Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost vprašanje za poznavalce starih avtomobilov

vprašanje za poznavalce starih avtomobilov

živjo

imam eno hecno vprašanje. ravno danes sem razmišljal nekaj malega o avtomobilih in ugotovil, da mi je en še posebej všeč. problem pa je, da ne vem niti, katera znamka je. videt se ga je dalo v videospotu erosa ramazzotija in tine turner z naslovom “la cose della vita” (oprostite, če sem napisal narobe, a italijansko nič ne znam), kjer se eros pelje k tini po nekih serpentinah v nekem starinskem črnem avtu. te avte se je dalo videt tudi v starih francoskih filmih.

se komu sanja, kateri avto je to?

lp

Vprašanje kot narejeno zame – Citroënofila :))))

To je avto Citroën DS – popularno imenovan Boginja ali Žaba, nadomestilo za Traction Avant. Za tiste čase (leta 1955) je bil to avto kot iz vesolja – revolucionaren, inovativen in oblikovalsko extravaganten. Avto so izdelovali od 1955 – 1975 v več modelih in vrstah opreme, navaden, Prestige, Pallas….

Največja revolucija v tehniki je bilo hidravlično vzmetenje, ki se je nadaljevalo s CX-om, BX-om, XM-om, Xantio, in danes C5.
Ostale inovacije:
– servo volan
– obračanje žarometov v smeri vožnje
– dodatne luči integrirane na zadnji strani strehe
– CX količnik aerodinamike minimalen :)))

Zame je to pravi avto stoletja in ne Fordov model T!!!!!! (ja, spet lobiji kaj pa drugega…)

Če te še kaj zanima, samo vprašaj!!

Aja, avte je pa možno videti tudi v filmu Scarface, v seriji filmov o žandarju Crouchotu (Louis de Funes), pa v videospotu od Azzid da Bazza – najnovejši….

Vito ….. kaj naj rečem …. you’re the man!!!! ;-)))))

Stari, za Citroëne – Z DUSHO IN TELESOM :)))))))

Pa še to pozabil, ko se je ob štartu hidravlika pri DS/ID zalaufala ni imel volan nikakršnega fizičnega stika s prednjo osjo – delovalo je samo na hidravlični pritisk :))))) Norooo za tiste cajte!!!, glede na to, da sta bili za hidravliko odgovorni samo 2 bunki (to je Citroënska skrivnost, če rečeš BUNKA, ker je pri hidravliki VSE V BUNKI :)))))))))))))). Neprižgana DS-ka se je spustila čisto do tal – noben pajek je ni mogel odpeljati :))), ko pa se prižge se je počasi dvignila do “normalne” višine).

Danes ima C5 6 teh bunk (po dve skupne na vsaki osi in vsaka za svoje kolo. Sistem se danes imenuje Hydractive 3. Booaaaahhhh, zakon, čist not padem, stop me!!!! :)))…

JAAAAAA !!!!

To je ta avto! AAA še enkrat :))) muchos ti hvala! Nekoč se bom s takim prevažal okoli :)) Če je zadeva res tako stara, mora biti tudi grozno draga 🙂

lp

Veš kako je s cenami. Še pred 5 leti je bilo moč dobiti res lepo DS-ko za cca. 2500 EUR (cca. ex 6000 DEM), dandanes se folk vedno bolj zaveda, kaki exemplar je ta avto in dobiva status kultnega oldtimerja (za nas zaprisežene Citroenovce je to itak že na veke :)). In posledično so tudi cene poskočile. Želim ti, da nabaviš res enega fajnega!!

Sam sem bolj ultra navdušen nad športnim coupejem DS imenovan SM – kupejevska oblika s Citroënovo hidravliko in tehniko ter z Maseratijevim motorjem. Uuuuuaaaarrrrrggggghhhhh!! Za tiste cajte (1970-1975) najhitrejši serijski avto s sprednjim pogonom! Želim si pa letnik 1975 (mojega rojstva) in to metalik-črnega…..Ahhhh, ki te sn???!!! :))))

Check da link:
http://www.citroen.mb.ca/citroenet/html/s/sm1.htm

Pa še ena inovacija, ki mi je prišla na misel:

Avto je bil tako ultrahudo stabilen zaradi tega, ker je imel zadnje koloteke ožje od sprednjih. Genialno!! (to so do potankosti dodelali pri CX-u)

No tukaj se jih da tudi pogledat.

Lp

Peklensko :)))

Sam ta avto je pa res carski, se pridružujem navdušencem.
Ej DV, kaj točno so tiste bunke 🙂 Sem prejšnje leto na faxu poslušal dost o hidravliki, pa nisem nikol tega zasledil. Tko, da mejčkn mi razlož.

Ni problema – finta je v tem, da izkoriščajo v tem sistemu hidravlično tekočino, ki se nahaja v bunkah, ki se napolnijo v času 3-5 sek po štartu avta, Takrat bunke po ukazu iz procesorja pošljejo tekočino v vse 4 “amortizerje-roke” in jih napolnijo tako se avto začne dvigovati na želeno višino (maš možnost reguliranja). Ponovna revolucija je bila, ko so v XM-u uvedli t.i. Hydroaktivni sistem in ne več hydravlični. To je pomenilo, da so na vsakem od 4 mehanizmov za kolesa bili nameščeni posebni senzorji gibanja, ki so v tisočinki ali stotinki (to pa ne vem) sekunde javili procesorju, da utrdi ali popusti tisti amortizer – rezultat je bilo plavajoča vožnja skozi največje luknje :))))))))) V praxi je to izgledalo takole, če si se peljal vštric z npr. XM-om, si lahko videl, kako kolesa grejo gor in dol, avto je pa vedno v isti višini. Mi butli to praktično delali :))))))) To so pol še izboljšali v Xantii in C5. Zdajšnji Hydroactive 3 ohranja stalno višino in se sam spušča in dviga glede na teren, hitrost, naklon…..
Zdaj se avto ne nagiba nič v ovinkih in tudi pri pospeševanju in bremzanju je vedno v istem nivoju. Kraaaaaaazzzyyyyy!!!

Zato, če pogledaš hidravličara (Citroëna s hidravliko) ne vidiš nobenih feder etc.

Stari ….. ma ti si noooooooorrrrrr! Mobilna enciklopedija! :))))))))))))))))))))))

:))))) Za Citroëne že :))) Saj mam še enga prijatelja, ki zna to povedati kot evangelij :))))))))))). Lahko še ti razložim delovanje D.I.R.A.V.I. volanskega sistema in princip elastokinematične zadnje preme :)))))

:-)))) car si

Aha, potem predvidevam, da gre v primeru za sistem s centralnim hidravličnim agregatom, ki pošilja olje naokrog, te bunke so pa hidravlični akumulatorji. Vse skupaj je pa računalniško krmiljeno z ustreznimi servo in proporcionalnimi krmilnimi ventili 🙂 No ok zihr je še kak varnostni, protipovratni pa še kak notr, pa ne bi zdej o tem. Prednost hidravličnih akumulatorjev je ravno v tem da razbremenijo črpalko, zmanjšajo nihanja tlakov v sistemu itd itd. Se bom pa enkrat res mal bolj posvetil temu sistemu, samo mislim da zgoraj napisano ni daleč od resnice.

Hehe, mal strojništva torej.

Niko

“I had a dream….”

Ah moška debata..zeeeh… 😉

Ej DON VITO !!!!

Končno še en ultra Citroenar-hidravličar, očitno nisem sam!!!!!!!!

Jaz pravim tako: Citroen / hidravličar je in upam, da bo še naprej edini avto z dušo!

Fantje, če še niste vozili oziroma niste imeli XMa, potem ne veste, kaj pomeni udobje, a ne Don Vito. Xma je razred zase, tako v udobju, da ne govorim o legi na cesti. Avto se res malo nagne, ampak občutek je fenomenalen. Ma kaki seks z super oh in sploh bejbo … vožnja z njim je več kot to :-))))))

Če pa želiš super lego in športen avto, potem pa je magična beseda Xantia Activa V6 3.0. To je pa res high-tech, ki ga zmore Citroen v najboljši luči.

Drugače pa DS-ka … ufff … kako bi jo imel parkirano pred garažo in se samo ob nedeljah popeljal po Sloveniji. Ampak, hvala bogu sem prišel vsaj do njene predzadnje naslednjice trenutno.

Don Vito: Katero “hidro-aktivno” ladjo pa imaš pred garažo ti?

Lp, Mišek

Točno tako stari! Jaz sem povedal bolj po kmečko, ampak z entuzijazmom, ker nisem v teh vodah doma :)))))

Heeeeeeeey Mišek, zdaj si kolega tud po avto-znamki :))))))) vzoooorno!!! Vozim Citroëna, ampak ne-hidravličara – je pa s to tradicijo pri nam začel ta star Don Vito z AX-om leta 1986 in potem z enim prvih BX-ov (še je imel vse tiste gumbe in stikala na armaturki :))), mater kakšen čudež je bil, ko se je avto dvigoval in spuščal, jaz sem non-stop šaril po tistem vzvodu :)), potem je sledilo še par novejših BX-ov (15 TGE, 16 TRS….) in na koncu še kraljevski voz XM 2.0i s prvo hidroaktivo (za božansko zadevo V6 ali V6 24v ni blo keša :((. Samo namig: Kaj šele sex z oh in sploh beybo v XM-u :))))))))))))))

In ker so v Mb taki “fajni” Citroën servisi, je že pred parimi leti presedlal na Forda :(((( Čist mim za moje pojme. Jaz pa nadaljujem tradicijo Citroënov v familiji. Se bolj navdušujem nad športnimi različicami, ki so še bolj redke, kot npr. Saxo VTS, Xsara VTS, ZX 2.0i 16v, Xantia Activa :)) Mimogrede moj miškc je ZX 2.0i 16v, ki ga že imam 3-4 leta 🙂

Samo res, Xantia Activa 3.0i V6 je peklenski stroj ne samo po bočnih pospeških – (v tem se je kosala z avti tipa ferrari f-40 :)))) (saj veš, taka podvozja kot dela “naš” PSA koncern ni pod soncem :)))

Al pa se spomniš tiste reklame, kjer eni avtomobili x znamke tvorijo piramido in gredo v ovinek in se vse sesuje, Xantie pa samo skoz ovinek kot da ni nič. Moja naj reklama do danes :)))))

Čakaj, če sem prav razumel maš ti XM-a?? Najprej Traction Avant, pol DS, pol CX, pol XM – predzadnja naslednica??

Jaz pa sanjam, da bi se ob nedeljah ali sobotah popeljal z metalik črnim ali zlatim SM-om :))))))))))

Ajde, legenda, drži se!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close