Vračanje v preteklost
Pozdravljeni
Imam težavo, ki je povezana z mojim nenehnim vračanjem v partnerjevo preteklost. Skupaj sva leto dni. Spoznala sva se preko skupnega prijatelja in že čez nekaj dni pričela s skupnim življenjem. Čakanje ni bilo potrebno, ker sva oba takoj začutila, da sva drug drugemu namenjena in da je to nekaj kar sva oba iskala. Ujemava se v vrenotah, v mišljenju, v razumevanju drug drugega, vendar se kljub vsemu pri meni ves čas pojavlja problem nekakšnega nezaupanja in nenehnega obremenjevanja z njegovo preteklostjo, z njegovim bivšim spolnim in ljubezenskim življenjem. Zanimivo je to, da pravzaprav nočem vedeti kaj je počel, s kom je bil, koliko žensk je bilo… a takoj, ko je govora o kakršnikoli njegovi preteklosti, začnem v glavi plesti filme o tem kako je bilo, kaj sta počela, ali to morda pogreša…. Vem, da je vse skupaj precej nezdravo za najin odnos, vem tudi, da se resnično trudi, da bi mi dal vso ljubezen, ki jo zaradi teh svojih paranoj “zahtevam”, a bojim se, da mu bo enkrat prekipelo. Ne vem kako naj preprečim te svoje filme, ki jih je vedno več in vedno bolj detajlnih oziroma zakaj so sploh prisotni. Poskušam jih ustavljati s samokontrolo, z lastnim spodbujanjem samozavesti, a nekaj časa mi to uspeva potem pa zopet vse skupaj butne ven. Mislim, da vse skupaj presega meje ljubosumja in ravno zato bi rada preprečila nadaljevanje teh filmov, ker se bojim, da bodo uničili to ljubezen. MI lahko poveste na koga se lahko obrnem za nasvet?
Lahko, da je vse skupaj plod tvojih strahov, lahko pa gre za to, da zaznavaš nekaj, kar si še on ne upa priznati, pa pač preko tebe buta navzven.
Kako ločiti za kaj od obojnega gre?
Preprosto:
če si že bila prej v kakšnem odnosu, kjer si bila tudi zaljubljena, pa se ti to ni dogajalo, potem veš kje iskati vzrok.
Jaz sem za svojim bivšim fantom (ki sem ga jaz pustila) žalovala par let – in so me močno spreletavale misli, da bi naj bila skupaj, pa ….. zelo močni občutki, čeprav ko pa sva bila par pa nikakor ni šlo…. in po par letih izvem, da kljub temu, da mi je po razhodu vedno dal vedeti, kot da mu tako zelo ustreza, ker si želi drugačne ženske, je pa kljub temu v sebi nosil občutek, da bi rad bil z menoj. Po parih letih, mi je v pogovoru priznal, da še vedno razmišlja o tem, da bi naj bila skupaj….
in jaz sem vsa ta leta mislila kako sem le jaz obsedena z njim in nesamostojna….
In poznam primer para – kjer je on zelo ljubosumen, ona pa sploh ne – lepo funkcionirata – ampak ona prizna, da se vanj ni nikoli zaljubila – on trdi sicer enako, a vprašanje kaj čuti v sebi – in v takšnem odnosu se ni čuditi, če on umira od ljubosumja, ona pa ne….. čeprav nekateri bi njega poslali k strokovnjaku (psihologu) – v resnici pa bi samo rabil dekle, ki se je nanj resnično čustveno odprla – ker njegova se nanj ni….
Morda ti bo kaj pomagalo, če pa ne gre za to, pa morda le obišči kakšnega strokovnjaka, da ne zapraviš tega, kar ti je dragoceno,
Pa srečno
Spoštovana gospa,
ne vem, koliko se počutite krivi in zmedeni, ker vas begajo določena vprašanja, ker svojemu partnerju, s katerim imate sicer ljubeč odnos, v enem segmentu ne smete povsem verjeti oz. se mu predati. Najprej bi vam rada povedala, da karkoli že ta občutja govorijo, so normalen odziv na »nekaj«. Kaj pa je ta »nekaj«, to pa veste le vi(dva). Nikoli se čutenje ne pojavi kar brez razloga, razlog pa je lahko v samem odnosu ali pa korenini kje izven vajinega odnosa (preteklost).
Pravite, da vas njegovi odgovori niti ne zanimajo. Pa ne vem, če vas res ne. Kako radi bi vedeli, da ste vi najboljša, najlepša, najbolj zapeljiva – skratka vse naj naj… Pa se vam kar naprej ob njem prebuja dvom, ali je to res, ali smem zaupati, ali sem dovolj dobra zanj, ali mu je žal za drugimi ali bo celo enkrat odšel… Samo vi veste, od kod ta potreba po preverjanju in primerjanju…Dovolite si o njej odkrito spregovoriti s partnerjem.
Poskusite se z njim pogovoriti o vaših dvomih in resničnih strahovih – o svojem strahu, da vam bo samokontrola spet spodletela, o negotovosti vase in vanj,o teh »filmih«, ki se vam vrtijo v glavi – ki govorijo o tem, da vas je nečesa strah, da ste negotovi. O strahu, da ali ni povsem z vami ali pa bo odšel… Poskusita najti, od kje to izvira – ima ta strah kakšno realno osnovo v vajinem odnosu ali se je zgolj »senca preteklosti« tako naselila med vaju, da povsem zaseda vajin prostor. In če gre za preteklost – kaj je ta preteklost (je to zgodovina prevar, poniževanja, primerjanja, zamenjanosti, občutkov, da nikoli nisi dovolj dober – pa naj bo to vaša lastna izkušnja ali pa iz vaše/njegove družine)?
In nenazadnje – kje pa je njegov »delež«? Od kod pa on »paše« v to vašo zgodbo o preverjanju in nezaupanju (katera občutja mu to vaše ravnanje oz. misli prebudijo in kje je njihov začetek). Kje se pa zgodbi vajinih družin ujameta? Tak občutek je, »kot da je pa z njim vse zelo v redu, samo z vami je nekaj narobe« – pa mislim, da si s tem delate krivico.
Verjamem, da vedno, ko se srečata dva in sta si privlačna, imata odgovore drug za drugega, imata tudi »zdravilo« drug za drugega. Si pa pogosto tudi najprej prebudita ene stare rane, stara občutja – od nekje drugje (ponavadi iz primarne družine). In če smo dovolj iskreni in odprti, da se o tem odkrito pogovorimo, imamo možnost za rast v dvoje (seveda le, če sta oba pripravljena na tako odprtost in iskrenost in tudi napore, ki so včasih potrebni).
Opogumita se in odkrito spregovorita o resničnih občutjih. In če to ni dovolj, potem poiščita pomoč partnerskega terapevta – ker to, kar se vam dogaja ob njem, je vajin skupen izziv, ki lahko, če sta pripravljena iti skupaj »skozi«, na koncu celo okrepi odnos, saj vaju prisili, da gresta res v »globine«.
Kje najti takega terapevta? Nekaj naslovov najdete že na tem forumu – zgoraj, kjer smo predstavljeni vsi sodelujoči. Če pa so tukaj omenjeni centri predaleč, potem mi lahko zaupate, iz katerega dela Slovenije prihajata, in vama sporočim še kak naslov…
Hkrati pa, če sta iz Ljubljane ali okolice, velja izkoristiti tudi delavnice priprave na skupno življenje pri dr. Christianu Gostečniku, ki potekajo celo leto od oktobra do maja, vsak drugi in četrti torek v mesecu ob 20. uri na Prešernovem trgu 4 v Ljubljani. Celoletna delavnica je posvečena spoznavanju drug drugega, dediščine, ki jo nosiva, vse pa temelji na pogovoru v paru – res toplo priporočam, deluje blagodejno za odnos in grajenje zaupanja… Vstop je prost, prijave niso potrebne. Opogumita se in si poiščita ustrezen naslov.
Vse dobro vama želim!