Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija vprašanje za mayo

vprašanje za mayo

Pozdravljena Maya,

berem o vaših težavah s FM in HD. Zanima me ali ste zdaj že dočakali operacijo hernie in kje ste bili operirani. Jaz imam podobno stanje in me malo čudi praksa Ortopedske klinike Ljubljana, da morajo pacienti sami klicati za proste postelje in da se tako načakaš lahko tudi 2-3 mesece.
Kakšne so vaše izkušnje s Ort. kliniko Ljubljana in z bivanjem notri nasploh, kdo vas je operiral in koliko časa ste čakali?
Hvala za odgovore in veliko zdravja vam želi
Maria

Pozdravljeni!
Moram priznati, da sem operacijo prestavila kar triktat, ampak je bilo vedno posredi moje zdravstveno stanje, tako da so mi dokaj hitro ponudili nov datum, npr. od zadnjega, 11. maja, ko zopet jaz nisem mogla na operacijo, sem naslednji termin dobila ze 1. 6.! Saj bi bila operirana takoj marca, ampak sem se v bolnici zbolela in se sla domov pozdravit. Vsak naseldnji termin pa so mi telefonsko posredovali iz bolnice. Ceprav je magnetna pokazala ponovitev hernije, je bila med operacijo situacija cisto drugacna. Zarastline od novemberske operacije so bile tako izrazite, da je bilo videti kot HD> jok, 100xhuje! Komaj sem se na noge spravila, ampak uspelo pa mi seveda je. Sam odnos tako zdravnika kot ostalega osebja pa moram samo pohvaliti, saj sem na ort. kl. skoraj vec kot doma.Ja, saj vem, ne smem prevec hvalit, da se ne pokvarijo!Ampak povem po pravic> OK!
Kaj zdaj? Ja, boli se ko hudic, pa dvomim, da bo kdaj se nehal, pazit se bo treba, vse pa je odvisno od NOVEGA CELJENJA RANE. Ups, ali ima kdo kak dober napotek, kaj lahko sama v zvezi s tem naredim?
Valjda, vse nardim, sam da se mi to se 1x ne ponovi, saj mi je dr. ze povedal, da tretjic pa ne more vec rezat.Hvala za nasvetke, kdorkoli!
Se vidimo kmalu, na LPP ali na Soci, cez kak mesec, ko iz toplic priskakljam!

Se par odgovorov na vasa vprasanja. Se razpisem, pa ponavadi bistvo falim.
Prvic sem prisla seveda z resilcem, cisto nehodeca niti se nisem mogla zravnati, 2.11.04, operirana pa sem bila 15. 11. 04. No, naslednjic ravno tako resilec, auu, cvilila, par infuzij, cez dva dni naj bi bila operirana, ko me je napadla viroza.Se danes mislim, da bolj psiha, strah…Obax pa me je operiral dr. Radosavljevic, najbrz si lahko mislite, da mu mocno zaupam, da sem se tudi drugic upala dovolit poseg.
Sama pa se nikoli nisem klicala, ce imajo proste postelje, saj me urgentno vedno takoj sprejmejo.

LP Maya

Maya,

najlepša hvala za oba odgovora. Upam da boste dobro okrevali. Z mano ni tako hudo , da ne bi mogla hodit, je pa bilo prvi dan, ko me je usekalo. Stopicam čisto počasi, na ort. kliniko me bodo sprejeli na zdravljanje z infuzijami in mogoče operirali, če bo dovolj velika HD in če se ne bo dalo drugače. Jaz grem k prim. Travniku čez en teden in upam da bo O.K.
Ves ta čas sem bila pod pritiskom še zaradi službe, saj veste kako pritiskajo današnji delodajalci ( kdaj pa misliš da boš prišla…čimprej … mi te rabimo).

Lep pozdrav
Maria

Ja, kar veliko takih ki so se lahko stopicali so poslali domov, saj ce ni zelo zelo hudo res ne operirajo, saj tudi po op. ze znano, ni dosti bolje, ali pa vsaj za veliko casa ne. Se opravicujem ob tej izjavi, ampak tako pac je.Prim. Travnik je na B oddelku, jaz sem bila vedno na A, ampak po pogovoru ga poznam in nic slabega nisem o njem slisala. zelo zelo pa so mi vedno pamagale protibolecinske inf. v pol leta sem jih ze okol 20 dobila, po vsaki pa sem veliko boljsa, zal le za kratek cas.
Glede sluzbe je pa hudic, ampak mene so se v 4 letih ze navadili, da me ni, no, vglavnem, sicer pa je tezko v vsakem poklicu, jaz delam v vrtcu z otroci in ce nisem vsaj 90% nimam kaj delat v sluzbi.To pa je cezdajle manjkrat. Hvala bogu, to razume tudi delodajalec, vsaj zaenkrat se.No ja, kolikor pac moremo, moramo sami poskrbet zase, ceprav je to zelo tezko.Upam, da vam bodo uspesno resili vaso HD in da bo bolecina cim mansa.
PS> ali tudi na vas danes vreme tako neugodno vpliva, da vse boli, trga, pece, zge..>>>>
>Pa se kaj javite, kaj se bo dogajalo z vami, jaz pa tudi, velja?
LP Maya
pa se en PS> prvic grem v zdravilisce Strunjan, pa me zanima, ce je kdo ze tam bil in kaksni so njegovi vtisi, mnenje.

Maya,

danes je res en težek dan, tudi ko ležim mi zateguje nogo do palca, sicer bo pa bolja, ko se zlije ta sopara na zemljo.
Oeracija je skrajna možnost, to vem in do sedaj so mijo vedno odsvetovali. Meni se je vse začelo sept. 2002.takrat nisem poznala bolezni in se mi je zdelo, da sem z diagnozo lumboishialgia dex. brezupen primer. Potem pa sem iz meseca v mesec spoznavala kako hudo je še lahko. Prof. Herman mi je rekel, da bomo poskusili vse kar se da narediti s konzervativnim zdravljanjem in me poslal v Strunjan. Bila sem 3 tedne na zdraviliškem zdravljenju, ki pa ni bilo ne vem kako uspešno. Vmes sem šla na CT v Valdoltro in tam izvedela kako vse skupaj funkcionira (medvretenčne plaščice, natrganje ovojnic, protruzija diska,hernia..). V Po tem sem še hodila na Sočo in nekje po 5,5 mesecih sem bila vsaj toliko, da sem lahko sedela in šla v službo. Od maja 2003 do maja 2005 sem imela kar srečo ,da se mi ni ponovilo, sem pa šla vsako leto na fiziterapijo, redno telovadila, plavala. Prd enim mesecem pa bum.
Strunjan je super kar se tiče osebja in nastanitve, terapija je o.k. in nasploh so primorci zelo prijazni. Jaz grem tja vsako leto za 2 tedna, tudi letos bi že šla, če me ne bi tako zvilo. Zdaj pa najprej infuzije v bolnici, potem pa zdravilišče.
Maya uživajte v Strunjanu, upam da boste imeli pregled pri dr. Kozini( je zelo v redu).

Maria
P.S. kam ste šli na rehabilitacijo po prvi op. HD?

No, meni se vlece to ze kar 5let. 2000 leta sem bila v Laskem na zdravljenju, ki mi je nekako najbolj pomagalo omiliti bolecine, od takrat tudi imam diag.HD,tudi jaz sem se na vse pretege borila proti bolecinam in proti op. Kar dobro mi je uspevalo skoraj 5 let. Ja, po op. tumorja sem bila tudi v Dobrni, zelo dobra fizioterapija, decembra pa sem bila v zdraviliscu Dolenjske toplice, ki pasejo v isti kos kot Strunjan. Upam, da bo vseeno boljse, kot je bilo v Dol. t.
1. Vsak ki pride na zdravljenje, mora doplacat nadstandard, to je vonjave kanalizacije v sobi, drugega nadstandarda ni, pa se to sem prebrala, da je neutemeljeno in da mora zdravilisce nuditi pac standard, ki ga zahteva ZZZS, ce zelis bolje in vec, pa doplacaj. Ampak, tu si pravila krojijo po svoje, kar me total razkuri. Tako sem se odlocila, da tja vec ne grem, raje nikamor.
Pa se to> po operaciji se mi vedno tudi stanje organizma tako poslabsa, da so mi vse terapije tako naporne, da jih vecina samo pasivno prelezim, saj ob 7h zjutraj res nisem za telovadbo. Vglavnem so mi terapije tako prenaporne, da sem dobila angino in so me lepo predcasno poslali domov.
Tako da me je ze vnaprej groza in strah tackanja iz terapijo na terapijo, saj je bistveno daljsa pot kot sedaj iz postelje do dnevne.Pa mckn ven,na soncka lezat, vglavnem sedet sploh ne morem, pisem samo stoje, saj drugac boli k strela.Preizkusila sem na svoji kozi, da FM in Hd, hudo strupena kombinacija. Ogromen volje in energije se vsak dan porabi za cisto osnovne zivljenske potrebe.
Saj ne vem, do kdaj bomo mogli hodit v sluzbo, ampak ce do 58. leta, me caka se 14 let sluzbe, ha, to je pa najbolj zakomplicirana zadeva na svetu.Pa, pustimo casu cas, vem, da se je treba cim manj sekirat.
Pa LP
Maya

Maya,

zavarovalnica seveda forsira da gredo pacienti takoj ko minejo 3 do 4 tedni od operacije na zdraviliško zdravljenje. Lahko poskusite tudi zavleči – napotnica prejeta od zzzs velja sel mesec od datuma izstavitve: to pomeni ,da lahko zdraviliško zdravljenje nastopite tudi 30.dan od datuma izdaje napotnice. v strunjanu vam ne bodo komplicirali; meni se je zgodilo da sem zbolela in sem samo klicala tja, da ne morem priti in smo prestavili za 2 tedna.
Kar se tiče doplačila, se mi ne zdi prehudo; v Strunjanu nekje 2000 SIT za tip 2 (zdraviliško zdravljenje), predivdevam pa da pa imate odobren tip zdravljenja 1 ( nadaljevano bolnišnično zdravljenje- po operaciji) tako da ne boste nič doplačali. Hotel je obnovljen leta 1998 in 4* so vse prižgane, od sob v 1. nadstropju do fizioterapiji ni daleč, samo do kletnih prostorov, kjer delajo terapije z morskim blatom in biserne kopeli, boste pa malo špancirali.
Meni je bilo prvič na voljo ali v Dolenjske toplice ali v Strunjan, sem zaradi zime izbrala Strunjan, saj je čisto nekaj drugega januarja 15 stopinj popoldne ali pa sneg in mraz nekje med gozdovi, da še ven ne moreš, ne da bi se premrazil do kosti.
Za Laško sem slišala, da je zelo dobra fiziterapija in prijazno osebje, nastanitvenih možnosti ne poznam, pred obdobjem težav sem tja hodila v savno in včasih plavat.

O službi raje sploh ne razmišljam…imam še veliko do konca, tako kot delam zdaj , vem da ne bo šlo (sem ekonosmistka). Lani sem bila celo na IK, pa so mi vse zavrnili 3. kategorijo. Teoretično mi delodjalec lahko naloži nadurno delo do 20 ur mesečno, delo na sejmih ali v drugi poslovalnici, delo na terenu itd.

Maya, kljub vsemu bomo zvozili, a ne.

LP maria

Jok. tudi po operaciji ce ne gres direktno iz bolnice doplacas. Saj mi ne gre tolko za denar, ampak bolj za princip, potem pa se preberem, da se to ne bi smelo dogajati, pol mi pa mal prekipi. Maria, ali kdaj obiskujete sestanke na LPP , ste iz okolice Ljubljane?
Najbolj mi je bilo sicer vsec plavanje, ki ga je drustvo org. na Soci, ampak mi je uspelo celo 2x it, telovadbo pa sem kar vecidel samo prelezala.
No, upam, da se po vseh variaciah v bolnici in zdraviliscu kdaj na kaksnem srecanju srecava!
Tudi jaz sem pred odprtjem Atlantisa vecx sla v savno v Lasko, sedaj pa imam podoben konfort cisto pred nosom in se mi ni treba voziti skoraj 100km.
Waw, to mi je zelo vsec, saj obozujem vrocino na vse nacine.
Pa, seveda bomo tudi to prezivele in zvozile, pa najbrz se marsikaj drugega. Lep dan,
Maya

Na srecanje društva na LPP še nisem šla, kljub namenu mi prejšnji teden ni uspelo, ker me je preveč bolelo. Maya mogoče veste, do kdaj bo vadba na Soči potekala z ozirom na poletne počitnice? Na plavanje in vaje bi šla, ko pridem iz bolnice, tako da se gotovo vidiva.

Lp maria

Maya,

lep deževen dan …zdaj ste najbrž že iz zdravilišča in bolj mobilni. Je bilo po vaših pričakovanjih?
Jaz grem jutri spet na Ort. Kliniko in me že spet dajejo živčki. Notri je vse prej kot lepo (sestre so sicer prijazne). Na oddelku D je vse prenapolnjeno, veliko pacientov se po operaciji okuži s stafilokoki in nekatere operirajo tudi 3X (HD centralno). Če si sebe zamislim v taki situaciji, da grem zdaj pod nož in da me zajebejo ali da se okužim in potem dobivam infuzije antibiotikov 6 tednov, mi kar pade mrak na oči.
Vi ste imeli očitno srečo ,da ste bili operirani pri dr. Radosavljeviću in ste bili v 2. nadstropju. Meni se je prim. Travnik zelo zameril z pripombami na viziti, češ da se lahko pritožimo ministru, če komu kaj ni všeč. ( nekateri čakajo na MRI tudi po 3 tedne in so v bolnici).
Mogoče je že čas, da greva na privat mail, saj se med poletjem očitno ne bova videli na soči ( plavanje nažalost odpade).

LP m.

maya,

Kako ste zdaj, upam da kaj bolje. Jaz sem malo bolje, samo živcira me čakanje na famozno odločitev komisije (zdraviliško zdravljenje da ali ne). Ker je čas dopustov gre vse ultra počasi.
Medtem sem šla 2x plavat v Snovik in moram rečt da mi je 1 ura kar preveč. Atlantisa še nisem preverila. Ste vi že bili tam? Če ni prehude gneče, bi šli lahko skupaj plavat, glede na to da soča odpade do jeseni.
Sprehodi mi gredo malo manj od nog, navkreber pa sploh ne. Zaenkrat zmorem tako brez bolečin 200 m, če je dan taprav.
LP maria

Pozdravljena, pisala sem vam ma osebi emeil, pa zgleda niste dobila mojega naslova. Ja, veckrat grem v Atlantis, saj zelo rada plavam zunaj. Upam, da ste ze dobila odgovor s komisije in da je uspesno resen. Pa se 1x moj naslov> [email protected] ok, ta @ je afna, ampak je trenutno na tej tipkovnice zmesani ne najdem. Sem za to, da greva skupaj plavat, seveda, ko, ce greste v zdravilisce, pridete nazaj, se slisiva. OK?
Lep pozdrav

maya,

ravno danes sem dobila še drugo odločbo od komisije in sem kar malo zazijala od presenečenja. Naredili so mi isto kot vam: v soboto dobim eno odločbo, v kateri piše, da mi je odobreno zdraviliško zdravljenje, danes pa drugo , kjer mi na dolgo razlagajo da mi ne propada in sicer zato , ker je možno izboljšanje doseči tudi v področni zdravstveni ustanovi. Prim. Travnik mi je na odpustnici napisal , da priporoča zdraviliško zdravljenje in nič drugih obrazložitev.
maya,zanima me ali ste se vi kaj pritožili na odločbo komisije? Jaz se bom , samo potrebujem še eno pismo mnenje ortopeda in sicer v 3 dneh, potem bomo pa videli.
moj mail malo štrajka, vašo pošto sem dobila, ne morem pa nič pošiljat ven, tako da vam pišem na forum.

LP Maria

Ne, nisem se pritozila, ker so mi lepo obrazolili, da mi zdravljenje itak nebi pomagalo. Torej, so lepo pusko v koruzo….no, sem bila kar zadovoljna, saj se s terapije na terapijo ne bi zmogla, kaj sele kaj delat. Ze decembra po prvi operaciji sem crkavala od utrujenosti, sedaj, raje ne govorim. Vceraj je bilo tocno 2 meseca od zadnjega praskanja po hrbtenici. No, pocasi ze nabiram malo kondicije, ok, me zanima, kaj boste naprej uspeli. Ali ste bila operirana? Tega nisem zasledila in ce, kdaj, kako je uspelo?Upam, da bo vas meil kmalu ok, no, danes vam pisem se kar na forum, sedaj, ko vem, da lahko berete, pa bom spet na osebni emeil.
PL< maya

maya,

operirana nisem bila, tudi bolje da ne , ker je bilo notri dosti ljudi , ki so po operaciji fasali kakšen streptokok in vrli dohtarji jim niti niso povedali kateri ( MRSA…) in potem so imeli 5 tedenske kure iz infuzijami antibiotikov.
KO sem to videla me je vse minilo. Tudi sicer na radi operirajo v toplem vremenu, tako da mi je bilo takoj jasno , da če res ne bo nujno, me bodo pustili za kdaj drugič. Zdraj se mi stanje kar lepo popravlja. Predpisano imam 20dnevno fizioterapijo , po možnosti v obliki zdraviliškega zdravljenja, ampak komisija je maenja da se da to opraviti tudi v področni zdravstveni enoti. Pa smo tam, v kraju kjer stanujem je fizioterapevtka koncesionarka šla na dopust in je ni do 22.08., nujne preimere naj bi sprejemali v Kamniku ali Črnučah ( oboji sprejemajo kot nujne le paciente po poškodbah). Zato sem se pritožila, ker mi je neumno , da namesto konzervativnega zdravljanja dobim neke bedne odgovore komisije, ki itak gleda samo papirje, živega človeka pa se otepa.
Sedaj čakam kaj bo.

LP Maria

Maya,

ne boste verjeli , danes sem dobila odgovor komisije o podaljšanju bolniškega staleža; v obrazložitvi piše da grem v zdravilišče lahko na svoje stroške ha, ha, na pritožbo zoper odločbo, kjer sem se pritožila, ker so mi zavrnili zdraviliško zdravljenje pa še ni odgovora. Skratka ves problem je v denarju, zdaj bodo pa počakali, da se pozdravim ( na svoje stroške), po tem bodo pa na obravnavi mene pogledali in rekli; ja saj kar cvetite, pa bo spet po njihovo. No pa naj bo … zdraj imam že mal dost te bolniške, pa zamujanja z odločbami in sitnarjenja delodajalca.
Hrbtenica je že dosti boljše, tako da zmorem tudi kakšen daljši sprehod. Maya ali veste, kdaj se v septembru nadaljujejo srečanja društva na LPP in vadba na Soči? Takrat se zagotovo vidiva.

Lep pozdrav in dobro voljo vam želi
Maria

Hoj, Maria!

Se ena etapa zdravljena v ortopedski bolnisnici je za mano. Ja,cel avgust je slo z mano samo navzdol, 26.8. pa so me cisto nepokretno odresilcal na ortopedijo. Danes sem prisla domov.Nic vec mi ne morejo pomagati, samo epiduralen kateter v hrbtenico pa vsakih 8 ur zdravilo not tankal. Nic kaj dosti boljse ni, se me boli tako kriz kot noga, ampak pravijo, da se bom mogla na to navadit, ob hujsih primerih pa spet v bolnico na protibolecinsko terapijo.
Ja, 16.8. sem bila pri ortopedu na pregledu, pa mi je napisal ponovno toplice zaradi tezke opracije. Pa so frajerji odpisali, da sem toplice dobila pozitivno potrjene. HHHUUUDDDOOO! ja, nikjer pa ne pise, da so mi jih istocasno tud vzel. Halo! Se osebna zdravnica je bila zacudena, na isto st. odlocbe najprej ja, potem ne. Sorry, ampak jaz nisem vec dovolj pametna za take spletke.
Ja, pa delat v ponedeljek 4 ure.Cist sigurno!Ma, ni dovolj da si ves skrivljen in plazis po stirih , ce imas se to sreco, da lahko, zraven te se take stvari sekirajo. Nc hudga, sam da lahk mal grem, hodim.
Tolk za danes, pisite se kaj, Maria, pa lep pozdrav od Maye.

pozdravljena maya,

kot vsete sem šla v zdravilišče ( me boli denarnica), ampak na koncu me je usekalo še v levo nogo. Potem sem glede na bedasto dokončno odločbo morala iti delat (torek in sredo) in sem s težavo zdržala vsak dan 4 ure. V soboto sem potem dobila tisto famozno odločbo o podaljšanju bolniškega staleža ( in zdaj nimam kam z 8 urami , ki sem jih prebila v službi ) …itak so me gledali kot da sem na glavo padla “ja kaj pa ti hodiš v službo tako bolna”, zdraj sem pa malo v bolnici malo doma. Skratka grem na operacijo in vam povem ,da mi je bilo zelo hudo sprejet odločitev v trenutku. Zdi se mi da imam še vedno premalo informacij; stalno se mi pojavljajo vprašanja kaj če pa ne uspe, kaj če pa fašem mrso, kaj če me bo pa še vedno bolelo…zdaj imam tudi drugega ortopeda, ki je veliko boljši kot prejšnji in sem zaradi tega vsaj malo pomirjena. Zelo me je strah, ko sem šla v sredo s Poliklinike, sem bila pod takim šokom, da sem zgrešila svoj avto, v glavi sem samo mlela operacija , operacija…. potem sem se spomnila na vas in sem si rekla , če ne grem zdraj , bo lahko prepozno. Delali mi bodo neko novo metodo z vstavljanjem mrežice za preprečevanje recidiva hernie in dobila sem kar nekaj vprašalnikov za beleženje simptomov, potem me bodo še 5x v prvem letu po operaciji pregledali…skratka sem v študiji. Nič mi ne morejo obljubiti , mogoče bo , mogoče ne bo, če se mrežica premakne jo je treba vzet ven ( nova op.). Skratka se mi dogaja… No Maya danes sem bila tudi na zdravstveni komisiji na obravnavi moje pritožbe. Nimajo pojma, kar nekaj flancajo, na koncu mi je začela dohtarca tam še srat z oceno delazmožnosti na ZPIZu…pa kaj še. Sem jo pa kar ustavla rekoč jaz sem sem prišla zaradi zdraviliškega zdrvljenja, ne pa za penzijo. Mene zanima kako in kdaj se bom pozdravila ne pa penzionirala. Skratka odločitve komisije ne izveš na senatu , ampak ti spet pošljejo odločbo po pošti. Vmes telovadijo z zahtevami kartona in podobnimi bedarijami , na koncu pa tam nimajo ničesar , kar jim jaz nisem poslala. s komisijo je sama izguba časa.
Maya držite pesti zame, jaz naj bi bila operirana nekje konec meseca oz. najkasneje v 6 tednih.

maya,

danes sem bila na tretjem mnjenju v OB Valdoltra. Res je šlo tako kot pacient pričakuje; mislim ažuren sprejem, čakanje 20 minut, pregled podroben , ortoped vse razloži in se da z njim pogovarjat na človeški ravni, ne v visoki medicinski latovščini, kot v Lj. Skratka odnos in vse kar se tiče pregleda čista 10, izvid dobiš takoj ( nič po pošti).
Trenutno me dr. Pišot ne bi operiral, je pa rekel, da bo zadeva verjetno napredovala in takrat ko me preseka je treba takoj nazaj ali pa v Lj ( ni šans, šla bom v Valdoltro , pa če se v leže pripeljem). Sicer se je pa čudil vsem izvidom iz Ljubljane, med drugim nihče od ljubljanskih ort. ne opazi, da imam mišico na desni goleni vidno manjšo od leve ( atrofija muskulature govori za trajajoče popuščanje živcev v desni nogi). Potem svo obdelala tudi vam znano brazgotinjenje po operaciji, lahko pa se delajo zarastline tudi brez op, če se obroč diska samo natrga in se potem celi na bolj grd način.
Mene notri v križu tako boli, kot da me bo raztrgalo, vsake toliko me pa še useka tako kot da bi me z elektriko in potem mi trzajo mišice ali pa zmrzne palec na desni nogi.
Popoldan sem šla tudi k svojemu zdravniku in dobila napotnico za Sočo. Po prihodu domov me čaka odločba zdravstvene komisije II- rezultat: negativen odgovor na pritožbo.
veliko za en dan, ne? Lep pozdrav Maya, pa pišite mi kaj.
Lp maria

New Report

Close