Vratna hrbtenica
Pozdravljeni!
Po tezavah z ledveno hrbtenico, so se mi pocasi zacele pojavljati se tezave s cervikalno. Magnet takrat ni pokazal kaj posebnega, razen izravnane cervikalne lordoze, dve mini protruziji nista bili biti omenjeni na radioloskem porocilu. V roku dveh treh mescev po tem magnetu, so se tezave poslabsale. Opravila sem EMG, saj mi nocejo dati ponovnega slikanja. EMG je pokazal blago okvaro C7, C8 in T1 misice, brez patoloskih spontanosti.
Ker bom na fizioterapijo na vrsti konaj cez slabo leto, bi lepo prosila za nasvete ali primere vaj, ki jih naj pocnem. Sem prej ogromno trenirala v fitnesu in tezav s cervikalno nisem imela razen obcasnih zategnjenosti zgornjih trapezov, sedaj po lumbarni protruziji pa se samo se dalje dogajajo tezave na hrbtenici?
Trenutni simptomi so, cuden obcutek v levem mezincku in desnem, obcasen vibrajoci obcutek v tricepsu levo, palcu desno, in pa bolec vrat obojestransko, medtem ko na desni strani sega tudi do tocke med hrbtenico in lopatico.
Prilagam se nevroloski povzetek:
Opravila je EMG preiskavo zgornjih in spodnjih okonin dne 22.8.2024. Klinieno nevrolog ne ugotavlja nevroloskih
izpadov. EMG pokaze normalne signale v spodnjih
okoncinah. V zgornjih okoncinah pa ugotavlja prizadetost C7 bolj desno. Ta prizadetost je bolj
Delno pa ugotavijajo tudi prizadetosti C8 in Th1 desno. Svetujejo ustrezne vaje.
Pogledam pa tudi MR vratne hrbtenice z dne 12.5.2024 in na slikah magnetne resonance je videti izravnano cervikalno lordozo. Blago sta potemnjena diska C4-C5 in CS-C6, kjer so tudi minimalne levostranske protruzije vendar brez stikov s korenino. Kanal je povsod primerno Sirok, ni kaksnih utesnitev ne sprednjih ne zadnjih likvorskih prostorov. Intramedularno ni videti
patoloskih sprememb signala.
najlepsa hvala za pomoc!
Spoštovani!
Glede na izvide EMG in MR še ni potrebna operacija. Svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Vtipkajte v youtube exercises for rotatory cuff and scapular muscles. Tudi na spletni strani shoulderrehab.co.uk so dobri primeri vaj. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Ali mi lahko razložite izvid magnetne resonančne preiskave?
Opis:
MR vratne hrbtenice v standardnih ravninah in sekvencah in MR mielografija:
Izravnana cervikalna lordoza.
Na nivoju c2-c3 in c3-c4 je i.v. disk blago degeneriran, brez klinično pomembnih protruzij.
Na nivoju c4-c5 in c5-c6 sta i.v. diska zmerno do izrazito degenerirana, difuzno cirkumferentno izbočena in iztiskata večji del spodnjega likvorskega prostora ter predvsem oba lateralna recesusa, spondilofit-disk kompleks na obeh nivojih sega tudi obojestransko v i.v. formalna in ju zmerno do izrazito zožuje-verjetno draženje korenin / spinalnih živcev c5 in c6 obojestransko.
Na nivoju c6-c7 je i.v. disk zmerno degeneriran, obojestransko intraforaminalno protrudiran, izrazitejše desnostransko in skoraj povsem zožuje desni i.v. foramen, nekoliko manj levega-videz utesnitve spinalnega živca c7 obojestrasnko, izrazitejše desno.
Ostali prikazani nivoji do vključno th3-th4 so videti primerni, brez klinično pomembnih protruzij ali znakov utesnitev nevralnih struktur.
Signal kostnine in medule je primeren.
ŠE ELEKTROFIZIOLOŠKA PREISKAVA:
Motorični parametri perifernih živcev so primerni, amplitude valov M visoke in primerljive na obeh udih. Senzorični nevrogrami so primerno visoki in primerljivi na obeh rokah. Ni znakov zakasnitve nevrogramov.
Igelna preiskava je v mišicah miotoma C7 desno pokazala kronične nevrogene spremembe.
Hvala za obrazložitev.
lp
Spoštovani!
MR preiskava je pokazala dokaj izrazito utesnitev na nivoju od C4 do C7. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje glede operacije, ki bi bila lahko tudi že možna. Svetujem pregled pri ortopedu, lahko pridete tudi k meni. Do takrat pa svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo ter fizioetrapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Naredila sem ponovni MG,ker je prejsni star ze 2 leti.
Izvid:
Mr cervikalne hrbtenice.
Blaga kifoticna angulacija cervikalne hrbtenice c2 c5
Visina korpusov vretenc je ohranjena.
Primeren kraniocervikalni prehod.
Blago degenerirani diski z blago prilezno spondilozo c4 c5 in c6 c7
Na nivoju c4 c5 zmerno levostranski dozolaterni disk osteofit kompleks,vtisjen levi recesus ter zmerno zozen levi foramen na tem nivoju,blago desni.
Na nivoju c5 c6 tudi zmeren dorzolaterni disk osteofit kompleks obojestransko,bolj levostransko,vsaj zmerno zozen levi foramen ter recesus,blago desni foramen ter recus. Iztisjen prednji likvorski prostor.
Na nivoju c 6 c7 zmerno desnostransko intraforominalno sirokobazno protrudiran disk,desni foramen je zmerno do izrazito zozen. Levi foramrn je prost. Brez spinalne stenoze.
Signal prikazane hrbtenjace je primeren.
Mnenje:opisovane degenerativne spremembe. Desnostransko intraforaminalno protrudiran disk ny nivoju c6 c7 ter zmerno do izrazito zozen desni foramen na tem nivoju. Disk-osteofit kompleksi blago prominentnejsi levostransko dorzoletoralno na nivoju c4 c5 in c5 c6.
Prosila,bi se za vse mnenje.
Hvala
Spoštovani!
Izvid je zelo podoben kot tisti pred dvemi leti, se pravi stenoza od C4 do C7, najbolj pa na nivoju C6-C7 desno. Moral bi videti MR posnetke, vendar verjetno operacija ne bo potrebna. Še naprej svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!