Vprašanje za dr.Čakša
Danes,16.dan po prenehanju kajenja sem se odpravil na priljubljeno izletniško točko tudi zato, da preverim svoje fizično stanje po prenehanju.Bil sem strašno razočaran,saj sem za pot porabil več časa kot kadarkoli prej, ko sem kadil.Intenzivnost hoje je bila takšna kot vedno,utrujenost pa precej večja.Ali je možno ,da prihaja, zaradi precejšnjh psihičnih težav zaradi odvajanja,do kakšne fizične blokade pri prenosu energije v mišice? Imel sem občutek,kot nekakšen kisikov dolg v mišicah,saj zadihan nisem bil bolj kot običajno.Sicer se odvajam s Champixom,ponoči spravim največ uro spanja v enem kosu,potem 2,3 ure bulim v strop,skratka imam hude abstinenčne psihične težave,čeprav ne tako hude da bi obupal.V glavi je namreč vse razčiščeno glede kajenja,ki je trajalo kar 45 let,brez pavze,tako da sem verjetno rekorder na tem forumu.
Naj še povem,da se za prenehanje kajenja nisem odločil zaradi zdravstvenih težav.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.
Spoštovani!
Po vseh teh letih kajenja se je organizem prilagodil na stalno stimulativno dozo nikotina za vsakdanje življenje. Brez stimulacije pride do padca cele vrste nevrotransmitorjev (dopamin, adrenalin, noradrenalin, itd), ki so pomebni za normalno delovanje organizma. če jih je premalo, nastopiji abstinenčna kriza s scelo vrsto simptomov, med katerimi so vsi ti, ki jih opisujete. Pri težki odvisnosti je ob prenehanju v začetni fazi lahko tudi povečana utrujenost. Organizem potrebuje sedaj več časa, da se prilagodi na pomanjkanje nikotina in da se izločanje nevrotransmiterjev (prenašalcev v živčno-mišičnih sinapsah) počasi povrne na normalno vrednost brez stimulacije nikotina preko nikotinskih alfa4beta2 receptorjev. Vaša povečana utrujenost je torej dokaj razumljiva, verjamem pa, da neprijetna. Vendar vztrajajte! Prepričan sem, da zmorete premagati te neprijetnosti, zagotovo pa bo za to potrebno nekaj časa. Vsekakor držimo pesti za vas. najpomembneje je, da ste se odločili!!!