vraščen zob
živjo!
pri ortodontki sem izvedela da imam vraščeno zgornjo trojko, torej imam še mlečni zob, stalen pa je v dlesni. šla bom na kirurgijo da mi stalen zob izrežejo, ortodontka pa mi bo mlečnega zruvala in not vstavila stalnega. rekla je da se zob celi 3 leta in bom mogla nositi fiksni aparat 3 leta in pol. najprej sem mislila da bom imela belega potem pa je rekla da je to nemogoče zaradi trojke ker nujno rabi to železno zvezdico. aparat bi mogla dobiti v vsakem primeru tudi če nebi imela tega mlečnega zoba smao bi lahko imela snemljivega. jaz pa nočem nositi toliko časa tega aprata saj bom takrat že stara 22. zdi pa se mi da zgoraj sploh ne rabim aparata saj imam za moje pojme dosti ravne zobe, spodaj pa imam krive. zanima me če se da naredit karkoli drugega kot pa da dobim fiksni aparat za toliko let. ali se ta stalen zob nemore zacelit na noben drug način kot pa s pomočjo aparata?
hvala za odgovor
Pozdravljena!
Glede na obliko vprašanja ocenjujem, da se z ortodontinjo nista najbolje razumeli glede načrta ortodontskega zdravljenja, zato bi bilo najbolje, da jo prosiš za ponovno pojasnilo. Stalni podočnik namreč ne bo vsajen na mesto mlečnega, ampak bo iz kosti izvlečen v zobno vrsto z ortodontskim vlekom, torej z ortodontskim aparatom. Žal je to edina pot, če želiš ta podočnik ohraniti v ustih, in tudi najboljša v dani situaciji. Druga, manj ugodna je odstranitev stalnega podočnika iz čeljustne kosti in ohranitev mlečnega podočnika v zobni vrsti. V tem primeru se stalni podočnik dobesedno zavrže. To pa je v današnjem času skorajda bogokletno. V nobenem primeru pa ni priporočljivo pustiti stanje tako kot je, saj lahko podočnik, ki je skrit v kosti, poškoduje korenine ostalih zob in povzroči njihovo izgubo. Odločitev za eno ali drugo pot je vendarle tvoja, nihče te v ortodontsko obravnavo ne more prisiliti, prav pa je, da se pred odločitvijo pustiš o stvari dobro podučiti, da ti ne bi bilo kdaj kasneje žal trenutne odločitve. Srečno!
Žal drugače ne gre, saj mora biti pred samim vlekom zoba v zobno vrsto zanj pripravljen prostor v njej. V tolažbo pa naj morda navedem le dejstvo, da je ob nameščenem zobnem aparatu prazna vrzel v zobni vrsti manj vidna kot sicer. Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
za natančen odgovor na vaše vprašanje manjka en bistven podatek in ta je vaša starost. Pri otrocih, ki imajo v ustih še menjalno zobovje (mlečne in stalne zobe) in na podlagi kliničnega pregleda in rentgenskega posnetka ugotovimo, da ima stalni podočnik premalo prostora za izrast, vendar pa ima njegova zasnova še ugoden položaj, lahko z odstranitvijo njegovega mlečnega predhodnika in pripravo ustreznega prostora za stalni podočnik (lahko tudi s snemnim aparatom) pričakujemo njegovo spontano izrast. Pri starejših mladostnikih in odraslih pacientih pa običajno zaostali podočniki samo na ta način težko in redko sami izrasejo in je potreben manjši kirurški poseg, pri katerem kirurg zob delno osvobodi (sam poseg imenujemo fenestracija), nato pa ga v poteku ortodontskega zdravljenja s fiksnim ortodontskim aparatom uvrstimo v zobno vrsto. Toliko na splošno, za kaj konkretnejšega pa bi bil potreben pregled. Lep pozdrav!