Najdi forum

Pozdravljeni,

Stara sem 27 let in v zadnjem letu se mi je že 3x primerilo, da me je v vratu zgrabil tako močen krč, da sem več ali manj 2 dni nepokretna. To se zgodi samo od sebe (npr. prvič sem samo obrnila glavo, da pogledam, kdo stoji za mano in me je zagrabilo). Bolečina vedno poteka na desni strani in sicer (kot v osi) od vrha tilnika do sredine hrbta (višina lopatice), vedno na desno od hrbtenice. Glave ponavadi ne morem premikat v nobeno smer, ker me po tej “osi” kar preseka bolečina. Ponavadi se takrat “najem” protibolečinskih tablet, 2 dni ležim kot pribita (pa že to je boleče), nakar se počasi spravim k sebi.
Naj še dodam, da me je sedaj dobesedno postalo strah obrnit glavo (obračam kar cel trup) in samo čakam, kdaj me naslednjič spet prime (zadnji primer je bil 2 dni pred novim letom).
Sicer v službi večinoma sedim, je pa tudi res, da se ne ukvarjam z nobenim športom (moj fant pravi, da sem popolnoma ašportna in je moj najboljši prijatelj kavč). Ali je možno, da vse to izhaja iz pomanjkanja gibanja in da mišice “zakrnijo” ?
Prav tako me zanima, koliko lahko masaža pripomore (tako v akutni fazi, kot ko bolečine ne) in katera bi bila najprimernejša ? Pogovarjala sem se tudi z enim od maserjev pa je dejal, da bi lahko bil vzork tudi prekratka mišica (karkoli že to pomeni).
Vem, da sem vam natrosila en kup vprašanj, zato upam, da se boste znašli in mi vsaj malo pomagali z nasvetom.
Najlepša hvala pa srečno v novem letu.

Pozdravljeni,

glede na težave, ki jih navajate, bi vam svetovala najprej obisk pri zdravniku, da vam diagnosticira težave in vam izda napotnico za fizioterapijo, kjer se boste naučili izvajati vaje za vratno muskulaturo. Na vsak način vam bodo vaje zelo pripomogle k zmanjšanju težav, sploh če jih boste redno izvajali. Če imate sedeče delo, vam svetujem, da si vsako uro vzamete nekaj minut in naredite nekaj vaj, ki vas jih bodo naučili. S tem boste stalno vzpodbujali mišice k aktivnemu delovanju in boljši prekrvavljenosti, tako da mišice ne bodo stalno napete in s tem tudi skrajšane.
Verjetno bi bilo za vas zelo priporočljivo začeti z neko vrsto telovadbe, fitnesa, joge, plesa (npr. orientalskega), skratka dejavnosti, ki bi vas veselila, istočasno pa sprostila. Napetosti v telesu nastajajo tudi zaradi našega plitvega dihanja, mišice se napnejo, velikokrat v ramenskem obroču, prav tako v ledevenem delu hrbtenice. Ob dobri zadihanosti, celo rednem hitrem sprehodu, lahkem teku in podobnih aktivnostih telo lažje prekrvavi vse tkiva v telesu. Ob redni službi se očitno še manj gibljete kot ste se včasih in telo vam sedaj preko bolečin sporoča, da je potrebno nekaj spremeniti. Vsekakor se izplača, če mu prisluhnete že v teh letih, saj se težave lahko samo seštevajo in z leti postanejo še hujše.

Lahko si privoščite tudi tople kopeli v banji, dodate pol kg soli in ležite 15-do 20 minut. Ponavljajte 1-2X tedensko, po kopanju se oprhajte s hladno vodo in dobro “sfrotirajte” z brisačo po celem telesu, tudi vzdolž hrbtenice. To vam bo zelo koristilo in blagodejno vplivalo na pretok krvi po telesu.

Masaže so seveda zelo priporočljive, priporočam vam tedensko masažo hrbta, lahko je to klasična z olji, tui-na masaža celega telesa, bownova terapija.

Z vsemi temi ukrepi bodo težave prav gotovo izzvenele, zato kar korajžno!

Lep pozdrav,

Mojca Kurent

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close