VRAT IN HRBTENICA
Pozdravljeni!
Na ta forum me je napotil dr. Iztok Pilih, in sicer me zanima kaj bi mi svetovali glede na mojo diagnozo. Težav imam veliko, predvsem pa ta, da se le še stopnjujejo in se s težavo prebijam skozi dneve. Stara sem 31 let,občutne težave so se začele pred 9 leti!
Izvidi iz MR CERVIKALNE HRBTENICE :
Cervikalna lordoza je izravnana.Spinalni kanal je kongenitalno nekoliko ožji. V nivoju C4-C5 je manjša posteriorna širokobazna protruzija, priležne degenerativne naplastitve blago zožujejo levi i.v. foramen. V nivoju C5-C6 je širokobazna posteriorna protruzija i.v. diska, ki iztiskuje sprednji likvorski prostor, priležne kostne naplastitve blago zožujejo oba i.v. foramna. V nivoju C6-C7 je prisotna širokobazna protruzija i.v. diska, ki iztiskuje sprednji likvorski prostor, blago je zožen desni i.v. foramen, zmerno je zožen levi i.v. foramen v tem nivoju. Signal in morfologija hrbtenjače sta v vseh nivojih v mejah normalnega.
Ter radiološki izvid hrbtenice :
Napotna diagnoza: sum na spondilitis
Radiološka L/S hrbtenice AP in stransko ter SIS sklepov po Barsoniju in polstransko
Izvid:
Dekstrokonveksna skolioza lumbalne hrbtenice.
Kifotična zakrivljenost torako-lumbalnega prehoda in zgornje lumbalne hrbtenice do L2.
Klinaste oblike korpusov od Th11 do L1 po aseptični osteonekrozi Scheuermann in Schmorlove hernije.
Samostojna apofiza zgornje terminalne plošče korpusa Th12.
Spondilartroza od L4 do S1. Minimalno zožen i.v. prostor L5-S1.
Ni rtg znakov sakroiliitisa.
Kako naprej,kje začeti, da bo vsaj malo bolje?
Že vnaprej hvala za vaš odgovor!
Pozdravljeni!
Svetujem vam, da poskusite s trigger point terapijo zmanjšati vsaj en del bolečin, ki prihaja iz mišic.
Težave, ki prihajajo iz protruzije diskov, se lahko zmanjša z določenimi tehnikami, ko poskušamo spraviti diske nazaj na svoje mesto in pa z pravilno držo – tako da se naredi prostor za diske – kot bi vas nekdo vlekel za zadnji del glve navzgor. Popolnoma se morate izogibati sklonjenemu položaju glave.
Zaenkrat, bi vam to predlagala.
Pozdravljeni!
Hvala za vaš odgovor!
Moje največje težave so vsakodnevne vrtoglavice, tiščanje v vratu ( čutim ga 24 ur na dan ), bolečine v očeh, piskanje in šumenje v ušesih, otekanje prstov, utrujenost ter posledično nervoza zaradi konstantih bolečin in striskanja.Zanima me,kako to, da so mišice nonstop napete, karkoli delam se ne “omehčajo”.Kaj mislite kakšen šport bi bil najbolj primeren ter me zanima kakšen imate vi pristop na vaših terapij, še posebej glede Scheuermannove bolezni, ki naj bi bila kontraindikatorna pri nekaterih terapijah.Nekaj se pa verjetno že da narediti,ali kako?
Hvala za vaš čas!
Pozdravljeni!
Scheuermanova bolezen ni ovira pri trigger point masaži, ki rešuje probleme kot jih opisujete.
Napetost je navadno večplastna: najprej se začne z držo – ali se držite pokončno preko dneva – ko hodite, ko sedite, ko stojite? Pravilna drža je taka, da dvignete prsno kost po diagonali navzgor in ramena sama mehko padejo navzdol proti tlem in jih nikamor ne tiščimo. Druga stvar je psihološki stres. Naše telo enako odreagira na katerikoli stres: lahko si predstavljate pračloveka, ki beži pred levom oziroma se hoče boriti z njim. torej tudi mi se, ko smo pod stresom, postavimo v tak položaj, ki grozljivo preobremenjuje mišice, ne da bi se tega sploh zavedali. Evolucijsko smo bili narejeni, da smo v stresu samo toliko časa, da zbežimo pred levom, nekateri pa so danes v npr. v službi več ur v takšnem položaju…
S trigger point masažo se mišice sprostijo in pa lažje se držimo v pravilnem položaju.
Dober večer!
Hvala za pojasnila, me pa zanima ali mi glede na zgoraj opisane izvide lahko poveste zaradi česa točno imam vsakodnevne vrtoglavice, tiščanje in bolečine za očmi. Kako poteka terapija pri vas,koliko časa ponavadi človek potrebuje, da se “zmehča”,saj sem trda kot kamen in nevem kako naj si pomagam.
Enkrat mislim,da sem že bila pri vas,saj imate tudi vi vodeno telovadbo,ali kako že?
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Nimam vodene vadbe, saj vsakemu posebej pripravim program vaj, ki jih navadno sam izvaja doma.
Terapija traja malo manj kot eno uro, naročite se po telefonu, ob uri ko ste naročena pridete na vrsto. Po vsaki terapiji se čuti napredek.
Omenjene protruzije na izvidu lahko povzročajo bolečine v zatilju, rami in navzdol po roki. Vrtoglavice so navadno ali posledica trigger točk v določenih mišicah vratu ali okvar v ušesu ali okvar v centrih v možganih.
Dober večer!
Ali se diske ( protruzija diska ) sploh da spraviti nazaj na svoje mesto.Kaj pomeni,da mi diski iztiskujejo likvorski prostor?Držim se več ali manj “puklasto”, saj me ravna drža zelo utruja.Bolečine v vratu in ramenih imam vsak dan in čedalje bolj. Sama probam delati vaje za vrat in ramena.Bolečine so že tako dolgotrajne, da mi je dostikrat slabo in sem čedalje bolj zaskrbljena kako bo čez nekaj let.Priznam,da zadnjih 15 let nisem fizično aktivna,kar vse skupaj še poslabša, vendar sem zaradi vsega tega tako utrujena.
Kolikokrat na mesec vi priporočate trigger point terapije, me pa zanima tudi koliko pride 1 urno terapija, saj na vaši strani nisem zasledila cenika.
Sem vam zares hvaležna za vaše odgovore!
Lep večer!
Disk je sestavljen in dveh snovi: v sredini je želatinasta kroglica, okoli katere so vezivna tkiva prepletena v nekakšno košaro, ki drži to želatinasto snov na sredini. Najpogosteje zaradi nepravilne drže pride do natrganja posameznih vlaken – delov te “košare” in lahko si predstavljate kot bi se ta košara raztegnila, razlezla in za njo tudi ta želatinasta snov. Z različnimi manualnimi tehnikami fizioterapevti poskušamo s pomočjo centripetalnih sil “poskrati” to želatinasto snov nazaj proti sredini – tako se ga spravi nazaj na svoje mesto.
Vaje za globoko trebušno, globoke hrbtne mišice in mišice medeničnega dna pa zagotavljajo, da disk ostane na svojem mestu.
S trigger point masažo pa sprostimo trigger točke v mišicah, ki so bile zaradi bolečine in zaradi zvitega protibolečinskega položaja napete, sprostiti.
Po vsaki terapiji se čuti razlika. Koliko jih je potrebnih je res odvisno od primera do primera. O ceni ne bi govorila na forumu, lalhko pa se mi javite ma spodnji telefon in vam bom z veseljem povedala (lahko pošljete tudi samo sms in vam bom odgovorila 🙂 ).
Pozdravljeni!
Že nekaj let imam zaradi dela v službi (celo službo stojim na mestu in dvigujem težka bremena, tudi nad višino ramen) težave z vratno hrbtenico in z vratnimi mišicami. Osebna zdravnica me je že poslala na fizioterapijo, ki mi ni veliko pomagala. Bila sem tudi že pri nevrologu, že kar nekaj časa nazaj, vendar ni bilo posebnih ugotovitev oz. se jih ne spomnim.
Vratne mišice me bolijo že konstantno, včasih celo toliko, da moram jemati protibolečinske tablete, da sploh lahko grem v službo in delam.
Zadnjih 5 tednov pa tudi vsakodnevno čutim omotice, sploh ob določenem položaju glave, ko v službi pregledujem izdelke in imam glavo ter pogled usmerjen rahlo navzdol. Te omotice so vedno hujše in so zelo moteče, saj se mi pojavlja občutek zanašanja in pijanosti. Ker sem že zelo zaskrbljena kaj se z menoj dogaja, sem bila že 3x pri svoji osebni zdravnici, ki mi je najprej predpisala Betaserc tablete, ki mi nič ne pomagajo, sedaj pa mi je dala napotnico za ortopeda in upam, da pridem kmalu na vrsto za pregled.
Ali menite, da je možno, da je vzrok mojih vsakodnevnih omotic in vrtoglavic v vratu oz. hrbtenici? In kaj lahko storim, da te težave rešim ali vsaj omilim?
Hvala in lp.
Pozdravljeni!
Vse omenjene težave, tudi omotica, lahko izvirajo iz aktivnih trigger točk v mišicah vratu. Sama si lahko pomagate tako, da se pravilno, pokončno držite in se izogibate sklanjanju in slabi drži, začasno omili težave tuširanje s toplo vodo. Zadevo pa se da odpraviti s fizioterapevtsko tehniko trigger point masaža/terapija.
http://www.fizioterapija.net/blog/omoticnost-in-vrtoglavica-iz-vratne-hrbtenice/
http://www.fizioterapija.net/blog/trigger-tocke-misicni-vozli/
Hvala za vaš odgovor.
Našla pa sem še 2 leti star izvid RTG vratne hrbtenice, kjer piše: Izravnana vratna lordoza in del “S”-aste deviacije. Višina korpusov je ohranjena. Nekoliko nižji je intervertebralni prostor segmenta C4-C5 in C5-C6.
Ali lahko po tem izvidu kaj sklepate?
Moram pa poudariti, da se mi je stanje v dveh letih še poslabšalo. Datum za ortopeda imam šele čez dober mesec, mene pa vsakodnevne omotice/vrtoglavice že zelo skrbijo, ker nisem sigurna od kje izvirajo.
Hvala in lp!