Najdi forum

Vprašanje

Pozdravljeni,

pred časom sem imela poškodbo gležnja in zato mi je zdravnica svetovala, da lahko vzamem nekaj proti bolečini, kadar me bo noga bolela. Zanima me, kakšna je razlika med zdravili Bonifen, Oflen oz. Aulin; te imam namreč v domači lekarni in me zanima, kako se razlikujejo po jakosti delovanja?

Najlepša hvala.

Lavender

Pozdravljena!
Vsa tri zdravila sodijo med nesteroidne antirevmatike, čeprav nimajo enakih vseh lastnosti. Tudi učinkovine so v vseh treh zdravilih različne.
Vsem trem zdravilom je skupno to, da je pri njihovem jemanju potrebna posebna previdnost pri tistih bolnikih, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, pri ledvičnih in pri jetrnih bolnikih ter pri bolnikih, ki trpijo za srčnim popuščanjem.
Pri starejših bolnikih je potrebno jemati manjše odmerke pri zdravilih Bonifen in Olfen.
Pri zdravilu Aulin (učinkovina je nimesulid) sicer tega opozorila ni, je pa to zdravilo druge izbire, kar pomeni, da ga je potrebno predpisovati s previdnostjo in da mora zdravljenje, ki ne sme trajati dalj kot 15 dni, nadzorovati zdravnik.
Pri vaših težavah bi vam svetovala zdravilo Olfen (učinkovina je diklofenak) 1 kapsulo na dan, ne več. Indicirano je za boleča stanja po poškodbah.Če imate povišan krvni tlak, se lahko pojavi edem (oteklina) in takrat takoj prenehajte z jemanjem. Lahko pa uporabite tudi zdravilo Olfen v obliki gela, ki je posebej indicirano za lajšanje poškodb mišic, sklepov in tetiv.
Zdravilo Bonifen (učinkovina je ibuprofen) pa je dobra pomoč pri bolečinah kot so glavobol, zobobol, in tudi bolečinah mišic in sklepov.
Učinek zdravil pa je odvisen tudi od odziva vašega organizma na zdravilo. Učinki namreč niso pri vseh ljudeh, ki se zdravilo z istim zdravilom, vedno enaki. Tudi ta moment je potrebno upoštevati pri ocenjevanju, katero zdravilo “boljše prime”.
Za vsa ta zdravila pa velja, da se jih ne sme kombinirati z drugimi zdravili za lajšanje revmatičnih težav (nesteroidnimi antirevmatiki), in da se jih ne sme jemati z zdravili proti strjevanju krvi.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close