Vprasanje za vse tiste, ki NE zivite v Sloveniji
Zdravo,
Vsi tisti,ki ste se odselili v tujino ( Evropa, US, Canada ali druge drzave) me zanima ce imate tocen podatek kar se tice porodniske, je porodniska placana, ce si redno zaposlena, je treba placati zdravnike, ki so potrebni v casu zanositve, koliko casa ti pripada porodniske in koliko ocetovstva?
Kaj mi predlagate katera drzava bi najbolj ustrezala dobremu standardu ali vsaj nekako dobremu?
Hvala vnaprej
Belgija, porodniska 15 tednov, pred porodom jih lahko vzames 1-6 tednov, po porodu ostalo. Nato ti pripada se nekaj starsevsekga dopusta, ki ga vecina ne izkoristi, ker delodajalec grdo gleda. Tako so otroci v jaslih stari od 2.5 meseca naprej. Ce izkoristis starsevski dopust, gredo v jasli s 5. mesci.
Ocetovski dopust 2 tedna.
Zdravnika je treba placat. Vsak pregled okoli 34€, dobis nekaj nazaj od zavarovalnice, ne pa celotni znesek. Tako je tu za vse zdravnike.
Ustreza ti Slovenija ali pa Ceska, tam si doma vsega skupaj 3 leta baje. LP
“upanje” bi lahko se povedala kaksen status bo imela v casu pred porodom. Ni vsepovsod isto ce si brezposelen in tako ali drugace zaposlen…
Zdravo,
Hvala za nekaj odgovorov. Moj status bo redna zaposlitev. Vsekakor je razlika ce si brezposelna oseba ali zaposlena.
Upam se naprej za cim vec odgovorov iz razlicnih drzav, kontinentov.
pozdravcek
Hvala obema za odgovor. Vem,da je bistvena razlika ce si zaposlen ali brezposeln. Moj status je redna zaposlitev.
Upam na cimvec odgovorov iz razlicnih drzav in kontinentov.
Hvala vnaprej
Zdravo, upanjeje!
Tudi v Spanijo ti odsvetujem hodit: porodniska je 16 tednov, 6 jih moras vzet takoj po porodu, ostale lahko razporedis po svojem okusu; brezposelne mame dobijo denarno pomoc od drzave (kar je enako minimalni placi za 6 tednov), zaposlene dobivajo v cau porodniske 100% placo
Do sedaj se je dobilo 2500 € ob rojstvu vsakega otroka, ampak so mislim da to z novo delovno reformo odpravili.
No ja, vsaj zdravniki in bolnice so zastonj. 🙂
Skratka – rodit v Spaniji se vsekakor ne splaca… Se pa splaca tu upokojit, ker imajo upokojenci OGROMNO ugodnosti… Tako da lahko razmisljas o destinaciji na stara leta.. 😉
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.