vprašanje oz. mnenje
Prosim, za vaše mnenje oz.komentar v zvezi z obleko v primeru izgube ožjega družinskega člana. Ali je primerno, da je na jaknici na rokavih in na ovratniku nekaj svetlikajočega v črni barvi. Jakna je tudi v črni barvi. Mogoče res butasto vprašanje, ampak res me zanima kako je s tem?
Hvala vam za odgovore, vsem tistim, ki pa žalujemo pa veliko moči in pozitivnih vibracij.
Kar se tiče žalne obleke je moje mnenje naslednje. Sama sem izgubila oba starša. Takrat mi je bilo za obleko malo mar. Tega kar čutiš v sebi samo ti, drugi ne vidijo. Na pogrebu sem bila v temnem, pri mami niti ne čisto v črnem. Kasneje pa nisem striktno nosila črnine, saj sta bila oba starša vedno proti temu. Mama mi je umrla pozimi in sem potem nosila temnejša oblačila, pa saj pozimi večinoman nosimo bolj temno. Oče je umrl poleti in za njim enostavno nisem mogla obleči črnine, ker je bil sam velik nasprotnik tega. Je pa res, da marsikje še vedno okolica meri velikost žalosti po tem, koliko časa kdo nosi črnino. jaz sena to nisem ozirala in sem se oblačila tako, kot sem čutila. Tako svetujem tudi vsem ostalim.
Judita, moj razlog za nošenje črnine ni bil povezan s tem, da naj bi se to spodobilo ali kaj podobnega. Za prve dni se pravzaprav sploh ne spomnim, ali sem hodila v črnem. Potem pa sem, dolgo. A ne zato, ker bi tako “morala”, ampak zato, da sem na ta način okolici dala vedeti, da žalujem in naj me pustijo pri miru s svojimi nepomembnimi problemi. In v tem je po moje smisel nošenja črnine. Seveda, kakor za koga.