Najprej naj povem, da se je voda (moje otekle noge) potem po dveh dneh odločila da zapustiti moje telo. Ob razmišlnanju zakaj je do tega prišlo, mislim da sem našla razlog. Odgovor na moj post, da je možno, da se sklepi branijo z nalaganjem vode – kot oteklina ob udarcih, mi je dal misliti, da je razlog v tem, da sem zaradi vročine zamenjala obutev *v zračnejšo* in da seveda ni bila ustrezna. Ko sem ponovno obula teniske in vadila dalje v teniskah zdaj že 3 x se stanje ni ponovilo. Mogoče bo še komu prišlo prav kako je obutev pomembna.
Porabila sem obilo časa za prebiranje postov in čalnkov na mojTrener.com in naj povem, da sem ogromno novega in uporabnega izvedela.
Imam pa še ogromno vprašanj in vas bi prosila za odgovore. Pa ne bom vprašala vse naenkrat, da se ne bi kdo prestrašil.
Moje prvo vprašanje se nanaša na laneno olje oz. laneno seme. Mojemu očetu, ima jih že čez 75 so po operaciji prostate svetovali uživanje lanenega semena.
Kot vidim nekateri uprabljate olje. Mogoče kdo bolj natančno ve kako sestavine tega delujejo na mišice. ( pri težavah s prostato je menda problem ravno v zatrdeli mišici ). Kako ga uživati in koliko. Kje pa se da dobiti olje?
Naslednje vprašanje pa za otroka. Star je 16 let in se kar intenzivno ukvarja s športom cca 1,5 ure na dan. V zadnjem letu je bil kar od zime sem kar pogosto precej utrujen. Naj povem, da na splošno uživamo kar raznoliko hrano in da pojemo vsaj 1/2 kg zelenjave na osebo na dan. Zraven pa še sadje. Mislila sem, da mu primanjkuje enrgije za to ker poje premalo OH in da je poraba vitaminov prevelika, ter da mu manjkajo vitamini. Zato je od časa do časa vzel še kakšne multivitamine-take iz običajne trgovine in pil cedevito. Pozabila sem povedati, da skoraj vsak dan poje tudi po 250 g mesa in da sem jaz *pametna mama* mislila, da je to preveč in čeprav bi on pojedel še več mesa mu jaz nisem dovolila. Zdaj pa sem prebrala marsikaj med drugim tudi da 500g belega mesa vsebuje le nekaj več kot 100 g beljakovin. Sedaj mislim, da je sinu primanjkovalo beljakovin in mislim, da je tudi njegov odziv telesa – povečal se mu je apetit po sirih, kisli smetani in jogurtih. Sire ali smetano si je dajal zraven skoraj pri vsakem kuhanem obroku. Mnogokrat tudi oboje (npr. sir na riž z zelenjavo, smetano pa v omako k mesu ) Sem se že včasih kregala. Zdaj ko vidim kakšna je poraba pri vadbi, me je pa kar malo sram. Naj povem, da je v tem letu pridobil na teži samo 2 kg, čeprav še raste. Mislim tudi da ima premalo teže za svojo velikost trenutno 193 cm.
Vprašanje pa je koliko mesa bi lahko pojedel na dan, glede na to da je v dobi odraščanja, ker se mi zdi, da je v sirih in smetani tudi prevelika količina maščob, ki pa mislim da mu ne koristijo. In zakaj se omenja samo belo meso perutnina in puranje. Mi imamo radi tudi junečje, konjsko in kunčje. Kaj je pri tem narobe? Svinjine pojemo res najmanj – tam mislim, da je menda problem skrita maščoba ampak če nimaš problemov s težo kot moj sin?
In kako je s temi beljakovinskimi oz. proteinskimi napitki pri tej starosti? Bi lahko kdaj vzel tudi to? Mogoče v dopoldanskem času? Od doma gre v šolo že ob 5.30 in vem da težko zajtrkuje že ob 5 uri ampak se trudiva. Potem malica v šoli. Ampak saj veste kako se malica (sendviči ) ob tem, da jih velika večina sploh ne je in potem čudno gledajo ker ti toliko poješ. Zraven si sadja ali kaj drugega noče nositi. Mogoče bi pa lahko spil kak napitek z beljakovinami in OH. Ko pride domov okoli 14.30 ure pa jaz pravim, da je kot uš – neprestano. Prebrala sem tudi, da lahko tudi okoli 21 ure poje še en konkreten obrok z mesom, koliko pa naj bi bilo takrat mesa?
Vem, da sem malo zatežila z dolžino, ampak vseeno upam, da ne preveč in da bom lahko koristno uporabila vaše odgovore. Že v naprej hvala in lep pozdrav.