ni potrebno razmišljati, vsaj ne dokler hodite sami in bolečine niso dolgotrajne in neznosne. Predvidevam pa, da do teh stanj tudi ne bo prišlo, vsaj izvidi ne kažejo kritične slike.

V kolikor se odločite za pregled pri nas, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!
Že več kot en mesec imam težave z omrtvičenostjo rok. Najprej se je občutek mrtvinčenja začel pojavljati v levi roki, močno me je tudi peklo v prsih, zato me je osebna zdravnica napotila na IPP. EKG je bil vredu, prav tako kri. Ker je omrtvičenost čez 14 dni še vedno bila prisotna (vse skupaj se je širilo v obraz in celo glavo ter desno roko), sem spet obiskala osebno zdravnico. Ker sem imela pred 4 leti prometno nesrečo, se je odločila da me pošlje na rtg vratne hrbtenice. Izvid pravi: Izravnana cervikalna lordoza z nakazano kifozo med c4 in c5. Dala mi je vaje za vrat in hrbet, ki jih pridno delam že več kot 14 dni. Bila sem tudi na športni masaži hrbta, kjer mi je maser povedal, da je mišica od vratu do leve rame zelo zakrčena. Glede na to, da se stanje ni kaj dosti spremenilo, me skrbi,ali je res vrat vzrok za moje težave, ali je lahko še kaj drugega. Stara sem 28 let in sem bila precej športno aktivna (sedaj se s športom sploh ne upam ukvarjati). Naj omenim še, da me sedaj večkrat tudi boli glava, bolečina v prsih, opažam pa tudi tresenje rok. Že vnaprej se zahvaljujem za vaš odgovor!
Lep pozdrav!
Romana

Pozdravljeni,

podobni simptomi, ki jih navajate, so pogosto posledica prometne nesreče. Kifoza C4-C5 kaže na razdraženost živca v predelu C5 (lahko obojestransko, verjetno pa zgolj leva stran). So pa težave, ki jih navajate, lahko tudi povezani z draženjem osrednjega vratnega ganglija, ki izhaja iz prostora C4.

S tehnikami manualne medicine podobne težave uspešno zdravimo. Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi klinične slike lahko bolj natančno svetovali glede nadaljnjega zdravljenja.

Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

pozdravljeni,

prosim, če mi bolj podrobneje razložite izvid preiskave radiologa. Imama izvid preiskave; funkcionalni posnetki vratne hrbtenice in sicer piše retrofleksija je v mejah normalneg, pri antefleksiji začetna nestabilnost segmenta c5 z indirektnimi znaki večetažne ligamentarne lezije od c2 do c7. Stara sem 43 let in imam veliko bolečin v vratnem in križnem predelu, ki me pestijo že dobrih 15 let. Prosim za vaše mnenje in kakšna priporočila, kako omiliti bolečine, ki so včasih neznosne.

hvala vnaprej za vaš odgovor in lep pozdrav.
lidija

Pozdravljeni,

izvid kaže na spremembe v vratnem delu hrbtenice, ki pa niso resne. Gre za tipične, morda malce bolj izražene obrabne spremembe. V kolikor že 15 let trpite za bolečinskimi občutki, je skrajni čas, da nekaj ukrenete. Kot rečeno, izvid ne kaže na nič strašnega, velikokrat pa se zgodi, da majhne spremembe lahko povzročajo dolgotrajne in precej velike težave. Lahko se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam na podlagi kllinične slike lahko bolj natančno svetujemo glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.

V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije

Lep pozdrav,

rtg vratne hrbtenice,,zmerna iv C4,C5.Sicer skelet še normalen.Zčetna umikatroza. rtg torokalne hrtenice..Nakazana skoliotiča deviacija z degererativnimi spremembami srednjih segmentov z manšimi kosnimi preplastivami mir.lumalne hrbtenice.začetne degenetivne spremembe .Spondiloza kot hondroza predvsem med spodnimi segmenti,najmočnejena L-Sprehoda . Na višini segm.L4-L5sta mala sklepa degenetivno spremenjena in tudiL5 -S1 .Prisotna protuzija diska je cetralno ter z desne v stiku z duralno vrečko,sigmenta segav .področje desnega recesusa KANAL JE RAHLO ZOZEN.Prosim če mi podrobno razlozite izvid.Bli me vratni torokalni ,ledveni delhrtenice kisega v roke noge in glavo. DOBILA SEM ZE VEČ BLOKAD ,KI NE POMAGAJO STARA SEM 42.KAKO OBLAZITI BOLEĆINE

Pozdravljeni,

v vašem dopisu je zaznati veliko napak v prepisu izvida. Na slikah sicer ni izražene nobene resne spremembe, gre za številne obrabne spremembe, prisotna je rahla zožitev hrbteničnega kanala, ki ponavadi ne povzroča težav. Po vsej verjetnosti gre za ogroženost katerega od periferičnih živcev. Morda t.i. blokade ne delujejo, ker so usmerjene v najbolj izražene spremembe (vidne na podlagi izvidov), ki pa ni nujno, da so vzrok za vaše težave. Za bolj natančen nasvet bi bila nujno potrebna klinična slika, zato vas vabim na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesite tudi vse izvide in slike.

V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Pozdravljeni,

zaradi nekaj tednov trajajočih omotic in številnih obiskov pri svojem zdravniku, sem pristala pri nevrologu, ki ni ugotovil izvora mojih omotic in me je poslal na MR glave in vratne hrbtenice. Tudi nevrološki pregled sem dobro opravila. Na MR sem šla samoplačniško (na Hrvaško), ker sem bila zelo prestrašena kaj se z mano dogaja. Z glavo naj bi bilo vse v redu, MR vratne hrbtenice pa je pokazal med drugim tudi naslednje: Reduciran iv prostor C5-C6. Defekt v području stražnje konture C6 može odgovarati dorzalnoj Schmorlovoj herniji.
Zadnjih nekaj dni opažam tudi mišično nemoč v rokah in nogah, ter nekakšno mravljinčenje oz. “gomazenje” po zadnjem delu glave. Imam tudi občutek pritiska v ušesih, kot da si moram vedno izenačevati pritisk s stiskanjem nosa in pihanjem. Prisotne so tudi bolečine v zadnjem delu vratu. Včasih mi ponoči tudi trzne kakšna mišica.
Zaradi česa mislite, da se mi to dogaja? Ali je možno, da zaradi hernije?

Hvala in lp!

Pozdravljeni,

omotica in opisani občutki so po vsej verjetnosti povezani s spremembami v vratnem delu hrbtenice, vendar predvidevam, da ne gre za resne spremembe, ki bi ogrožale hrbtenjačo.

Priporočam, da naročite na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi pregleda lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.

S seboj prinesite poleg izvida tudi slike.

Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!
V tej temi sem vam že pisala dne 15.2.2014. Kot ste mi svetovali, sem obiskala vašo ordinacijo v Ljubljani, kjer mi je doktor svetoval 5 terapij. Zadnjo terapijo sem opravila 4.4.2014. Mravljičenje v glavi in rokah se je močno izboljšalo, vendar so se mi že med terapijami začele pojavljati druge težave, za katere je doktor dejal, da so lahko odziv na terapije. Po 1. in 2. terapiji ni bilo nič posebnega, po 3. pa so me začele boleti mišice med lopaticami in malo nižje (nenadna ostra bolečina, ki je ne čutim ves čas), včasih me na dotik boli tudi hrbet, prav tako me uščipne v višini ledvic. Bolijo me roke in noge oziroma v njih čutim neko napetost (kot bi me zategovale vse kite v telesu). Po daljši hoji sem imela nekajkrat občutek kot da se mi tresejo vse mišice v telesu, vendar tresenje ni bilo vidno navzven. Zaradi vsega navedenega težko izvajam vse vaje, ki mi jih je predpisal zdravnik, prav tako pa me že močno skrbi, kaj se dogaja. Zanima me, ali ste imeli kakšen podoben primer in imate s takimi težavami kakšne izkušnje oziroma mi lahko svetujete kaj naj storim?
Hvala in lep pozdrav!
Romana

Pozdravljeni,

glede na to, da vas je že zdravil dr. Kotov, priporočam, da se za natančen nasvet obrnete na našo ordinacijo v Ljubljani. Posvet je v tem primeru brezplačen, zagotovo pa vam bo zdravnik, ki vas je že pregledal in izvajal terapije, lahko podal bolj natančen nasvet od tega preko foruma.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

tudi jaz se obračam na vas in vas prosim za nasvet. Stara sem 28 let, mamica dveh otrok, 3,5let in 21mesecev. Moja težava traja tri mesece. Nekega jutra sem se zbudila s tako vrtoglavico, da nisem mogla iz postelje. Zvečer je bila prisotna bolečina v prsih, podobna tesnobi, predvsem oteženo dihanje in špikanje po levi strani prsnega koša. Nato so se začeli glavoboli in močna bolečina v vratu, predvsem ob straneh in mimo ušes, kjer čutim občasno tudi pritisk. Bolečina v vratu in glavi od takrat ne popusti, tudi v prsih ne. Sem pa opazila, da je bolečina v prsih odvisna od gibanja in takrat intenzivno zbadajoča. Že od majhnega imam slabo nepravilno držo, do pred kratkim težav ni bilo. Po nekaj tednih se je pojavila še trgajoča bolečina po celotnih rokah in nogah, občasno tudi mravljinci. Dvakrat sem bila hospitalizirana, kjer so mi naredili vse preiskave, obenem tudi MR glave in vratne hrbtenice. Naj bi bilo vse vredu oz. težave bi mi lahko povzročal stres, zato so mi predlagali, da si najdem rekreacijo v smislu čimveč sproščanja, da se mi vratne mišice sprostijo. Glavoboli naj bi bili torej tenzijski, tudi bolečina v prsih psihičnega izvora. Naj povem, da glavobolov do pred kratkim nikoli v življenju nisem imela. V primeru, da težava ne bi izzvenela, bi nevrologinja poskusila s Cymbalto, ker baje omili fizične simptome. Bolečine so se vmes zaradi protibolečinskih sredstev omilile, ampak izginile v tem času niso. Bila sem na akupunkturi, masaži globokih tkiv, kiropraktiku, samoplačniških fizioterapijah, ni da ni. Znakov depresije nimam, razen strahu, ker mi noben ne postavi diagnoze.
Kopiram izvid RTG vratne hrbtenice, na prsnega sem naročena 2.2.2015.

RTG VRATNE HRBTENICE, ATLANTOAXIALNO CILJANO

Osteoarthrosa s manjšimi kostnimi naplastitvami ob robovih korpusov posameznih vretenc predvsem C2, C3 z impresijo v foramina intervertebralia.
Dodatno naznačena sinistro rotacija segmenta C3 z levo lateralno širšim malim intervertabralnim prostorom ( C2 – C3 ).
Atlantoaxialna sklepna prostora primerna z zmerno sklerozo sklepnih ploskev.
Impresija v spinalni kanal C5, C6.
I.v. prostori ohranjeni.
Zmerna skleroza sklepnih ploskev malih sklepov predvsem CH/TH prehod.
Mineralizacija, kostna struktura skeleta ohranjeni.

Zelo lepo bi vas prosila še za vaše mnenje, za katero se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

spremembe v vratnem delu hrbtenice, ki jih opisuje vaš izvid, so za starost 28 let precej izražene. Vsi simptomi, ki jih opisujete, izhajajo iz predela vratu in sovpadajo tem spremembam.
Sicer z določeno mero distance preko foruma, pa vendar lahko z dovolj veliko gotovosttjo sumum, da gre v vašem primeru za diagnozo: vegetativna distanija zaradi draženja živčnih pletežev avtonomnega živčnega sistema. Depresija je v tem primeru po mojem mnenju napačna diagnoza.
Za bolj natančen nasvet bi morali nujno pridobiti klinično sliko.
Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa poleg izvidov prinesete tudi slike. Na podlagianamneze in klinične slike vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.

http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Potrebno je še povedati, da v tovrstnih primerih momentalno ozdravljenje žal ni možno in da je za ozdravitev vseh simptomov potrebno dalj časa.

Lep pozdrav,

Prosim za razlago izvida . Imam bolecine v obliki tiscanja v vrat in glavo se posebno v sedenju.vcasih mi je kar slabo.mi prosim poveste kaksen se vam zdi izvid.kaksna je prognoza in navodila.stara sem33 let

Povsemizravnanavratnalordozain nakazanakifotidnangulacijana nivojuC3-C4. Blagespondilotidnsepremembena nivojuC3-C4,C4-C5in C5-C6. Blagaspondilartroznaivojav C7-TH1.
je prikazani
V ostalem skeletstrukturnoin morfolo5kvo mejahnormalneg

Pozdravljeni,

vaše vprašanje sem precej težko prebral, glede na to, da ste se odločili, da vse besede pišete skupaj.
Spremembe ne kažejo na nič resnega. Vrok teežav je kifotična angulacija v prostoru C3-C4, gre za ukrivljenost hrbtenice zaradi draženja enega od živčnih pletežev v tem delu. S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja v vašem primeru bi moral poleg izvidov pregledati tudi slike in opraviti klinični pregled.
Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vso zdravstveno dokumentacijo.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

New Report

Close