Najdi forum

Spoštovani!

Stara sem 35 let. Že dve leti me boli vrat. Jakost bolečine sicer niha, vendar je določena bolečina ter slabša gibljivost vratu prisotna ves čas. Vsaka 2-3 tedne pa je vrat zaradi bolečine popolnoma negibljiv. Že več mesecev imam težave tudi z desno roko. Roka je “lesena”, me ne uboga, predvsem pa se zelo hitro utrudi, težko jo držim dalj časa dvignjeno, tako da npr. “počivam”, ko si čistim zobe, ko kuham, ko hranim otroka, ko likam ali opralvjam ostala dela… Opažam tudi otrdevanje prstov na desni roki, predvsem mezinca in prstanca, občasne bolečine v prstih in celi dlani. Vedno sem imela slabšo prekrvavitev, tako da me zelo hitro zazebe v okončine, zdaj pa je desna dlan, resnično večino časa hladna, zato so prsti trdi, v njih ni pravega občutka. Sem desničarka, tako da je to seveda velik problem. Vse skupaj se je pravzaprav začelo kakšne 3 mesece po porodu. Čeprav zdaj, ko gledam nazaj, ugotalvjam, da se je pripralvjalo že več let pred tem, le da na svarila nisem bila dovolj pozorna: vsaj nekajkrat na leto sem se zbudila z zatrdelim vratom, kar je po nekaj dneh sicer ponehalo (zdravnica temu ni pripisovala velikega pomena), prav tako sem imela že takrat utrujeno roko (spomnim se, da sem počivala desno roko, ko sem hodila na plesni tečaj), tudi zadnje 3 tedne nosečnosti sem imela čisto trde in mravljinčaste prste, predvsem na desni roki, kar je trajalo še kakšna dva meseca po porodu (npr. s prsti sem težko občutila, ali je voda topla ali hladna, težko sem uporabljala nož pri jedi itd.). Ker so se po porodu težave z vratom stopnjevale, sem seveda stopila k zdravniku, ki je predpostavljal, da je vse skupaj posledica preobremenjenosti hrbtenice zaradi dojenja in mi je naročil, naj se spet oglasim, če bodo težave prisotne tudi ko bom prenehala dojiti. Težave se seveda niso prav nič zmanjšale. Tako sem lansko jesen končno “izsilila” rentgen, ki je pokazal, da imam uravnano lordozo. Zdravnik mi je svetoval telovadbo, nadzor nad položajem med spanjem, predvsem uporabo vzglavnika, ter plavanje. Ko bom čutila mravljince v roki, pa se lahko oglasim in se bova dogovorila za fizioterapijo. Ker se s svojim zdravnikom zelo težko pogovorim o svojih težavah, se obračam na vas. Zanima me, kaj točno pomeni uravnana lordoza, ali je to trajna poškodba? Kaj sploh lahko naredim, da bi si olajšala bolečine in druge težave? Pravzaprav sem čisto obupana, ker se kar naenkrat počutim popolnoma hendikepirano. Opažam, da mi bolečine in napetost v roki jemljejo ogromno energije. Kakšne preiskave bi mi priporočili? Predvsem pa me zanima, koliko lahko še obremenjujem hrbtenico? Imam majhnega otroka, ki ga je še vedno potrebno pogosto dvigniti, želim še enega otroka. Poleg tega sem pred nosečnostjo veliko hodila v gore. Ali nošenje težjih nahrbtnikov močno škodi mojemu stanju? Si gore sploh še smem privoščiti? Koliko škodi daljša vožnja (vsak dan sem v avtu 2 uri). Zanima me tudi, koliko mi lahko pomaga manualna medicina (kakšne so na drugi strani možnosti poškodb med posegi) ali kakšna druga alternativna metoda?
Postavila sem cel kup vprašanj in se vam vnaprej iskreno zahvaljujem za odgovore ter vam želim lep dan.

Draga Tina,

Hvala za obširno pismo.
Za vašo starost imate kar preveč težav, vendar mislim, da so zadeve rešljive.
Uravnana lordoza (ne vem sicer v katerem delu) pomeni, da je vaša hrbtenica nepravilno oblikovana in s tem ne prenaša obremenitev, kot bi jih sicer. Se pa da pozdraviti ali vsaj omiliti.
Očitno gre pri vas za problem v vratnem delu hrbtenice, velika verjetnost je, da tudi problemi z desno roko izhajajo od tam. V tem primeru je manualna medicina prava metoda za zdravljenje. Nosečnost gotovo ni povzročila teh težav, lahko pa je probleme pospešila.
Delo z otrokom je seveda dodatna obremenitev za vašo hrbtenico, zato bodite pri raznih dvigovanjih in sunkovitih gibih zelo pazljivi. Izogibajte se tudi ostalih obremenitev hrbtenice, če se seveda lahko.
Nošenje nahrbtnikov in drugih bremen pred zdravljenjem seveda ni priporočljivo, sem pa prepričan, da se stvar da pozdraviti in boste še hodili v gore.
Vožnji v avtu se seveda ne morete odpovedati, sedišče si uredite čim bolj primerno, tudi tehnika vožnje naj bo nežna.
Vsekakor vam svetujem najprej pregled pri nas, s seboj prinesite Rtg slike in na osnovi pregleda vam bomo povedali, kje so vzroki vaših problemov in kako jih lahko skupaj odpravimo.

Lep pozdrav,

New Report

Close