Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vprašanje za zdravnico

Vprašanje za zdravnico

Nekaj me strašno muči. Smo na morju-na Korčuli, pri moji babici. Moj sinček bo jutri star eno leto. Babica ima partnerja, ki je precej statičen in na nekaj tabletih. Ne vemo, ali je zaradi tega dobil hudo drisko, ali pa je v igri kakšen virus ali bakterija. Danes je dobil še rahlo povišano temperaturo. V glavnem, toliko malo je prostora, da je sinček neprestano v stiku z njim. Skrbi me, ker ima en dan po tem, ko pridemo domov (čez 3 dni) krst in praznovanje za rojstni dan. Skrbita me dve stvari-da bi se nalezel driske pred slavjem in druga, da bi se nalezla moja babica, ali pa nanj prenesla kaj, ker ona “rihta” tega gospoda, ki ima težave. Ali pretiravam? Ima najbrž drisko zaradi ležanja in tablet, ali me mora res tako skrbeti? Je pri povišani temperaturi nujno, da gre za virus ali bakterijo? Kolikšne so možnosti, da je kužen? Nekako smo se uspeli distancirati, smo pa danes jedli vsi za isto mizo, a sem otroka rahlo umaknila stran.

Žal bo zaradi zamude pri pisanju na forum odgovor neuporaben, pa vseeno.

Kaj je razlog za težave vašega gostitelja, lahko le ugibam – vročino res najpogosteje povezujemo z okužbami, ni pa nujno. Tudi driska je lahko povsem neinfektivnega razloga.

Vseeno pa previdnost ni (bila) odveč – in zmanjševanje stikov je najbolj zanesljiv princip preprečevanja.

Inkubacijska doba (čas od prenosa mikroba do izbruha bolezni) pa je med povzročitelji zelo različna – najkrajša le kakšnih 24 ur, daljše celo do 6 tednov.

Upam, da ste z morja prinesli le lepe spomine ter nekaj več pigmenta v koži in ste lepo praznovali vse praznike …

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close