Zdravo,
pozimi kolo zamenjam s tekom. Prebiral sem debate na temo teka in za začetek vsi svetujejo tek z zelo nizkim srčnim utripom. Sam tečem s precej visokim utripom; razen ogrevanja skoraj vseskozi 80 do 90% MSU. V začetku so me malo bolele goleni – nenavajenost na tek…, zdaj je že bolje. Ali pretiravam in tečem prehitro-glede na pulz. V absolutnem smislu ne tečem hitro, temveč v enakomernem in zmernem tempu (pod anaerobnim pragom). Pretečem 6000 m v 36 minutah. Ne počutim se utrujenega.
Tek od 1km/ 6 minut je kot smo že ugotovili dokaj počasen. Razumem, da te po prehodu iz kolesa na tek bolijo mišice in tetive saj so drugače in druge obremenjene. Uganka je visoki srčni utrip. Res je, da pri teku dosežemo do 5-6 utripov več kot na kolesu. Vse eno, pri taki hitrosti tisti, ki ima kondicije ne bi smel imeti utrip večji kot 75-80%.
Povej pri kakšnem utripu si večinoma vozil na kolesu?
LP
Moram malo pomislit. Na kolesu sem vozil različno. Včasih intervale s pulzom do 95% in več, drugič t.i. recovery s pulzom 65% in vzdržljivostno s pulzom okoli 75-80% MSU. Sem pa že pred tremi tedni praktično nehal bolj intenzivno kolesarit (slabo vreme…) in očitno izgubil kar nekaj kondicije. Vmes sem malo kolesaril v fitnesu, a bolj kot ogrevanje za trenažer.
Morda sem imel le slab dan. Tekel šele drugič in prvič z merilcem. Tekel vseskozi, le dvakrat sem se vmes ustavil in naredil raztegovalne vaje za noge (zaradi bolečin v nogi). Ti pavzi všteti v skupni čas.
In še teoretično vprašanje: to, da na kolesu dosežemo manjši pulz vem. Ali bi moral to upoštevati pri nastavitvi merilca. Tečem v istih absolutnih številkah kot sem kolesaril; npr. 146 bpm = mojih 80% MSU… Bi moral na kolesu 5 odšteti pri prednastavitvi, če vozim na pulz 80%.
LP, Gregor
E….
Zdaj sem pa jaz v dvomih. Vem, da ne tecem hitro, sicer pa tekam komaj 2 meseca in sem se prej z aerobno vadbo ukvarjala res zelo rekreativno.
Ampak takole: vceraj sem tekla 13 kilometrov. Prvi krog (6,5 km) sem odtekla v 35 minutah pri 81 – 88% MSU, drugega pa 45 minut, a strogo v 71-81% MSU (kar pomeni, da sem vmes kako cetrtino poti prehodila).
To, da se bom se izboljsala, sem prepricana, me pa ful demoralizira, ko nekdo rece, da je 11 km/h pocasi. 🙂
Zdaj pa me zanima, kaj naj naredim, razen tega, da skusam s pravilnimi intervali med pocitkom in treningom cimvec teci, da bi se mi kilometrina in hitrost pri 70-80% MSU povecala?
Hvala!
Gregor,
Pravilno bi bilo, da za kolesarjenje daš 5 utripov manj kot za tek. Če se boš tega tudi držal.
Vrhovnik,
V zadnjem stavku si si sama pravilno odgovorila. Moraš vztrajati pri zastavljenem utripu, ki naj v začetku ne bo v povprečju večji kot 180 – leta.Ne pozabiti, da kot si rekla, redno tečeš KOMAJ dva meseca. Kot sem že enkrat napisal. Stvari se ne da prehitevati. To je bilo komaj ustvarjanje podlage za novo sezono v kateri boš komaj lahko tekla tako, da boš res uživala in če boš vztrajala dosegla za rekreativce spodoben tempo od 5min/km(moški) in 5:30/km(ženske) pri povprečnem utripu 180 – leta ali še nižjem.
LP
Ne se sekirat zaradi hitrosti teka – ce ti cilj ni tekmovati je cist nepomembno kako hitro teces. Jaz sem se ful obremenjeval ce mi ni uspel tec 3:20 po km, in sem tekel 3:25…sam zdej se mi zdi pa cist brezveze.
Aja bral sem raziskavo…ful zanimivo. Ugotovili so da obstaja mocna korelacija (0,83, npr. 1 pomeni popolna korelacija) med rezultatom teka na 9 min in VO2 max, standardna napaka je +/- 3,6 ml/kg/min. Torej se da s casom teka zelo dobro ocenit svoj VO2max
VO2max (ml/kg/min) = 0.024 Run Dist (yds) – 4.7
Pretvorba iz jardov v km je 1 yard=0,9116 km, torej 1/0,9916 za kontra smer
Zase sem izracunal VO2max cez 70 ml/kg/min.
No, se ena stvar, ki je ne vem – kaj ti potem v resnici pove VO2 max?
A ni recimo ze Cooperjev test en pokazatelj “pripravljenosti”? In to me jezi, ker Cooperja sem tekla nad vsemi (predvsem lastnimi) pricakovanji… ko grem pa na dolge proge in je treba gledat %MSU, takrat pa adijo…. pa fora je v tem, ko mi niti ni tako zelo tezko teci med 80-90% MSU… Ponavadi, ko tecem po sluzbi, lahko s takim MSU tecem cca uro in 15, brez kake posebne travme… :)))
Nic… bom samo vztrajala in drzala SU na vajetih, pa bo… vazno, da se diha in da pride uni good feeling… :))
VO2max je maksimalna poraba kisika, kar je zelo dober pokazatelj pripravljenosti.
Prej sem napisal, da se da npr s Cooperjevim testom dobro ugotoviti svoj VO2max
V raziskavi so uporabili 9 minutni test, ker je 12 min dobra malenkost predolg,
9 min pa glih ustreza drugi varianti C. testa (2400 m).
Mislim, da teces dobro Cooperja in ne mores na dolge, pac pomeni, da so tvoje misice bolj hitre in ti dolge proge ne ustrezajo…kar pa je itak plus, vsaj meni