Vratna hrbtenica
Pozdravljeni!
Po tezavah z ledveno hrbtenico, so se mi pocasi zacele pojavljati se tezave s cervikalno. Magnet takrat ni pokazal kaj posebnega, razen izravnane cervikalne lordoze, dve mini protruziji nista bili biti omenjeni na radioloskem porocilu. V roku dveh treh mescev po tem magnetu, so se tezave poslabsale. Opravila sem EMG, saj mi nocejo dati ponovnega slikanja. EMG je pokazal blago okvaro C7, C8 in T1 misice, brez patoloskih spontanosti.
Ker bom na fizioterapijo na vrsti konaj cez slabo leto, bi lepo prosila za nasvete ali primere vaj, ki jih naj pocnem. Sem prej ogromno trenirala v fitnesu in tezav s cervikalno nisem imela razen obcasnih zategnjenosti zgornjih trapezov, sedaj po lumbarni protruziji pa se samo se dalje dogajajo tezave na hrbtenici🥹
Trenutni simptomi so, cuden obcutek v levem mezincku in desnem, obcasen vibrajoci obcutek v tricepsu levo, palcu desno, in pa bolec vrat obojestransko, medtem ko na desni strani sega tudi do tocke med hrbtenico in lopatico.
Prilagam se nevroloski povzetek:
Opravila je EMG preiskavo zgornjih in spodnjih okonin dne 22.8.2024. Klinieno nevrolog ne ugotavlja nevroloskih
izpadov. EMG pokaze normalne signale v spodnjih
okoncinah. V zgornjih okoncinah pa ugotavlja prizadetost C7 bolj desno. Ta prizadetost je bolj
Delno pa ugotavijajo tudi prizadetosti C8 in Th1 desno. Svetujejo ustrezne vaje.
Pogledam pa tudi MR vratne hrbtenice z dne 12.5.2024 in na slikah magnetne resonance je videti izravnano cervikalno lordozo. Blago sta potemnjena diska C4-C5 in CS-C6, kjer so tudi minimalne levostranske protruzije vendar brez stikov s korenino. Kanal je povsod primerno Sirok, ni kaksnih utesnitev ne sprednjih ne zadnjih likvorskih prostorov. Intramedularno ni videti
patoloskih sprememb signala.
najlepsa hvala za pomoc!
Spoštovani!
Glede na izvide EMG in MR še ni potrebna operacija. Svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Vtipkajte v youtube exercises for rotatory cuff and scapular muscles. Tudi na spletni strani shoulderrehab.co.uk so dobri primeri vaj. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!