Najdi forum

vprašanje za logopedinjo

Pozdravljeni!

Imam 4 mesece starega sina. Jezicek ima zelo prirascen. Pediatrinja nam je na cepljenju povedala, da mu bo potrebno vez perezati, ce ga bo prirascen jezicek motil pri govoru.

Zanima me, ali ni to ze pozno, ko otrok zacne govoriti, saj si je ze pridobil govorno napako.

Zelo bom vesela odgovora.

Romana

Romana,

jeziček je priraščen zaradi kratke podjezične vezi. Kratka podjezična vez lahko ovira gibanje jezika med požiranjem in lahko predstavlja težavo pri osvajanju glasov: npr. R, T, L, sičniki in šumniki.
Večina otrok s kratko podjezično vezjo pri izgovorjavi glasov nima težav (torej R, L, itd. izgovarja pravilno).
Artikulacijske težave se pojavljajo le pri majhnem številu otrok, pa še takrat se z razgibalnimi vajami »raztegnemo« podjezično vez, zato je operacija potrebna v zelo redkih primerih.

Res je, da otrok z kratko podjezično vezjo, kljub temu da vse glasove izgovarja pravilno, ne more narediti določenih gibov (npr. si oblizniti zgornjo ustnico ali se »dotakniti« nosu).

Operacija je smiselna le, če se kratke podjezične vezi ne da »raztegniti« z razgibalnimi vajami, če je moteno več glasov hkrati in ima otrok težav pri gibih požiranja. Glede na to starost otroka in dejstvo, da se govor pri njemu šele razvija, operacija sedaj ni potrebna. V kolikor bo sploh potrebna, bo pokazal čas. Kot sem že napisala, večina otrok, kljub kratki podjezični vezi, glasove izgovarja pravilno.

Spremljajte otrokov govor in če v starosti 4. let določenih glasov (npr. L , T, sičnikov) ne bo, obiščite logopeda. Ta bo ocenil, če je operacija potrebna ali pa bodo zadostovale že razgibalne vaje.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close