Vprašanje za tiste, ki jemljete kontracepcijske tabletke
pravzaprav nič kar vsebuje hormone, saj že zdaj jemljem 5 tablet na dan, od tega 4 hormonske in se baje s kt “tepejo”. Noben od naju še ni uporabljal kondomov in baje je ful razlika. Tak da pomoje mi drugega kot naravne metode ne preostane. Žal nisem edina v taki situaciji, sigurno ime več punc v podoben problem.
anemona, zakaj pa 5 tablete na dan? Kaj je tako “narobe”? Težave s hormoni? Saj ne, da bi želela vdirat v osebne zadeve, a me res zanima..
Tudi jaz sem jih začela jemat, pa mi niso ustrezale. Menjavat nisem hotela, ker se mi zdi preveliko tveganje in igranje s temi tabletami, da bi vsake 4 mesece probala druge tablete in ugotavljala, če mi ustrezajo ali ne.
Zato s fantom zdaj že kakšno leto seksava brez kondoma, on ga umakne, preden pride do izliva -> vsake toliko pa naredim test, da sem 100%. Tako da imam potem še vedno dovolj časa za premislit kaj naredit, če slučajno pride do zanositve.
Meni pa se zdi to ravnanje precej neodgovorno.. (Razen seveda, če si otroka prej ali slej želiš, torej na nek način “delata” na tem, če se slučajno zgodi..)
Meni tudi tablete ne ustrezajo preveč kar se psihičnega počutja tiče,kar se zunanjosti sem bila vesela,ker so se mi povečale prsi in malo sem shujšala,nisem imela mozoljčkov, sem pa sprobala najmanj pet vrst tablet in začuda so mi ustrezale tablete z največjo vsebnostjo hormonov. Kar se kondoma tiče imam slabo izkušnjo:(.. sedaj pa se sploh ne obremenjujem z zaščito ker mam pavzo..sem pa tudi že šla na “blef,” čeprav je to res malce neodgovorno..mislim pa da če bi sedaj že zanosila, se ne bi odločila za splav, tako da s tistim ki mam oz.bom mela s.odnose bova gradila tako na odnosu kot na bodočnosti.
Halja še očitno ni slišala za besedo bolezen:P Pač nismo se vsi rodili zdravi, a ne. Kak pa kaj pa mi res ni za razlagat. Skratka, vsi zdravniki, ki me obravnavajo so mi odsvetovali uporabo KT.
Ravnanje pussyHIT pa se mi ne zdi neodgovorno, ampak edina rešitev. Sej, kaj pa so počele ženske, ko še niso obstajale tabletke? Vsem pač ne ustrezajo, itak so pa sam strup. Tud sama se nagibam k tej možni rešitvi.
KT so najbolj zanesljiva zaščita, za kar nekaj procentov bolj kot kondom. Ja sem jih jemala 10 let, večkrat se je zgodilo da je nisem vzela točno ob uri, pa je blo vedno vse ok. No ampak kot pravite, je to ene vrste strup tako da sem jih nehala jemat, tko da sedaj uporabljava kondom alj pa tudi brez pa malo paziva, s tem da vem kdaj imam plodne dneve in takrat bolj paziva.
In to bi mogla vedet vsaka ženska kdaj je to, če se pozna. Nekatere imajo redne druge neredne menstruacije, a se ovulacija vidi tudi po sluzi ki spremeni gostoto in barvo, pa tudi telesna temperatura je višja za nekje 0,5 st. Najbolj plodni dnevi pa so ponavadi od 12. do 16 dne od prvega dne menstruacije.
Koliko časa pa se “sme” jemati KT? Jaz jemljem KT Logest že 2 leti brez prestanka…
Kolikor vem je na vsake par mesece potrebno narediti pavzo, da se telo malo ščedi, ne vem ampak ali je še kakšna ki je imela občutek ob jemanju da je imela tesnobo in se je slabo počutila?
Jaz sem pa slišala (ali pa prebrala, nevem več točno), da prekinitve niso priporočljive. Da je najbolje jemati dokler pač nameravaš in ko nehaš, da nehaš za vedno oz. za dlje časa…
Anastazija zakaj prekinitve?
Jemlješ jih brez prekinitve, meni je ginekologinja rekla, da lahko največ 10 let brez prekinitve, sem slišala pa že druga mnenja, tudi za več koz 10 let brez prekinitve.
lp,z
Gin. (vsaj moja) pravi, da jih lahko jemlješ tudi več let (pač dokler ne želiš zanosit), pa tudi če to traja npr. 15 let..
Možno ja, samo moja logika pravi da je za telo dobro da narediš kako pavzo, ne vem no, kokr čutite..
Živjo. Meni je ginekologinja rekla, da bova po osmih letih naredile pavzo, imam pa tabletke logest. Anastazija..kar si napisala, da je dobro narediti vsake par mesecev pavzo. Sem to tudi vprašala zdravnico in je rekla, da s tem narediš več škode kot pa dobrega, ker daješ dobesedno telesu šok terapije s hormoni. Sem pa tudi prebrala pri nekem drugem ginekologu..se mi zdi da tukaj na MONu, ki je istega mnenja glede večkratnih prekinitev. Jaz na tvojem mestu, tega ne bi več počela, ker če računaš da nihanje katerekoli stvari v telesu ni dobro. Naprimer nihanje sladkorja, telesne teže, ni zdravo. Tvoje telo se malo ščisti in potem se ti spet dvigne raven hormona in spet zniža. Res močno dvomim, da je to dobro. Še posebno, ker sem se prepričala pri dveh izjavah dobrih ginekologov.
lp
Ja res je če se telo na nekaj navadi ni dobro da greš v skrajnosti. Ok se strinjam. Samo po drugi strani pa jaz osebno ne bi pustila, da bi se moje telo sploh navadilo na nekaj umetnega..
Aanastazija,
v čem je fora, da bi vsakih nekaj mesecev nehala in potem spet začela jemati tabletke?
Se strinjam z Veverco.
lp, Z
Pozdravljeni.
Imam vprašanje za vas, ki uporabljate KT.
KT Logest jemljem slabo leto. V nedeljo sem vzela dve tabletki hkrati, saj sem bila prepričana da sem jo v soboto pozabila vzeti. Tako piše v navodilih, da vzameš tableto takoj, ko se spomniš, četudi moraš vzeti dve hkrati. No torej, naslednji dan sem ugotovila da tabletko v soboto SEM vzela, tako da sem vzela v nedeljo eno preveč. Razlog za to je, da sem v soboto na hitro vzela tabletko ker se mi je nekam mudilo, in sem jo vzela za SREDO, namesto SOBOTO. Manjkajoče tablete v nedeljo nisem opazila :S Vbistvu pa razlog zdaj ni važen. Kaj naj storim ? Jem tabletke do konca mesca, čeprau jih nebom jemala 21 dni, ampak 20 ?
Če katera pozna odgovor bi prosila za odgovor.
Lp
Seveda, tu ne vidim nobenega problema, pač si pojedla 2 namesto 1, končaš ciklus en dan prej (seveda temu sledi 7-dnevni premor!).
živjo!
stara sem 25 let. kontracepcijske tabletke jemljem prvič in sicer sem jih jemala redno useh 21 dni. zadnjo sem uzela v četrtek v petek pa sem imela sploni odnos s fantom. ali sem lahko zanosila?
ker me je zelo strah saj sem zadnjo tabletko vzela v četrtek in v petek je nisem. je možno da zanosim?
Forum je zaprt za komentiranje.