vratna hrbtenica
Pozdravljeni,
že več let čutim togost vratu, imam šumenje v ušesih, za lopaticami imam občasno neko topo oz. pekočo bolečino (vse je sicer znosno), nekajkrat pa sem imela hude napade vrtoglavice (slabost, bruhanje, nezmožnost hoje). Dobila sem tablete Urutal in so mi pomagale.
Na zadnjem RTG CT CERVIKALNE HRBTENICE sem dobila takšno mnenje:
Mnenje:
Kongenitalno odsoten desni pedikel C4 z nekoliko dorzalno pozicionirano desno lamino in spino bifido okulto v tej višini.
I.v, osteohondroza C3-C4 in C5-C6. Izrazita spondiloartroza C5-C6 levo.
Degenerativno protrudirani diskusi cervikalne hrbtenice z zoženim spinalnim kanalom v višini C3-C4 in C6-C7.
Pomembneje zožen desni i.v. foramen C3-C4 (zaradi odsotnega pedikla izgleda lažno razširjen).
Zanima me, če je ta “obraba vratnih vretenc” kriva za zgoraj navedene težave in kaj pomaga za ublažitev.
LP Milenkica
Spoštovani!
Glede na izvide imate že kar izrazito obrabo vratne hrbtenice predvsem na nivoju C3-C4 in C5-C6, kjer so tudi stisnjeni živci. Svetujem pregled pri ortopedu, da pregled slike in poda mnenje glede eventuelne operacije. Težave lahko izvirajo iz vratne hrbtenice. Delajte vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!