Vračanje v aktivnosti po operaciji diskus hernije
Pozdravljeni, star sem 22 let, 6.3.2022 sem bil operiran za diskus hernijo. MR je pokazal hernio disci L4-5 levo. Za operacijo sem se odločil predvsem zaradi pekočega občutka v levi nogi, ki se ga dlje časa kljub fizioterapijam, konzervativnem načinu zdravljenja…nisem mogel znebiti. Sledi rehabilitgacija v zdravilišču, s sledečim rednim izvajanjem vaj za krepitev mišic trupa, ki jih bom najverjetneje moral redno opravljati skozi celo življenje? Rad se ukvarjam s športom, zato me zanima, kako je z vračanjem v športne aktivnosti. Predvsem kdaj je primerno pričeti s katero aktivnostjo. Zavedam se, da fitnes, nogomet, košarka, odbojka spadajo med tiste bolj obremenjujoče kategorije, ampak me zanima tudi kako je glede teka, kolesarjenja, hoje v hribe? Hvala v naprej in lep pozdrav!
Spoštovani!
Rehabilitacija ponavadi traja nekje 3 mesece. Svetujem pa redno izvajanje vaj za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje, za mišico transversus abdominis – PLANK. Lahko se boste ukvarjali tudi s kontaktnimi športi, fitnesom, vendar samo z rednimi vajami za stabilizacijo. Kolesarjenje in hoja v hribe načeloma ne bi smelo biti problema, mogoče raje gorsko kolesarjenje kot cestno zaradi položaja telesa na kolesu ali vsaj gravel, pri hoji v hribe vedno s pohodniškimi palicami, pri teku bi bil pa zelo previden, odvsetujem tek po asvaltu, kakšni maratoni naprimer.
Lep pozdrav!