Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Vrat – glavobol – omotica

Vrat – glavobol – omotica

Pozdravljeni.
Star sem 28 let. Tezave so se zacele pred priblizno 5 meseci in se trajajo. Zacelo se je z omotico in glavoboli, tudi slabostjjo (brez bruhanja ali izgube apetita).
Prvi pomislek zdravnika so bile tezave z notranjim usesom, krvna slika je bila ok. Dobil sem neka zdravila za pomiritev centra za ravnotezje. Brez nekih sprememb, zato sem sel na pregled na orl kliniko v ljubljani, kjer niso zaznali tezav z ravnoteznim sistemom.
Ker se je zadeva nadaljevala (slabost je vmes minila, glavoboli in omotica pa ne) je bil naslednji pomislek vrat. Opravil sem rtg celotne hrbtenice (tudi vratu posebej), ki naj ne bi kazal na bistvene spremembe, ki bi lahko povzrocale tezave.
Potemtakem naj bi slo za misice. Dobil sem serdalud, ki sem ga jedel 30 dni, eno 10 mg tableto zvecer pred spanjem. Brez sprememb. Vmes sem opravil tudi ekg in se enkrat kri in urin, vse ok. Na krvi ne kaze na tezave s scitnico.
Glavoboli se zacenja ponavadi v zatilju in z bolecino (stiskanjem, utripom) v sencah. Vem da je to tenzijski glavobol, ampak nekje mora bit njegov izvor. Prej so bili glavoboli zelo redki (posledica utrujenosti ipd), zadnjih pet mesecev pa je to dejansko vsak dan, enkrat bolj, drugic manj, vcasih le nekaj cas, vcasih cel dan.
Verjetno so res misice, ker spim povsem normalno, se ne zbujam. Najbolj mi pase lezanje oziroma sedenje s fiksirano glavo. Tezave so ponavadi hujse po aktivnosti. Sama aktivnost mi pase, med njo tezav ni (ko so misice ogrete), se pa pojavijo po tem. Najhuje je ponavadi naslednja dva dneva (podobno kot pri navadnem “musklfibru”). Recimo pozimi med smucanjem ni bilo nikakrsnih tezav, naslednja dva dneva pa nisem bil za nikamor. Enako je po daljsih voznjah z avtomobilom. Problem je, ker tezave po 5 mesecih se vedno ne pojenjajo. Aktivnost, ki v naslednjih dneh povzroca tezave, je prakticno lahko minimalna. Dovolj je daljsa hoja ali pol ure namiznega tenisa, da naslednja dva dneva komaj funkcioniram.
Dobil sem napotnico za fizioterapijo, specialist manualne terapije ob pregledu sicer ni zaznal zmanjsane gibljivosti v vratu. Hodim na terapijo z elektroimpulzi (stimulacija) in munari terapijo. Za mano so tri terapije, sledita se dve, nato pa se petkrat munari in masaza. Stanje je trenutno se vedno isto.
Sem pa sam opazil, da se mi zdi, da je tezava v predelu, kjer so misice pripete na lobanjo, torej zadaj na sredini in pri straneh, na najvisji tocki vratu, kjer se zacne lobanja, tam kjer so v bistvu ze lasje. Verjetno tudi zato ni zaznati zmanjsane gibljivosti vratu. Na terapiji so mi rekli, da mi tam ne smejo/ne morejo spuscati elektroimpulzov, tudi z munarijem me ne namazejo tako visoko. To kar pocnejo pa se mi zdi, da nima ucinka.
Kaj svetujete? Kaksno terapijo naj grem naredit, oziroma kako si lahko pomagam?
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Svetovala bi vam, da poskusite s trigger point terapijo – ta sprošča trigger točke, ki lahko povzročajo tudi omotičnost, blago omejenost vratu in glavobole http://www.fizioterapija.net/blog/omoticnost-in-vrtoglavica-iz-vratne-hrbtenice/

New Report

Close