vprašanje za dr. – nosečnost
Spoštovani,
imela bi vprašanje za g.doktora, ker sem noseča, imam pa težave. Sama od sebe sem se dala testirati na antikardiolipinska telesa zaradi družinske anamneze strdkov (sicer v starejših letih). Ugotovljeno je bilo, da so srednje pozitivni igg acl, in sicer 24. Takrat sem tudi bila bolna, virus, delam v vrtcu. Sedaj po 4 mesecih sem se spet testirala drugič, in bili so povišani samo malo, torej rezultat je bil 13, meja je pa 12. Revmatolog meni, da ker nisem imela nobenih težav s strdki, da ni potrebna terapija. Mene pa zanima še neka stvar, namreč odkar sem imela ta prehlad, se mi dogajajo čudne stvari. Takrat sem imela tudi en pregled z mehurččki (premešana fiziploška raztopina z zrakom (en ml zraka), ki ti vbrizgajo v žilo. Takoj naslednji dan sem imela motnje vida, čez par dni kašelj, znake pljučne embolije (kar so dr tudi rekli, d amožno je, ampak se zrak itak absorbira), ker sem pa dobila tudi nevrološke simptome kot so glavobol in vrtoglavica, kar je trajalo po par ur tudi včasih meglen vid, sem se vstrašila. To je trajalo vse skup s presledki par dni (torej da se je kak nov dodatno pojavil simptom) nekje 3 tedne. Nato pa se je začelo drevenenje oz. mravljinčenje v prstih na obeh nogah enako, nato je šlo čez par dni gor po obeh nogah. Bilo je kot vibracija, kot da so noge oziroma koža na nogah občutljiva na dotik. Predvem ob premikanju sem in podrsanju ob podlago sem čutila, da kot mi noge za par sekund zavibrirajo … grozen občutek. Tao je konstantno prisotno, pojavilo se je še na hrbtu, zatilju, rokah. Ampak najbolj je prisotno v nogah, bedrih. Sploh ob premiku, ko mirujem čisto tega vibriranja ni. Ko v postelji ležim in se dotikam z nogami podlage (da nogo premaknem), to čutim. Občasno se mi dogaja tudi da mi dreveni okrog gležnjev samo od sebe ali pri zadnjici ali roki ali prstancu obeh rok za par sekund večkrat na dan. V glavnem noseča sem pa sedaj 10 tednov. To pomeni, če bi dobila polinevropatijo zaradi virusa ali tiste preiskave, ki je bila 14.aprila (istočasno je bila tudi viroza, boleče grlo in nahod), ne bi to m,oglo na otroka vplivati? Kaj menite, da bo to ostalo za vedno in se slabšalo vse do avtonomne nevropatije? Menim da gre za senzorično nevropatijo, čeprav mi je rekel nevrolog, da je to stres 🙁 in da je stres veliko pripomogel k temu stanju, da pa je tudi možno od mehurčkov ampak da tako dolgo to ne bi trajalo od mehurčkov. Bila sem tudi na mr glave in vratu, kjer je vse bp, razen vretenca so malo obrabljena od c1 do c. Na emg še čakam, ampak dvomim da bo kaj pokazalo kot dvomi tudi nevrolog. Trije ščitnični hormoni so vredu, železo je vredu, magenzij, kalij, natrij tudi. B12 nisem dala preveriti … testirala se za boreliozo ali ebv tudi nisem. Bi se morda morala? Prosim povejte mi svoje mnenje o vsem tem in o morebitnem vplivu na plod. Ali se lahko zaradi senzorične nevropatije umre ali se lahko živi normalno pač s tem , da sprejmeš to stanje? Hvala.