Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Vprašanje za starše otrok, ki so jim v ušesa vstavili cevčice

Vprašanje za starše otrok, ki so jim v ušesa vstavili cevčice

Danes smo bili na polikliniki in naša triletna hčerka je naročena na operacijo. Odstranili ji bodo žrelnico in v ušesa vstavili cevčice, ker ima tekočino v srednjem ušesu. Vse je potekalo tako hitro, da nismo imeli možnosti zdravnika še bolj podrobno vprašati o vsem tem.
Zanima me, koliko časa po operaciji ne sme priti voda v uho? Hči bo operirana konec maja, ali se lahko v sredi julija že brezskrbno namaka(na morju bomo takrat)?
Hvala za odgovore!

Moja nečakinja je bila lani operirana. Vem, da z mamo še sedaj zelo pazita ušesa. Tamala tudi sama sedaj bolj pazi; na primer pri kopanju si drži ušesa, kadar ji mama pere lase. Ne bom trdila kako dolgo jih je imela notri, ampak vem ,da kar nekaj časa. Pred operacijo je nečakinja zelo slabo slišala, zaradi vse te vode v ušesih, takoj po operaciji pa se je sluh nenormalno izboljšal.
Če mene vprašaš se ne boste tako “brezskrbno” potaplali in čofotali po vodi.

LP, Bani

Mojemu sinu cevčic sicer niso vstavljali, le enkrat so mu predrli bobnič, da je tekočina z gnojem iztekla. Takrat je imel leto in pol in smo ga potem pazili še nekaj mesecev (pri kopanju ipd.) Žrelnico so mu odstranili pri štirih letih in od takrat se je stanje zelo popravilo.

Se pa tudi jaz strinjam, da bo tudi med počitnicami treba paziti na suhost ušesa. Kupijo se posebni čepki, ki se dajo v uho, da voda ne pride vanj. Tako da se bo po moje lahko kopala, kakšno potapljanje pa verjetno ne bo prišlo v poštev. Sploh boste pa največ navodil dobili ravno v bolnišnici in ne pozabite vprašati vsega, kar vas zanima.

poznam fantka,ki so mu operirali žrelnico in vstavili cevke v ušesa.operacija je trajala manj kot 40 min,fantek se je počutil ok.cevke bo imel 6 mes,in kakor so rekle moje predhodnjice,namakanje z čepki ja,kej več pa raje ne.

Hčerka je dobila cevke v ušesa decembra 2004. Kar se tiče plavanja in umivanja glave so na začetku kar težave. Mi smo kupili ene čepke za v ušesa (so zelo podobni plastelinu), oblikuješ ga v kroglico in daš v ušesek, čez prelepiva še Mepore (bel trak, kakor hanzaplast), da kroglica ne pade ven.
Kar se tiče pa kopanja v morju – narediva isto, samo potem dava čez še trak za ušesa, ki se ga kupi v lekarni – ne premoči.
So kar problemi.

Upam, da bo šla cevka ven še pred tem poletjem, da bomo lahko breskrbno čofotali v vodi.

Če te zanima še kaj, vprašaj.

Lp, Mojca

Seveda pa se pred sprejemom na oddelek ZELO DOBRO POZANIMAJ,
kaksne so možnosti, da cevk NE vstavijo.

Namreč – 10% otrokom s cevkami se luknjica po odstranitvi NE zarase. Ker ostane trajna poskodba, je morda dobro tehtno razmisliti, ali je ta poseg res NUJEN.

Če so velike možnosti, da bi zadoščalo samo prerezanje bobniča in izsesanje sluzi (brez cevk, se samo zarase en dva tri), morda ni potrebno tvegati?

Pogovori se, in vedi, da imaš pravico to zavrniti – če se sluh vendarle ne bi popravil, jih še vedno lahko vstavite naknadno.

Pa srečno,

enea

Naši so jih vstavili, ker ni šlo drugače. Dokler jih ima (same naj bi izpadle po kakšnih treh mesecih, vendar pri enih traja dlje) NE SME PRITI VODA V UŠESA. Za nas letos pač ni kopanja v bazenu, tuširamo se obvezno s čepki v ušesih in trakom čez ušesa, pri umivanju las pa je treba malo improvizirat. In tudi mi močno upamo (zato so jo operirali že zdaj januarja), da bodo do morja izpadle.
Sliši pa zdaj super, prej pa je bila na pol gluha in naj bi imela skoz občutek, kakor da ima vodo v ušesih (grozno).
Maja

New Report

Close