Vratna hrbtenica
Postovana gospodo, imamo mnostvo simpotama uzrokovanih losim polozajem atlasa i to kod skoro svakog. Promijenjena je statika, mehanika i dinamika tijela samo tim polozajem atlasa, koje se da korigirati jednim jedinim tretmanom, i nakon toga ce svaka terapija davati bolje rezultate. Inace se s v e terapije vrte samo u krug bez znacajnijih i trajnih rezultata.
Zato su nam kronicne bolesti neizljecive i ne smanjuje se broj pacijenata u cekaonicama pored svih mogucih dijagnoza, terapija i tretmana, jer je poremecena veza izmedju mozga, organa i svih stanica u organizmu. Vlastita ENERGIJA, INTELIGENCIJA, SNAGA I ZIVOT, KUNDALINI, SHAKTI, CHAKRE ETC. kako god to nazvali – nema slobodan tok.
Na osnovu mog osobnog preko 30-godisnjeg iskustva svima bih savjetovao da najprije srede atlas
pa da se onda okrenu odgovarajucim dodatnim tretmanima kako bi se pokrenuti proces samoregeneracije i samoiscjeljenja nakon namjestanja atlasa podrzao i ubrzao. Rado bih vas uputio na http://www.atlasprofilax.hr stranicu. Srdacni pozdravi. Vlado Tomljnonovic.
Terapijo poznam, vendar jo v manualni medicini ne uporabljamo, saj ni dokazala ustreznih rezultatov in tudi klinično ni potrjena kot ustrezna terapija. Daleč od resnice je, da bi ta terapija kot samostojna pozdravila vsaj 10% tistega, kar na spletni strani obljubljajo (morda določene vrste glavobolov), edina sreča je, da po terapiji vsaj slabše ne more biti. Večina problemov gibalnega sistema se namreč pojavlja v ostalih delih hrbtenice in tam jih je treba tudi zdraviti. Morda pri tej terapiji več pomaga sama masaža, ki sprošča določene mišice.
Čudi me tudi, da te terapije delajo ljudje, ki sploh niso zdravniki. Očitno gre za zdravilsko metodo, ki bi se je sam izogibal.
Ocenjujem, da gre le za tržno nišo, saj je cena 200 euro vsaj 10 krat previsoka glede na to, kar lahko od terapije pričakujemo. Za primerjavo bi dal našo ceno terapije (30 euro), ki jo izvajajo zdravniki s končano medicinsko fakulteto in specializacijo nevrologije in manualne medicine. Mislim, da je cena tako visoka le za to, da bi imeli ljudje občutek za kakšno neverjetno metodo gre.
Sicer pa puščam možnost, da se ljudje odločajo sami in prav je tako.
Lep pozdrav,
Zelo verjetno gre za problem v vratni hrbtenici, morda je povezano s staro poškodbo vratu.
Potreben bi bil klinični pregled v naši ordinaciji, na osnovi česar bi lahko ocenili možnosti zdravljenja.
Če imate slike ob poškodbi, jih prinesite s seboj.
Lep pozdrav,
Vprašanje: Spoštovani! Lepo Vas prosim za Vaše mnenje. Po devetih letih glavobolov, ki so postali v zadnjem letu vsakodnevni sem opravila CT vratne hrbtenice. MNENJE: Na MPR je vidna izrazito slaba drža s tendenco kifotične angulacije v srednji tretjini vratne hrbtenice. Iv.špranje so primerno ohranjene. Indirektni znaki ligg.lezije C3-4, C4-5, C 7-Th1-rekli so mi, da to pomeni potrgane vratne vezi, ki naj bi bile posledice prometne nesreče pred 10 let-močen nihaj glave. RTG pregled v dveh projekcijah pa pravi: Cervikalna lordoza je izravnana nakazana je kifotična angulacija C4-5.Čakam še na magnetno resonanco. Glavoboli se pojavljajo neodvisno od dela dneva, najpogosteje se začnejo ponoči, ali zjutraj. Vedno ko me boli glava, me istočasno boli vrat. Ramenske mišice so otekle, vrat je trd in boleč na dotik. Bolečina se širi vse od zadnjega dela glave, potuje nad ušesi in se konča v sencih. Do zdaj sem imela postavljeno diagnozo migrena, poskušala zdraviti s preventivnimi:lamictal, topamax, propranolol, amyzol, mosegor, potem protibolečinske imigran, ketonal injekcije, analgin, tramadol, vdihavanje kisika, ibuprofen, uvoženo iz tujine: nomigren, petadolex… Poskusila z bioenergiji, masažami, jogo, fizioterapijo, 32x akumpunktura, homeopatijo, kiropraktiko…Iz obupa sem si dal “naravnati” ali kakorkoli že temu pravijo atlas, po čemer sem bila 7 dni na injekcijah, to je bilo pa tudi vse. Ker iščem še naprej, sem razmišljala tudi o botoxu, naj bi pomagal proti migrenam,Ne pomaga nič,razen včasih tablete imigrana in injekcija ketonala.izvid psihiatra je vredu, prav tako mr glave. Stara sem 28 let. Prosim, ali menite, da je lahko vrat vzrok mojih glavobolov in seveda, ali mi lahko pomagate pri lajšanju težav z manualno terapijo?
Zahvaljujem se Vam za Vaš čas in odgovor
Verjetno se je vse res pričelo z nesrečo, glede na to, da same ploščice niso prizadete so lahko vzrok spremembe v okoliškem tkivu hrbtenice. Najbolj kritičen je segment C4-C5, kje gre verjetno za razdraženost živca.
Svetujem, da se oglasite s slikami in izvidi v naši ordinaciji[/url].
Lep pozdrav,
Spoštovani,
Najprej Vam hvala za odgovor, dobila pa sem še izvid MR, ki pravi:
izrazita deformacija vratne hrbtenice v smislu kifotične devacije.
Izguba intenzitete i.v.diskov v nivojih od C2-C7 zaradi degeneracije. Vidne so minimalne protruzije diskov pod zadnji longitudinalni ligament v nivojih C3-C7.
spinalni kanal ni bistveno utesnjen, skelet je strukturno v mejah normalnega. Višine i.v. prostorov so ohranjene.
Prosim Vas, kaj to pomeni. Ali se lahko to navezuje na moje glavobole.
Hvala za Vaš čas in potrpežljivost.
Lep dan Vam želim!
V celoti gre kar za nekaj precej slabih sprememb. Vzrok za glavobol je najverjetneje v segmentih C3-C4-C5. Zaradi odziva mišic na bolečine se vam je pojavila tudi rahla deformacija – kifoza. Kje je natančen vzrok bi lahko ugotovil na kliničnem pregledu.
Mislim, da izvidi MR ne kažejo nič novega ali dodatnega in mislim, da dodatni MR pregled pri vas ni bil potreben.
Lep pozdrav,
Spoštovani gospod Fjedorov, sicer se nameravam naročiti pri vas v Mariboru, pa vendar bi “izkoristila” priložnost in vprašala za nasvet še prek foruma,če slučajno menite že na podlagi diagnoze, da mi ne morete pomagati. Pred petimi meseci sem imela proemtno nesrečo, v kateri sem zaradi nihajnega udarca utrpela veliko večje posledice, kot je bilo sprva videti, in kot so seveda trdili tudi zdravniki, ki so me izjemno razočarali. Na travmatologiji na polikliniki so mi dali diagnozo izvin in nateg vratne hrbtenice, in predpisali fizioterapijo temu primerno. Ker sem imela po nekaj mesecih vedno večje težave – mravljinci po levi nogi in roki, občutek elektrike v rokah, slabša moč in funkcionalnost leve roke, mravljinci pa so prešli v ončasno drevenenje – sem se odločila za samoplačmniško slikanje MRI (ker me seveda zdravniki niso hoteli dati). Poleg izravnane lordoze je pokazal centralno dorzalno discus hernijo C4 C5 v kranialni smeri. (kot sem videla na sliki po domače – zdrs medvretenčne ploščice proti hrbtenjači). Ker sem še mlada (32 let) bi seveda rada okrevala brez operacije, ki mi jo je eden od nevrokirurgov tudi svetoval in me precej prestrašil. Zato se obračam k manualni terapiji, in me zanima vaše mnenje, ali se res z manuano terapijo da odpraviti discus hernijo c4 c5? ali res obstaja možnost, kot sem slišala, da se da disk potisniti tudi nazaj?In hkrati, ali obstaja nevarnost, da bi manualna terapija stanje poslabšala, oziroma potisnila disk naprej proti hrbtenjači.
Najlepša hvala za odgovor.
Pojav hernije pri vaši starosti verjetno ni posledica starostnih sprememb ampak dejansko posledica poškodbe.
Mislim, da je z operacijo smiselno počakati in prej poizkusiti z manualno terapijo. Hernije same sicer ne moremo pozdraviti, lahko pa rešimo in sprostimo živce in živčne splete, ki so zaradi hernije prizadeti in s tem odstranimo bolečinske simptome.
Iz napisanega ne vidim kontraindikacije za obravnavo z mnaulno terapijo, zato vas vabim, da se oglasite na pregled s slikami in izvidi, po natančnem pregledu dokumentacije in kliničnem pregledu vam bom lahko povedal kako in v koliki meri vam lahko pomagam.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
lepo prosim za vaše mnenje…. in razlago izvida.
z veseljem se nato oglasim tudi v vaši ambulanti.
Moje zdravljenje namreč poteka že od novembra pa pravijo da ni nič takšnega kar bi me moralo skrbeti, mene pa boli in sem nezmožna živeti. Boli me vrat, glava in leva roka.
Izvid MR (opravljenega v standardnih rezih in sekvencah) pravi:
Izravnana oz. že kifotično angulirana vratna hrbtenica v višini C5-C6.
Zmerne degenerativne spremembe diskov v nivojih C4-C5 in C5-C6 z minimalno protuzijo pod zadnji longitudinalni ligament.
V aksialnih rezih je v višini C4-C5 videti zmerne stenozantne spremembe zaradi manjših naplastitev. Spremembe so izražene obojestransko.
Nivo C5-C6 kaže izrazitejše stenozantne spremembe levo.
Zaključe: Zmerne stenozantnr spremembe spinalnega kanala zaradi začetne degeneracije. Obsežnejših lokaliziranioh herniacij ni videti.
Torej, kaj pomeni izuvid, kaj pomeni beseda stenozantne? Zakaj nimam moči v roki navkljub temu da mi emg kaže le zočitev in pritisk živčevja v zapestju??? Roka me boli od pazduje po spodnjem delu do zapestja….
Prosim, prosim prosim za razlago.
HVALA!!!
pozdravljeni..
Imam močne bolečine v vratu, ki se širijo v desno roko ter nazaj med lopatice.Roka mi ponoči tudi večkrat omrtvi in močno boli. Počutim se kot da nimam pravega ravnotežja pa tudi na oči mi pritiska. Imam stoječo delo v kuhinji .opravila sem že nekaj terapij – razgibavanja . Prosim za odgovor . lep pozdrav.
Najbolj verjetno težave izhajajo iz vratnega dela hrbtenice in samo razgibavanje verjetno ne bo dovolj, zato vam svetujem obisk v naši ordinaciji.[/url].
Na pregledu bomo tudi videli, ali so potrebni Rtg posnetki vratnega dela.
Lep pozdrav,
Za Prestrašena:
Mislim, da ravno prestrašena ni treba biti, glede na izvid sklepam, da se še da pomagati.
Slika kaže, da v vratnem delu nastajajo degenerativne spremembe, najbolj na segmentu od četrtega do šestega vratnega vretenca.kjer gre tudi za rahlo protruzijo – pomik ploščice v smeri hrbteničnega kanala, kjer za zaradi tega in naplastitev pojavljajo stenozantne spremembe – to so spremembe, ki povzročajo zožanje hrbteničnega kanala.
kifotično angulirana vratna hrbtenica je znak, da težave, ki se selijo v roko, izvirajo iz segmenta C5-C6, kjer je tudi ukrivljenost največja.
Svetujem vam obisk v naši ordinaciji[/url], glede na navedeno mislim, da vam bolečine z manualno terapijo lahko odpravimo.
Lep pozdrav,
Spoštovani, prosim za mnenje za mojega očeta.
Že približno dve leti se mu v mraku ali v temi v stoječem položaju, tudi med hojo ob premiku glave levo in desno pri desnem očesu pojavita kot dve svetlobni iskri, ki ju opisuje kot da švigneta navzgor..Pred tem pojavom so se mu podnevi pri istem očesu pojavljale dve piki. Bil je na pregledu pri okulistu na slikanju očesnega odzadja, kjer je vse ok.
Zanima ga, ali lahko te težave izvirajo iz vratne hrbtenice, sicer ni bil nikoli resneje poškodovan, je pa v življenju veliko fizično delal,prenašal težka bremena… Star je 71 let.
Osebna zdravnica pravi, da to ni nič takega,nikoli ga ni poslala niti na RTG vratu, njega pa to zelo in vedno bolj moti.
Lepo prosim za vaše mnenje in ali mu lahko pomagate pri tej težavi.
Hvala za vaš čas!
Vzrok je nejverjetneje slabša prekrvavitev v možganih, čemur je lahko vzrok ali hrbtenica ali zožanje žil (ateroskleroza) ali kombinacija obojega.
Dobro bi bilo narediti Rtg. posnetke vratu in se oglasiti v naši ordinaciji,[/url] da določimo natančen vzrok in svetujemo kako in kaj naprej.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Težave so se začele pred približno letom in pol in sicer z bolečinami v sprednjem delu vratu in levi strani prsnega koša. Po različnih pregledih za želodčno kislino, ščitnico, RTG požiralnika, UZ grla me je zdravnica še napotila na RTG vratne in prsne hrbtenice.
Izvid: Vrat. hrbt.: Intervertebr. artroza na spodnjih vratnih segm. in na cervikotorakalnem prehodu. Prsna hrbt.: kifoskolioza torakalne hrbtenice. Zmerna večetažna oseohondroza in sekundarna spondiloza sred. torakalnih vretenc. Incip. kostotransverzalna artroza obojestransko.
Trenutno sem na fizioterapiji, kjer imam TENS, ultrazvok in laser terapije. Hodim tudi na masaže. Imam hude bolečine med ramini in vratu, ki segajo za ušesi v glavo. Že več let trpim za hudimi glavoboli. Po predpisu zdravnice jemljem tablete Sirdalud in izvajam vaje za vratni del hrbtenice. Žal se mi stanje samo slabša in tablete mi ne pomagajo.
Stara sem 34 let.
Prosim za Vaše mnenje in nasvet in se Vam iskreno zahvaljujem za odgovor!
Sicer malo zgodaj za vašo starost so težave najbolj verjetno zaradi spremeb (obrabe hrustanca) v spodnjem delu vratne hrbtenice. To je lahko dedno, lahko zaradi prisilne drže itd.
Če gre za akutne bolečine sam vaj ne bi priporočil (vaje so mišljene bolj kot preventiva), razen če gre za statične razbremenilne vaje.
Mislim, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo, oglasite se slikami na pregledu[/url].
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,prosim Vas za vaš nasvet.
Pred kratkim sem imela RTG hrbtenice in so mi v izvidu napisali takole:Minimalna retrolisteza korpusa c2 napram c3 s suspektno frakturno poko v posteriornih elementih C2 in nekoliko odprtim malim sklepom-potreben CT CH s deviacijatorakolumbalne hrbtenice s pomanknjeno težiščnico LH navspred.pl
Naj omenim še to,da čakam sedaj še CT ampak imam težave kot so mravljinčenje v rokah in nogah občasno tudi po obrazu, bolečine v sklepih občasno omotica,utrujenost ter probleme s srcem že več kot dve leti in so me komaj sedaj dali na slikanje prej sem bila na vseh drugih preiskavah že.Ter,da sem imela pred približno 4 leti hudo premetno nesrečo ampak taktat nisem bila nič na opazovanju ali kaj podobnega.
Zanima me,če bi bilo smisleno obiskati vašo ambulanto glede na moje osebne težave, zelo me zanima še vaše mnenje.
Najlepša hvala Vam za vaš odgovor!
Ter lepo pozdrav
Glede na navedene simptome je najbolj verjetno, da gre za draženje živčnih spletov vegetativnega živčnega sistema, ki leži blizu segmentov C1-C2-C3.
Na osnovi natančnega kliničnega in nevrološkega pregleda in pregleda dokumentacije bi lahko ocenil, ali in v kakšni meri vam z manualno medicino lahko pomagamo.
Lep pozdrav,