Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje vprašanje za dr. Pirnata

vprašanje za dr. Pirnata

Opravila sem pregled v ambulanti za bolezni ščitnice. Imam občutek cmoka v grlu, občasne nervoze, stalno me zebe, večkrat se mi zavrti …

Danes sem dobila izvide, pa ne razumem čisto dobro, kaj mi pravzaprav je.

Zdravnica, ki me je pregledala, je zapisala:
Ob pregledu je klinično in laboratorijsko evtirotična, tipen je do 2 cm velik trši pomičen gomolj v desnem ščitničnem režnju. TG nizek, protitelesa anti TPO zvišana, ostala protitelesa pa negativna.
UZ žleza je povečana in hipoehogene strukture. Desni reženj zajema izoehogen drobno cistično spremenjen gomolj, ki ga punktiram. Citološka analiza je priložena. V desnem režnju je centralno manjši hipoehogen gomolj (0,9 x 0,6 cm).
Na scintigramu se tehnecijem se prikažeta oba režnja, spodnji pol desnega je hipofunkcijski, kopičenje paranodalno je zmerno in homogeno. Zdravljenje z naše strani zaenkrat ni potrebno. Priporočam kontrolo TSH enkrat letno, posvet s tirologom v primeru patoloških izvidov ali rasti golše.

Citološka analiza: V preparatu so številne manjše skupine tirocitov z manjšimi, enakimi jedri homogene zgradbe in s posameznimitemnejšimi zrnci v citoplazmi. Mestoma so celice tudi nekrotično spremenjene, nekatere pa z obilnejšo, bazofilno citoplazmo. V preparatu je nekoliko povečano število limfocitov, tudi različno zrele oblike in plazmatke.
Mnenje: ščitnično tkivo s pravilno zgradbo tirocitov in elementi limfocitnega vnetja.
Terapija: brez specifičnega zdravljenja
Diagnoza: Kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto)
TSH: 1,380; FT4: 15,9; FT3: 4,79; Tg: 68; anti Tg: 34,7; anti TPO: 68,6;
TSI: 0

Zanima me ali se iz tega gomolja lahko razvije npr. rak? Kolikšna je verjetnost, da bo še zrasel? Kolikšna je verjetnost, da dobim golšo?
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vam želim veliko uspeha pri vašem delu!
Tinči

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za Hashimotov tiroiditis, ki ja v evtirotični fazi (ščitnica deluje normalno) in manjši citološko nesusspektem gomolj ščitnice: Da bi se iz gomolja razvil rak ščitnice je zelo malo verjetno. Ali bo gomolj zrasel je težko napovedati. Vsekakor je potrebno, da vam enkrat na leto, do dve pri izbranem zdravniku opravijo pregled ščitnice z otipavanmjem in določijo TSH.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close