vprašanje
Lepo pozdravljeni,
zanima me namreč sledeče, stara sem 28 let in pri 24 letih sem pričela s terapijami pri psihologu, večkrat sem probala zdravljenje z Cipramilom to se pravi trikrat po pol leta in več, sedaj imam le še par tabletk in me zanima kakšne posledice lahko pušča tako zdravljenje, večkrat namreč berem da lahko pusti posledice in sicer kakšne, skrbi me predvsem kakšne posledice lahko pusti na plod, če bi slučajno zanosila med zdravljenjem ali pa koliko časa je potrebno prej opustiti zdravljenje, da se telo očisti in da je bolj zanesljivo zanositi.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Spoštovana Neli!
Za zdravilo Cipramil velja, da naj bi ga nosečnice ne jemale. Enako velja tudi za doječe matere. Na to dejstvo Vas opozori že navodilo za uporabo zdravila. Tehtanje med koristjo in tveganjem mora biti izredno pozorno.
Glede na študije reprodukcijske toksičnosti strokovnjaki sicer navajajo, da ni vzrokov za posebno pozornost pri uporabi Citaloprama pri ženskah v rodni dobi, vendar obenem poročajo, da zdravilo lahko pri uporabi v tretjem tromesečju pusti posledice z nevrovedenjskimi motnjami pri novorojenčku. Sicer pa so klinične izkušnje uporabe zdravila pri nosečnicah iz razumljivih razlogov omejene.
Citalopram se izloča približno poldrugi dan. Izloča se skozi jetra 85% in skozi ledvica 15%.
Svetujem Vam, da se pogovorite z Vašim zdravnikom glede potrebe po zdravljenju s Citalopramom in možnostjo zanositve. Vsekakor pa izberite primeren trenutek in skušajte biti čim manj obremenjeni tako s skrbmi, kot z zdravili. Pričakovanje otroka je nekaj najlepšega v življenju ženske.
Želim Vam vso srečo. Pa lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.